4 начина как да помогнете на кучето си да заобича водата

куче вода Снимка: iStock

П овечето кучета са добри плувци, а някои породи просто обичат да са във водата. Въпреки това, има и четириноги, които са по-скептични и недоверчиви, а трети – дори се страхуват от водата. В някои случаи това може да се дължи на факта, че единственото им преживяване с вода до този момент е било в собствената ви баня. В други случаи може би е страх от нещо ново. 

куче водаСнимка: iStock

Добрата новина е, че с известно търпение и обучение, можете да превърнете всяко куче в плувец, обичащ водата. Стига да подходите правилно и да избегнете някои големи грешки, за които ще поговорим по-долу.

4 съвета как да накарате кучето си да заобича водата

  • Направете къпането забавно и запомнящо се

Ако кучето ви трудно приема водата, можете да се опитате да използвате времето за къпане като вид тренировка. Тъй като повечето четириноги не са особени почитатели на баните, опитайте се да направите тази рутина забавна и запомняща се. Използвайте топла (не гореща) вода, за да гарантирате комфорта на питомеца си. Чрез лакомства и похвали можете да уверите питомеца си, че се справя добре и че търпението му при досега с вода ще му донесе допълнителни облаги.

Dogsandcats.bg

куче водаСнимка: iStock

  • Започнете с детски басейн

Да речем, че кучето ви е започнало да се наслаждава на времето за къпане. Това далеч не означава, че е готово за плажа или за голям басейн. За да преминете към следващата стъпка – използвайте детски надуваем басейн. Това е бюджетна опция, идеална за примамване на питомеца ви да се позабавлява във водата. 

Можете да започнете, като напълните басейна до глезена, хвърлите вътре няколко играчки и започнете игра с донасяне. С течение на времето увеличете нивото на водата. Скоро ще забележите, че вашият домашен любимец с видимо удоволствие ще започне да се плиска в детския басейн съвсем сам. 

куче басейнСнимка: iStock

  • Скочете заедно във водата

Бъдете добър стопанин на домашен любимец и задайте посоката. Кучетата могат лесно да преодолеят страховете си, ако им помогнем с каквото можем. В този случай – като демонстрирате на питомеца си, че водата няма да им навреди. Като скочите първи, вие ще покажете на кучето си, че няма от какво да се бои. „Виж, аз съм добре, и ти също ще бъдеш“. И домашният ви любимец ще повярва на това, стига да го поведете.

куче басейнСнимка: iStock

  • Поканете приятел с куче, който обича водата

Да види как други кучета тичат и скачат във водата може да е всичко, от което се нуждае домашният ви любимец. Позволете му да наблюдава езика на тялото на домашните любимци на ваши приятели – нека сам се увери колко е забавно. В един момент, без да се усетите, питомецът ви може да се включи във водните активности, без да се замисля твърде много. 

куче водаСнимка: iStock

Както можете да видите, да научите домашния си любимец да се наслаждава на водата е почти същото като да научите и всеки друг. С нужното търпение и постоянство ще постигнете бързи резултати. 

Виж още