4 причини защо кучето дремва в краката ви

куче крака Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да седите на дивана, да четете книга или да гледате телевизия, а домашният ви любимец да се появи от другата стая и кротко да полегне на краката ви? Сякаш това е най-удобното място, на което да се отпусне и да релаксира! И макар че за мнозина това поведение е мило (а и поддържа топло на краката ни), няма как да не се запитаме на какво се дължи то. Дали нещо тревожи косматия ни другар? Уплашен ли е? Това демонстрация на покорство ли е?

куче кракаСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме 4 от възможните причини защо кучето обича да дремва в краката ви.

  • Естествени кучешки инстинкти

Дивите предци на кучето ви са били товарни животни, без значение, че не можете дори да си представите как вашият 7-килограмов Пудел прекарва цял ден в гората, той все пак притежава някои вродени черти на глутницата.

Dogsandcats.bg

Дивите предци на косматия ви спътник често са спирали за почивка след дълъг ден, скупчвайки се близко един до друг за повече топлина и безопасност. Когато вашето куче лежи на краката ви, вероятно то ви показва, че вие сте лидерът, защото именно негова задача в глутницата било да избере мястото, където всички ще нощуват. Или с други думи, домашният ви любимец се чувства комфортно, има ви доверие и се усеща защитен във ваше присъствие.

куче кракаСнимка: iStock

  • Териториалност

Ако живеете в домакинство с няколко кучета и едно от тях легне на краката ви, това може да е опит да предяви претенциите си над вас. Или иначе казано, неговият начин да каже на останалите, че вие сте неговият лидер и е по-добре да стоят по-далеч.

  • Опит за доминиране

Вашата Чихуахуа често скача в скута ви? Или дремва сладко върху краката ви? Въпреки че може би вярвате, че дребничкият ви домашен любимец просто иска да се сгуши, той всъщност може да се опитва да ви каже, че той е шефът, а вие – негова собственост.

куче кракаСнимка: iStock

  • Защита

Кучето предпочита да лежи на краката ви, когато имате гости или гледате филм с половинката си? Тогава това може да е неговият начин да е спокойно, че сте защитени. Близостта с вас предполага, че на питомецът ви ще му е необходимо съвсем малко време, за да реагира, ако наблизо има потенциална заплаха.

куче кракаСнимка: iStock

Ограничаване на поведението

Ако навикът на кучето да лежи в краката ви се превръща в неудобство, има няколко начина да го ограничите. Като начало, никога не насърчавайте и не награждавайте домашния си любимец, когато го прояви. Не го галете, не го гушкайте (колкото и сладко да се е разположил върху краката ви!). В противен случай ще покажете на животното, че това е съвсем приемливо поведение.

Всеки път, когато кучето се опитва да се свие на краката ви, незабавно реагирайте – кръстосайте ги или ги вдигнете до себе си на дивана. 

куче кракаСнимка: iStock

Докато някои стопани може да приветстват поведението, други може да не са най-големите почитатели на това кучето да лежи на краката им. Независимо дали това е проява на предаността на питомеца ви или животното се опитва да покаже доминиране, можете да спрете това поведение като го игнорирате. А ако кучето ръмжи, когато се опитате да раздвижите краката си, потърсете професионална помощ възможно най-скоро.

Вижте още:

Защо кучето ми става тревожно, когато съм под душа

Защо кучето ви проверява, докато спите

Виж още