Защо кучето ми става тревожно, когато съм под душа

куче Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче или живеете с четириного, то може би тази ситуация ще ви се стори позната: влизате в банята, събличате халата си и се пъхвате под горещия душ. Няколко минути по-късно студен, мокър нос си проправя път през леко открехнатата врата и домашният ви любимец влиза, присядайки (най-често) върху постелката за баня. И щом открехнете вратата на душ кабината, виждате големите, загрижени очи на косматия си другар, които се отправени нагоре към нас, несигурни какво се случва и видимо притеснени за вашата безопасност. В случай, че затваряте плътно вратата на банята, докато се къпете пък, същата сцена се разиграва в коридора пред нея. 

кучеСнимка: iStock

Знаем, че не е необичайно кучетата да следват стопаните си щом влязат в тоалетната, но няма как да не се запитаме защо четириногия ни спътник изглежда толкова притеснен, когато сме под душа?

Вижте още: Защо кучето ви следва и влиза с вас в банята

Dogsandcats.bg

Въпреки че няма как да има абсолютно сигурен отговор на този въпрос (все как няма как да попитаме самото куче, нали?), има няколко популярни теории, всяка или всички от които може да се отнасят и за вашия домашен любимец.

  • Кучето ви проверява

За да разберем тази теория, е важно да осъзнаем и да се опитаме да вникнем в начина, по който нашият кучешки приятел гледа на пространствата в дома ни. 

кучеСнимка: iStock

Докато за нас апартамента/къщата ни са изградени от отделни стаи, всяка от които изпълнява специфична функция, за кучето домът е една голяма територия, която то трябва да патрулира и охранява. Идвайки от манталитета на четириногото като член на глутница, това възприятие за пространство е съвсем нормално и естествено. 

За това, когато влезете в тоалетната сами и затворите вратата след себе си, това може да предизвика реакция у косматия ви другар, която го накара да ви придружи. Животното се чувства длъжно да ви окаже подкрепа точно, както би го направило за всеки друг член на глутницата си, който се е впуснал сам да опознава някое непознато място.

  • Тревожност при раздяла

Кучетата, които страдат от тревожност при раздяла да се притеснят от отсъствието на стопанина си дори и за съвсем кратки периоди. Като времето, което ви отнема да си вземете топъл душ, например. 

кучеСнимка: iStock

Ако четириногият ви приятел е склонен да се тревожи, когато напускате къщата си или се опитва да ви попречи да излезете – най-често чрез лай, хленчене или обикаляне след вас от стая в става, той може да настоява да бъде близо до вас, докато се къпете или използвате тоалетната. 

Вижте още: Липсваме ли на кучето си, когато ни няма

  • Кучето ви усеща съпричастност, защото мрази къпането

Загриженият вид на косматия ви другар винаги, когато миете косата си, може да се дължи на факта, че животното усеща (поне предполага), че изпитвате болка и дискомфорт от това. 

Въпреки че има някои изключения, разбира се, но повечето кучета са добре известни с това, че мразят - с абсолютната сила на това чувство – времето за къпане. Това е и причината за възникването на теорията, че домашният ви любимец изглежда разстроен, когато вижда неговият любим човешки спътник да си взима душ. Разбира се, за да се подкрепи това твърдение, следва да приемем, че четириногите са в състояние да изпитват съпричастност – нещо, което е напълно възможно, твърдят от Psychology Today. 

кучеСнимка: iStock

Смята се, че четириногите притежават приблизително същия мозъчен капацитет като на малки деца. А при тях признаците на емпатично поведение се появяват още около втората годинка. Въпреки това, за да заработи теорията „Съжалявам, че се къпеш“, човекът, който извършва действието, би трябвало да покаже признаци на стрес или да е най-малкото разстроен, за да може кучето да реагира.

Вижте още: Колко често и как правилно да къпем кучето си

  • Ние ги антропоморфизираме

Разбира се, възможно е нито един от горните отговори да не е верен. Хората често са „виновни“, че с лекота проектират човешки емоции върху домашните си любимци. Напълно допустима вероятност е да разчитаме изцяло погрешно сигналите и езика на тялото на кучето ни, приемайки, че четириногото е с нас в банята (или търпеливо ни чака пред нея), защото е загрижено за нас. 

В заключение можем да кажем, че

едва ли някой би се наел да каже с точно защо домашните ни любимци винаги изглеждат леко разтревожени, когато сме в банята или под душа.

И дори и да интерпретираме грешно поведението им – винаги е по-мило и сладко да вярваме, че те просто искат да са около нас, за да ни пазят, не мислите ли?

 

 

 

Виж още