4 причини защо кучето ви сяда по време на разходка

куче разходка Снимка: iStock

О тглеждането на куче носи много радостни моменти – от играта на донасяне до сгушването на дивана. Но понякога косматите ни спътници проявяват необичайно поведение, което няма как да не ни озадачи. Като, например, сядане по време на разходка. Подозираме, че се е случвало и на вас – както си ходите по улицата, четириногият ви другар просто решава, че е дошъл (по някаква негова си логика) момент да поседне. Звучи ви познато? 

куче разходкаСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 4 възможни причини, които стоят зад това поведение. 

  • Физически дискомфорт или болка

Ако кучето ви сяда често по време на разходка, това може да бъде червен флаг, показващ физически дискомфорт или болка. Това е и първото нещо, което трябва да изключите, когато забележите, че четириногият ви другар се държи необичайно. 

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

Най-честите причини за болка включват артрит, дисплазия на тазобедрената става или дори нараняване, което не се вижда лесно. Наблюдавайте кучето си за признаци на дискомфорт като накуцване, скимтене или нежелание да движи определени части от тялото си. Ако имате съмнение, че животното изпитва болка, консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

  • Страх или безпокойство

Страхът и безпокойството също могат да са в основата на необичайния навик на кучето ви да посяда по време на разходка. Това може да се дължи на различни фактори, включително нова среда, силни шумове или непознати хора/животни.

куче разходкаСнимка: iStock

Четириногите, точно като хората, могат да се почувстват претоварени и реакцията им може да бъде просто да седнат и да откажат да се мръднат. 

  • Липса на подходящо обучение

Да, правилно прочетохте. Понякога проблемът може да бъде толкова прост, колкото липсата на подходящо обучение. Кучетата може да не разбират концепцията за спокойна разходка. За тях излизането може да е само шанс да подушат всеки храст или да маркират всяко дърво по пътя си.

Така че, ако питомецът ви внезапно седне по време на разходка, той може да се опитва да ви каже, че иска да направи нещо различно от обичайната му рутина.  

куче разходкаСнимка: iStock

  • Упоритост или утвърждаване на господство

И накрая, кучето ви може просто да демонстрира упоритата си страна. Известно е, че четириногите могат да бъдат по-доминиращи, а някои може да се опитват да утвърдят господството си, като поемат контрол над разходката. Това поведение може да произтича и от скука, ако, да речем, минавате по абсолютно един и същ маршрут всеки ден. 

В заключение, въпреки че може да е странно и наглед необяснимо, ако кучето ви сяда по време на разходка, това не е непременно знак за сериозен проблем. Разбирането на възможните причини зад това поведение може да ви помогне да решите проблема по подходящ начин. 

куче разходкаСнимка: iStock

Вижте още: 

10 признака, че кучето ви е щастливо с вас

Виж още