Как да привикнем кучето към каишка

джак ръселче Снимка: iStock

С лед като са сложили третата ваксина на кученцето си, повечето стопани нямат търпение да дойде време, за да се насладят на първата разходка на открито в компанията на домашния си любимец. Вълнението от това излизане е голямо, независимо дали имате опит с отглеждането на кучета или не. С първите разходки навън се поражда и необходимостта да научим четириногия си приятел да ходи на каишка. Момент, който може да бъде доста комичен и забавен отстрани, защото често се получава така, че кутрето всъщност разхожда нас!

Изборът на каишка е началото

Когато кученцето е още малко често не се замисляме до колко важен е изборът на каишка. Въпреки това, добре е да помислите още преди да е настъпил моментът на първата разходка каква да бъде тя. За по-дребните кученца – най-добре да се спрете на лек, максимално тънък нагръдник, който няма да им тежи или да ги дразни. При представителите на по-едрите породи – нека е нашийник, но отново – изберете по-прост модел. 

Колкото по-непринудена и дори обикновена е първата каишка, толкова по-лесно ще ви е след това при смяната й с различни с течение на годините. А, повярвайте ни – ще смените много!

зоомагазинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Помогнете на кучето да свикне с каишката

Още преди да е настъпил момента за първата разходка на домашния ви любимец, добре е той да е свикнал с каишката/нашийника си. За целта – направете няколко проби вкъщи, където животното е в позната среда и се чувства комфортно. Подгответе го за излизане – нека свикне с това, че ще има „нещо около врата“ или гръдния си кош. Оставете го да повлачи и повода по земята.

Не се притеснявайте от първата реакция на домашния ви любимец – в 9 от 10 пъти, когато за първи път му сложите нагръдника/нашийника, животното се стресира, може да се почувства некомфортно, да „замръзне“ на място и да откаже да се движи. Ако това се случи и при вас, опитайте се да отвлечете вниманието на четириногия си любимец с лакомство или играчка. 

Правете кратки тренировки на познати места

Ако живеете в къща или блока ви има заден двор, да направите няколко кратки излизания с каишката е добра идея. Пристъпвайки на вече познато място, вашето кученце няма да е толкова развълнувано от всички нови звуци, шумове и картини, които иначе ще се изпречат пред очите му в близкия парк. Задължително е да хвалите и поощрявате с лакомства животното всеки път, когато се разхожда спокойно до вас – дори и да е направило едва няколко крачки без да „дърпа каишката“. Добре е, ако поводът е в отпуснато състояние – тоест животното ви слуша и не се дърпа, да го хващате и придържате от време на време, за да свиква то с напрежението от другата страна. 

пит булчеСнимка: iStock

Когато вече сте навън

Ако сте избрали за разходка на малкото си куче близкия парк или градинка, подгответе се, че едва ли още от първия път навън на каишка, домашният ви любимец ще върви в едно темпо с вас. Най-честата картинка е: 

Кученцето дърпа каишката в различна посока, която променя непрестанно спрямо всичко, което представлява интерес за него. След това рязко спира и отказва да ходи за определен период от време въпреки молбите и призивите ви. И този цикъл може да се повтори няколко пъти в рамките на една разходка. 

За да протече една идея по-гладко самата разходка, има някои неща, които можете да направите:

  • Дръжте го на къс повод

Тази техника често се разглежда под негативен ъгъл от някои от стопаните на кучета, но тя е основна и неразделна част от потенциалния успех за обучението на каишка. Колкото по-малко пространство пред себе си има домашния ви любимец, за да се отдалечи ОТ вас, толкова по-лесно той ще свикне да ходи ДО вас

При прибиращата се каишка ефектът е точно обратен – животното губи представа за разстоянията и кое му е позволено, а вие не можете да контролирате посоката му. 

  • Дайте му време да свърши нуждите си

Основното при разходката за самото куче, освен да се раздвижи, е да се облекчи. Животните, особено мъжките, са склонни и да маркират територията си. Постарайте се, особено при първите разходки, да ходите по-бавно и ако забележите, че кучето има желание да се изходи по малка или голяма нужда, изчакайте го, а след това – задължително го наградете с похвала или лакомство. Така по-бързо ще отвикне и от ходенето на пелени вкъщи. Важно е да знаете, че малките кученца не си „свършват работата“ само по веднъж навън – възможно е да имат нужда да го направят неколкократно – дайте им тази възможност!

  • Открийте вашето темпо

Кучетата са естествено любопитни животни и често по време на разходка се втурват рязко в определена посока. Важно е вие да зададете ритъма и скоростта, с които се случва ходенето, но то да е удобно и за домашния ви любимец. Тоест – нито вие да подтичвате след него, нито той да изостава от вас. Никога не прилагайте физическа сила – не дърпайте или теглете животното, ако не смогва на вашето темпо - намалете го. 

Спиране на нежеланото поведение

Различните кучета имат всякакви лоши навици, които демонстрират по време на разходки навън. Важно е да не оставяте нежеланото поведение да се превърне в навик. Не възпитавайте кучето си да се „дърпа“ – ако опъва твърде много каишката поспрете и му се скарайте, не тичайте по него – така никога няма да се научи да върви с вашето темпо. И не забравяйте да използвате лакомства – поощрявайте животното винаги, когато се държи добре. 

голдън ретривърчеСнимка: iStock

Разходките заедно са ценно и качествено време, което прекарвате със своя домашен любимец. Научавайки го да върви на каишка до вас, без да се тегли и дърпа, вие правите излизанията си много по-приятни и хармонични. Помнете – целият процес трябва да се случва нежно и внимателно, бъдете търпеливи, грижовни и възнаграждавайте с похвали и лакомства любимеца си за добре свършената работа. Положителната асоциация върши работа – повярвайте ни! 

Още по темата:

Важни документи, които всяко куче трябва да има

Да научим кученцето да ходи на пелени

Да се подготвим за пристигането на кученцето

Виж още