4 възможни причини защо кучето ви отказва да яде

куче храна Снимка: iStock

О тказът от храна е може би едно от най-озадачаващите поведения на домашните ни любимци. Когато това се случи, всеки собственик на куче започва да се чуди защо косматият му другар няма интерес към съдържанието на паничката си. 

За съжаление, пишат от Американския киноложки клуб, няма ясен отговор. Всъщност, списъкът с причини, поради които кучето ви не яде, е почти безкраен. За това и специалистите препоръчват да изчакате ден или два, за да видите дали питомецът ви ще започне да се храни отново. Стига животното да пие вода и да няма други обезпокоителни симптоми като повръщане или диария. Междувременно – продължете да четете, за да се запознаете с 4 от най-честите причини защо домашните любимци отказват да се хранят. Може би ще припознаете поведението на собствения си четириног другар някъде сред тях. 

куче хранаСнимка: iStock

4 често срещани причини кучетата да отказват да се хранят

Както споменахме, има много потенциални причини защо вашето куче да не иска да яде. Някои от тях са по-често срещани, отколкото други. Ето и 4 от тях.

Dogsandcats.bg
  • Кучето ви не харесва храната си

Някои причини, поради които кучетата отказват да се хранят, са лесни за корекция и отстраняване. Като, например, че съдържанието на паничката просто не им допада. Храната може да се е развалила, да е стара и да не им мирише добре или вкусът й да е проблема. В тази ситуация можете да опитате да замените храната с друга марка.

  • Странични ефекти от прием на лекарства

Някои лекарства могат да повлияят на апетита на кучетата или да им причинят гадене, което да ги накара да странят от паничката си. Ако смятате, че случаят е такъв, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Може би ще е добре да преминете към други медикаменти или специална диета.

куче хранаСнимка: iStock

  • Кучето ви се чувства тревожно или тъжно

Кучетата са емоционални създания, които могат да спрат да се хранят, ако се чувстват тревожни или разстроени. Промени като преместване в нов дом, пътуване, смърт, поява на нов член в семейството ви или дори просто разместване на обичайната му рутина, могат да развалят апетита на домашния ви любимец.

  • Кучето ви е болно

Понякога кучетата отказват да се хранят, защото са болни. Четириногите отказват храна, когато изпитват дискомфорт или болка. Възможно е животното да е изяло нещо, което не трябва и това да е разстроило стомаха му. А е възможно и да се касае за по-сериозно заболяване, което можете да установите само с преглед при ветеринарния ви лекар. 

куче хранаСнимка: iStock

Яде ли кучето ви трева?

Често срещан мит е, че кучетата ядат трева само, когато се чувстват болни. Голям процент от здравите четириноги, които получават добре балансирана диета, хапват трева, а само малък брой от тях повръщат след това. Четириногите харесват вкуса или го правят, водени от инстинкт, безпокойство или може би нужда от повече фибри.

Малко по-необичайно е, ако четириногото отказва храна, но яде трева. Това може да е свързано с дискомфорт или заболяване в стомаха или червата на кучето. В този случай най-добре е да се свържете с ветеринарния си лекар и да насрочите час за преглед. 

куче яде треваСнимка: iStock

Как да стимулираме апетита на кучето, за да го накараме да яде

Най-добрият начин да накарате кучето си да яде е да направите храната му по-апетитна. Намалете лакомствата, така че животното да е по-гладно, когато дойде време за хранене. Гранулите могат да станат по-меки и привлекателни, ако добавите малко топла вода или домашен пилешки бульон без сол. Можете да предложите на кучето си консерва, ако то обикновено хапва суха храна.

куче хранаСнимка: iStock

Въпреки това, ако не сте открили какво не е наред и защо кучето ви отказва да се храни, вие водите загубена битка. Необходимо е да се установи причината за липсата на апетит на питомеца ви. Само така ще знаете как да подходите, за да се върне животното към обичайното си състояние.

Вижте още: 

Защо кучетата ядат трева

Защо кучетата толкова харесват човешката храна

Виж още