5 грешки при осиновяването на куче, които да избегнете

куче приют Снимка: iStock

О синовявайки куче вие спасявате живот и със сигурност обогатявате своя с безкористно приятелство и любов за години напред. Това е колкото благородно, толкова и отговорно решение. И тъй като поемате дългосрочен ангажимент, добре е да се уверите, че правите всички правилни стъпки, преди да доведете вкъщи новия си, четириног приятел. 

Осиновяването е нещо чудесно, за това и ние създадохме за вас кратък списък с пет често срещани грешки, които хората правят, когато решат да дадат нов дом на куче от приют. Разбирайки и осъзнавайки ги, можете да избегнете тези клопки и да започнете честно и обективно щастлив живот с новия си домашен любимец.  

куче приютСнимка: iStock

  • Гмурване – с главата напред

На кучетата е трудно да се устои, знаем го добре! За някои хора обаче, срещата с много четириноги в приюта може да бъде толкова вълнуващо преживяване, че те правят грешката буквано да се втурнат с главата напред, заявявайки на мига, че са взели решение за осиновяване. Истината обаче е, че импулсивните решения рядко са напълно правилни, най-малкото, защото вие самите не сте съвсем готови. 

Dogsandcats.bg

Необходимо е да отделите време и сериозно да помислите дали в живота ви има място за домашен любимец. Защото, колкото и да искате космат приятел, трябва да помислите дали имате възможността да му осигурите храната и ветеринарните грижи, от които ще има нужда. Както и дали разполагате с необходимото време, което да посветите в упражнения и внимание. 

куче приютСнимка: iStock

  • Не правите проучване

Обичате кучета – ето това е вашият шанс да разгледате много и все сладки четириноги онлайн! Запознайте се с различните породи в списъка никакто и секцията за осиновяване, за да добиете представа какво куче би било подходящо за вас и семейството ви. 

Някои от ключовите въпроси, на които е добре да си отговорите: 

Дали искате по-голям или по-дребен домашен любимец, какви дейности смятате да практикувате заедно и какъв тип личност си представяте да има новото ви приятелче. Изяснете си тези неща, а след това прегледайте онлайн животните, обявени за осиновяване в местните приюти и спасителни организации. Запознайте се със специфичните им изисквания и процеса на кандидатстване, преди да ги посетите на място, за да бъде максимално полезно посещението ви. 

куче приютСнимка: iStock

  • Погледнете отвъд „сладките кучешки очи“ 

Очевиден и безспорен факт е, че кученцата са очарователни създания. Кой не би се изкушил да донесе вкъщи малък, сладък и игриви вързоп радост? Да, но те също изискват и доста работа. Отнема време, за да ги обучите и социализирате, необходимо е да се подготвите психически – ще има известна бъркотия, унищожени предмети и миризма на урина, поне в началото. Но бъдете сигурни – всичко това си заслужава. Защото, обикновено вече обучени, осиновените кученца ще се постараят да направят всичко възможно, за да ви угодят и да сте щастливи!

кучеСнимка: iStock

  • Породисти кучета има и в приютите

Някои хора имат склонност към конкретна порода и предполагат, че могат да открият чистокръвни нейни представители само в специализиран развъдник. Но това не е точно така. Защото, ако искате да осиновите чистокръвно куче, такива можете да откриете и в приютите, за съжаление. 

Освен това, доброволците от спасителната служба често знаят много не само за породата, но и за специфичните нужди на конкретно животно. Така че – поговорете с тях, те действително могат да са ви от помощ в решението дали избраното от вас животното е точно за вас. Да, да намерите чистокръвно бездомно куче може да отнеме известно време, но не е невъзможно – стига това да е желанието ви. 

куче приютСнимка: iStock

  • Да не се опознаете добре

Надяваме се, че ще прекарате много щастливи години в компанията на новия си домашен любимец. За това – за къде бързате? Обсъдете с персонала на приюта и доброволците на спасителната служба информацията относно личността и поведението на животното, която имат. Организирайте няколко посещения на приюта, за да прекарате време с четириногото. Ако имате друг домашен любимец, добре би било да го включите в тези срещи, за да не откриете по-късно, че двете животни не се разбират. 

куче от приютСнимка: iStock

Ако сте решили да дадете нов дом на домашен любимец от приют – безспорно заслужавате нашите поздравления! Въпреки добрите ви намерения и топло сърце обаче, отделете време за подготовка – психическа и физическа. За да сте сигурни, че правите най-добрия избор – както за себе си, така и за бъдещото си четириного приятелче. Защото не бива да забравяме, че осиновяването на домашен любимец освен голямо щастие, е и голяма отговорност. 

Вижте още: 

5 основни съвета при осиновяване на куче

7 причини да осиновите възрастно куче

Виж още