5 основни съвета при осиновяване на куче

куче Снимка: iStock

О синовяването на куче е жест, който заслужава адмирации. Ако и вие сте се решили на тази стъпка, то със сигурност има много въпроси, които изникват в ума ви. Бързаме да ви успокоим – не сте единствените бъдещи стопани на домашен любимец, които имат своите съмнения и размишления по темата. 

За това се допитахме до съветите на ветеринарен лекар, който ни сподели своите 5 съвета, подходящи за всеки, който е решил да си осинови куче. Те са почерпени от реални случки и питания на клиенти на специалиста, което ги прави още по-ценни и полезни.

куче от приютСнимка: iStock

  • Уверете се, че сте готови

Да добавите нов член към семейството си (защото – не се съмнявайте, кучето ще се превърне в такъв още с първите си крачки в дома ви) е голям ангажимент и отговорност. 

Dogsandcats.bg

Може да ви звучи клиширано, но истината често е именно в клишетата. Помислете добре и разумно какви промени в живота ви ще настъпят в бъдеще и каква част от тях ще са свързани именно с кучето ви. Ще ви подскажем – косматото ви приятелче ще изисква ветеринарни грижи, правилно хранене, време за разходки и упражнения.

  • Помислете какъв тип куче е подходящо за вас

Различните породи кучета имат различни енергийни нива, поведенчески черти и характер. Разбира се, ако сте решили да осиновите куче от приют и бъдещият ви домашен любимец вероятно е от смесена порода, може да е малко по-трудно да предвидите в какъв тип четириного ще се превърне. 

кучеСнимка: iStock

Можете да поговорите с персонала, който до момента се е грижил за животното – те могат да ви споделят впечатленията си относно държанието и навиците му. Във всички случаи обаче, е добре преди това да сте изяснили този аспект за себе си – дали си падате повече атлет, обичате ли да спортувате или по-скоро предпочитате компаньон, в чиято компания да четете интересна книга на дивана в хола си?

  • Задавайте въпроси

Ако сте решили да осиновите куче – задавайте въпроси! Не се притеснявайте да попитате за всичко – има ли медицински проблеми? Ако животното е по-възрастно – дали приема някакви лекарства? Как е най-добре да подходите към него, разбира ли се с други четириноги… Всички тези питания можете да оформите предварително, за да не пропуснете нещо щом отидете на място. А отговорите им ще ви помогнат да се уверите (ако имате допълнителна нужда, разбира се!), че вземате добро решение за себе си и бъдещето си.

  • Насрочете посещение при ветеринарен лекар

Макар повечето приюти да разполагат с ветеринарни грижи и да ви предадат бъдещия ви домашен любимец с целия набор от ваксини, необходими му към настоящия момент на осиновяването, добре е да заведете четириногото и на преглед при избран от вас специалист. Големите промени, свързани с процеса по осиновяването, емоциите и стреса, могат да направят животното по-податливо към инфекции. 

кучеСнимка: iStock

  • Не бързайте

Ще отнеме малко време, докато свикнете с новия си домашен любимец. Това е период на взаимно напасване – особено ако сте осиновили по-възрастно куче. Най-важното е да не изпадате в състояние на стрес – за всичко, което ви вълнува можете да се допитвате до ветеринарния си лекар. От първо лице можем да ви кажем – специалистите са много щастливи, когато нови собственици на четириноги им се обаждат да ги попитат за съвет!

 

Вижте още:

5 най-популярни мита за кучетата от приют

6 причини защо кучетата от смесени породи са страхотни

Виж още