5 грешки при пътуване с куче, които да избягвате

куче Снимка: iStock

П разниците са прекрасно време от годината! Приятели и роднини, които не са се виждали от месеци се събират, за да се насладят на компанията си и да прекарат време заедно. И, разбира се, милиони домашни любимци имат късмета да разширят кръгозора си, да видят нови места и да усетят цяла палитра от различни миризми, пътувайки със семействата си.

Ако и вие сте от хората, които са решили да се насладят на пътешествие в компанията на любимия си четириног другар през настъпващия ваканционен сезон, то сигурно си задавате много въпроси. Най-вече такива, свързани с комфорта и удобството на косматия ви приятел.

За това ние то DogsandCats.bg идваме на помощ!

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да разгледаме 5 от най-често срещаните грешки при пътуване с домашен любимец, които да се опитате да избегнете. Защото, независимо дали сте опитен пътешественик или се отправяте за първи път на път с кучето си, тези съвети ще са ви от полза в осигуряването на безопасно и щастливо пътуване!

  • Направете необходимите резервации по-рано

Ако ще пътувате с кола под наем, влак или самолет, може би е излишно, но все пак държим да споменем, че не бива да забравяте да резервирате всичко, свързано с пътуването по-рано. Бъдете ясни (където ви попитат) и не се притеснявайте да споменете, че пътувате с куче. Правилата на различните авиокомпании, които превозват домашни любимци са различни, за това – отделете време и се поинтересувайте как стоят нещата в избраната от вас. 

кучеСнимка: iStock

Политиките, свързани с домашните любимци на различните компании, които дават коли под наем, също се различават значително. За това – уверете се, че знаете всички подробности предварително и запазете контакта на човека от компанията, с когото сте разговаряли – в случай, че имате въпроси по-късно.

Вижте още: На път куче: 8 съвета при нощувка в хотел

След това помислете внимателно – къде ще останете по време на ваканцията си? 

Резервирането на квартири и хотели, където е упоменато, че домашните любимци са добре дошли е най-добрата ви опция. Да знаете, че косматият ви другар може да остане спокойно с вас – това е може би най-добрият подарък, който да подарите на себе си, а и на животното. Повярвайте ни!

  • Маниерите имат значение

За много стопани на домашни любимци може да е трудно, но се налага да бъдете обективни относно поведението на домашния си любимец, когато ви предстои пътуване заедно. Защото нищо не е в състояние да развали по-бързо почивката ви, от напрежението, което четириногото ще предизвика, ровейки в боклука или лаейки по хората и децата… И, гарантираме ви, то отпускарският ви дух няма да остане и помен, тъй като цялото ви време ще бъде прекарано в опити да предпазите четириногото от неприятности. Вместо да се наслаждавате на ценно време с приятелите и семейството си.

кучеСнимка: iStock

За да сте една идея по-спокойни, упражнете основни команди преди да тръгнете на път, като наблегнете на тези за контрол като „Седни!“, „Стой!“ и „Мирно

  • Безопасното пътуване като приоритет

За да сте по-спокойни (знаем, че лятото по пътищата у нас, а и в чужбина може да е доста натоварено), погрижете се за безопасността на любимеца си. Дали ще заложите на клетка, специално столче или предпазен колан – решението е ваше. Добра идея е, ако животното не е свикнало да го аклиматизирате преди да тръгнете – с няколко по-кратки возения до близкия парк или зоомагазин. Важно е асоциацията да е положителна, за да не изпитва кучето дискомфорт в последствие.

кучеСнимка: iStock

  • Не прекалявайте с лакомствата

Когато пътуваме с домашните ни любимци, съзнателно или не, ние сме склонни да им даваме повече лакомства, отколкото обикновено. Това обаче може да доведе до преяждане, подуване на стомаха, диария и да причини дискомфорт на косматия ви другар. За това – до колкото е възможно, придържайте се към ежедневната си рутина що се отнася до храненето на кучето. Нали не искате да прекарате почивката си през местния ветеринарен кабинет?

  • Изгубен и намерен

Ужасяващо е дори и само да си го помислите, но понякога отнема само части от секундата, за да се измъкне едно куче от каишката си или да се промуши през цепнатината на вратата и да избяга. Намирате се на ново място, за него няма нищо познато и това прави ситуацията още по-тревожна. За това – задължително условие, когато пътувате с кучето си е то да има медальон или друг вид идентификационен знак на нашийника/нагръдника, където фигурира вашият номер. 

куче колаСнимка: iStock

Не забравяйте да поставите и микрочип на кучето си (ако все още не сте го направили, разбира се). Добра идея е да имате под ръка и актуална снимка на животното – разпечатана, която да оставите на рецепцията на хотела, в близките ресторанти и магазини. 

Макар да не изглеждат сложни за следване, тези пет стъпки ще ви помогнат да избегнете някои от най-често срещаните грешки по време на пътуване с домашен любимец. А това, особено предвид ограниченото време, което имате, за да си починете и релаксирате качествено – никак не е малко!

 

Вижте още:

Защо кучетата обичат да се подават от прозореца на колата

Какво да правим, ако кучето ни мрази да се вози в кола

 

Виж още