На път куче: 8 съвета при нощувка в хотел

куче Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче, който обича да пътува, то знаете добре, че често най-трудната част от пътешествието ви може да е да изоставите любимия си приятел. Много хора избират да не взимат домашния любимец със себе си на път именно, защото не са убедени дали могат да се справят с всички препятствия и неудобства, които произтичат от това. Бързаме да ви успокоим – начини има, необходима ви е само малко подготовка и добро планиране!

Нощувка в хотел с кучето ви

Изборът на хотел, подходящ за кучета, е първата стъпка от планирането на безопасно и комфортно пътуване в компанията на косматия ви спътник.

Предлагаме ви 8 съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате как да изберете мястото, където да пренощувате с кучето си, за какво да внимавате и как да минимализирате потенциалните проблеми. 

Dogsandcats.bg
  • Запознайте се с политиката и таксите за домашни любимци

Винаги, когато пътувате с кучето си, препоръчваме ви да резервирате директно нощувката си по телефона. По този начин можете да зададете конкретни въпроси и да разберете точната политика на мястото, свързана с престоя на домашни любимци.

кучеСнимка: iStock

Поинтересувайте се за таксите и ако има такива – дали са фиксирани на вечер, дали има ограничения за порода и тегло, дали целият хотел е отворен или има пригоден етаж или кът за четириногите гости. Поинтересувайте се и какви глоби се предвиждат при потенциални щети.

  • Бъдете обективни спрямо поведението на кучето си

Ни бихте могли да организирате комфортно и приятно пътуване в компанията на четириногия си спътник, ако не познавате поведението и реакциите му в определени ситуации. Важно е да бъдете обективни, за да сте подготвени какво да очаквате. Например, ако кучето ви е склонно да лае по хората, преминаващи в близост до прозорец, то по-добре е да поискате стая на по-висок етаж. Или, ако домашният ви любимец се изнервя от возене в асансьор – поискайте стая на партера, за да можете да използвате стълбите. 

Полезен трик е да оставяте телевизора пуснат в стаята, когато излизате, за да заглушите външните шумове и косматият ви другар да има приятен фон. Не забравяйте да предупредите чистачките или да поставите картонче „Не безпокойте“ на вратата ако оставяте четириногото само – така ще му спестите излишния стрес.

  • Направете си план за извънредни ситуации

Ако политиката на хотела изключва възможността да оставите кучето си само в стаята през деня, уверете се, че имате идея какво да предприемете или къде да отидете заедно с домашния си любимец. Отделете време да проучите къде в близост има паркове, градинки или друг вид места, където да се позабавлявате заедно. 

кучеСнимка: iStock

  • Проучете кои ресторанти са подходящи за домашни любимци

Повечето хотели могат да ви предоставят списък на ресторантите в близост, които са подходящи за домашни любимци. Най-често, ако в самият хотел нямат проблем с кучетата, то това важи и за лоби бара или ресторанта му. Но все пак – бъдете учтиви и попитайте.

  • Подгответе се с всичко, което ви е нужно

Списъкът с неща, които ще са ви необходими при нощуване с кучето ви в хотелска стая включва: леглото на животното, паничките са ядене и вода, храна и лакомства.

Ако пътувате често с домашния си любимец, препоръчваме ви да се снабдите със сгъваема купа за вода, допълнителен повод, подложка за купички, пликчета за отпадъци и няколко допълнителни пакетчета лакомства. Най-удобно би било ако обособите всичко в специална чанта, за да ви е под ръка и на едно място.

кучеСнимка: iStock

Нашият съвет: Едно от най-добрите неща, които можете да направите любимец е винаги да носите със себе си някоя от любимите му играчки по време на път. Наличието на нещо с позната миризма ще помогне на четириногото да се чувства по-удобно в непознатата му хотелска стая. 

  • Придържайте се към обичайната рутина

Едва ли някога ще се уморим да го повтаряме, но кучетата са създания на навика. Така че е важно да се придържате към ежедневната рутина на вашия домашен любимец и докато сте на път. Или поне – да опитате.

Постарайте се да храните животното по едно и също време всеки ден, поставете леглото му на подобно място (близо до вашето), както стои и в дома ви. И най-важното –отделяйте време за разходки, упражнения и игри. Всъщност, едно от първите неща, които трябва да направите, когато стигнете до хотела, е да намерите зелено пространство, където четириногото може да отиде (и ще ходи) до тоалетната. 

  • Не подценявайте значението на самия хотел

Имайте предвид, че само защото хотелът позволява да се настаните с домашния си любимец, това не значи непременно, че е „удобен“ за тях. Да мястото може да няма включени такси за четириноги, но и да не предоставя никакви допълнителни предимства или информация, която ще ви е необходима по време на престоя ви. 

кучеСнимка: iStock

Ако пътуване с малко куче, което няма нужда от много упражнения или физическа активност, тогава почти всяка стандартна хотелска верига, която излиза при търсене на критерии „С домашен любимец“ върши работа. Но ако косматият ви спътник е с по-големи размери, той ще се нуждае от повече внимание и съответно – изборът следва да е по-прецизен. 

  • Намерете дейности наоколо, подходящи за кучета

Отделете време и проучете мястото, където се намира избраният от вас хотел. Какво има около него? Дали случайно няма някоя еко пътека, плаж или езеро, където можете да се позабавлявате с кучето си – ако времето навън го позволява, разбира се? 

кучеСнимка: iStock

Помнете: Колкото по-уморено е през деня вашето кученце, толкова по-спокойно ще бъде то в стаята в хотела. А това е нещо, което всеки собственик би искал, нали?

 

Вижте още: 

7 съвета при пътуване с кола с възрастно куче

Какво да правим, ако кучето ни мрази да се вози в кола

Виж още