5 храни, които кучетата трябва да избягват

куче храна Снимка: iStock

В секи собственик на куче знае, че има определени храни, които могат да навредят на домашния му любимец. Добре балансираната диета е важна за всяко четириного – чрез нея вие не само го поддържате здраво, но се грижите и за неговото щастие. 

И тъй като диетата е също толкова важна, колкото ежедневните упражнения и тренировки, за всеки собственик на четириного е важно да знае кои конкретни хранителни продукти да избягва, тъй като могат да навредят на питомеца му. За това съставихме за вас кратък списък с пет продукта, които кучето ви не бива да слага в уста.

куче хранаСнимка: iStock

Забележка: Молим ви, обърнете внимание, че има и други храни, които домашните любимци не бива да ядат, които не са в този списък. 

Dogsandcats.bg
  • Авокадо

Въпреки че в авокадото е полезно за хората, това не означава, че е безопасно за консумация и от домашните ни любимци. Това се дължи на персина, вещество, което се съдържа естествено в авокадото и което може да причини алергични реакции при четириногите.

кучеСнимка: iStock

  • Чесън и лук

Знаем, че всяко блюдо става по-вкусно, когато в него има лук или чесън, но що се отнася до здравето на кучетата ни, те далеч не са толкова полезни. Всъщност, известно е, че причиняват анемия и други проблеми, свързани с кръвта. 

  • Грозде

Консумацията на грозде (и стафиди) може да увреди бъбреците на вашия домашен любимец. Дори малко количество може да причини проблеми, така че е най-добре да ги държите далеч от обсега на косматия си другар. 

кучеСнимка: iStock

  • Млечни продукти

Ако обичате да споделяте сладоледа или млякото с кучето си, може би е добре да спрете, пишат от сайта BAMCvet.com. Храносмилателната система на четириногите е по-чувствителна от тези на хората, така че консумацията на големи количества продукти, съдържащи лактоза, може да доведе до диария и други свързани проблеми.

Вижте още: Храните, които могат да причинят диария на кучето ви

  • Солени храни

Прекомерното количество сол може да накара домашния ви любимец да ожаднее. И следователно – да уринира повече. Признаците, че питомецът ви страда от отравяне със сол, включват: повръщане, диария, депресия, тремор, треска, гърчове и дори смърт.

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още:

7 храни с високо съдържание на магнезий, които кучетата могат да хапват

Виж още