5 игри за раздвижване на ума на кучето в дъждовен ден

куче Снимка: iStock

Д ъждовните пролетни дни са свежи, изпълнени с ароматите на току що цъфнали дървета и мелодиите на пеещи птички… Но освен романтични, тези периоди могат да се окажат известно предизвикателство за стопаните на кучета. Защото да,

лесно е да се забавляваме с косматия си другар навън, когато времето е хубаво, да идем на разходка, да поиграем с топка или да срещнем нови четириноги приятели. Когато сме заседнали вътре обаче, нещата могат да станат малко скучни, а често – дните минават бавно и отегчително. 

Не бива да се тревожите повече! Защото има някои вълнуващи неща, игри и занимания, които можете да практикувате с домашния си любимец и които ще поддържат ума му – остър и във форма!

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви нашият списък с 5 дейности на закрито, които можете да опитате заедно с кучето си, когато навън вали. Чрез тях ще поддържате вашето приятелче психически стимулирано и в същото време – ще се забавлявате заедно.

  • Криеница

Криеницата е забавна игра, която ще позволи на вашето куче да включи в действие инстинктите си за лов и преследване. 

Започнете с нещо лесно: Вземете от любимите лакомства на любимеца си и ги скрийте някъде из стаята, като се уверите, че животното вижда къде. След това го оставете да ги намери. Повторете няколко пъти упражнението, за да сте сигурни, че четириногото е разбрало играта. След това затворете вратата на стаята, докато скриете храната. 

Лакомството можете да замените и с любима играчка или дори – вие самите да се скриете и да накарате вашият домашен любимец да дойде да ви намери. Каквото и да изберете, бъдете сигурни, че това занимание ще поддържа вашето куче ангажирано и ще го накара да се чувства добре, че получава награда, използвайки ума си. 

кучеСнимка: iStock

  • Теглене на въже

Дърпането на въже е лесна игра на закрито, която обаче е и чудесен инструмент за обучение. Това е шанс вашият домашен любимец да научи кое е за игра и кое не, а за вас – да свиквате да поддържате игривата му енергия под контрол. 

Задължително условие е вие да сте този, който започва играта. Уверете се, че вие задавате правилата и ако вашият четириног приятел направи нещо, което не трябва – закачи ви със зъбче или вземе въжето без позволението ви, спрете и му покажете, че ако не се държи добре – играта няма да продължи.

Ще видите как след няколко сесии вашето куче ще започне да свиква кое е приемливо поведение при игра и кое – не. 

кучеСнимка: iStock

  • Научете нови трикове и затвърдете старите

Дъждовните дни са чудесно време да научите домашния си любимец на някои нови трикове или да освежите вече усвоени номера. Преговорете основните команди за безопасност и покорство, които използвате най-често в ежедневието си. След всяка изпълнена команда – награждавайте животното. Имайте предвид, че това е една чудесна умствена тренировка за четириногото, която поддържа мозъка му зает. 

Започнете с очевидните като „Седни!“, „Мирно!“ и „Ела!“, а след това постепенно можете да преминете и към по-трудни трикове като този за лягане или преобръщане. Ключовото е да смесвате стари и нови команди, за да може домашният ви любимец да остане напълно съсредоточен. Не забравяйте – дори и старите кучета могат (и трябва!) да учат нови номера. 

кучеСнимка: iStock

  • Писта с препятствия

Можете лесно и бързо да превърнете хола си в писта с препятствия и така да се забавлявате с домашния си любимец през дъждовните или мрачни дни. Започнете с близката масичка и научете животното как да минава над и под нея. Не забравяйте да не пестите похвалите и лакомствата за всеки негов успех!

След като кучето ви разбере какво се иска от него, усложнете терена като добавите одеяла, възглавници или други предмети, които са ви под ръка. Бъдете креативни, спомнете си как сте правили крепости по средата на хола като деца - беше много забавно, нали?

С времето вашият питомец ще свикне с играта, а вие ще сте спокойни, че въпреки лошото време сте му осигурили една страхотна физическа и умствена тренировка. 

  • Донеси играчката!

Вероятно вашето куче обича да се забавлява с играта на носене и хвърляне на топка или друга любима играчка, нали? Ние ще ви кажем хитър начин, чрез който да вплетете в любимото му занимание нещо, което ще поддържа и ума му остър. 

кучеСнимка: iStock

Целта е да обучите четириногия си другар да носи различни предмети – освен играчките си. Можете да опитате с каишката или вашите чехли, например. Друг трик е да дадете имена на играчките на животното и да го карате да вземе само определени от тях – по име. 

Това е още един шанс за вас да проявите креативност и да отправите едно чудесно допълнително умствено предизвикателство през домашния си любимец.

 

Вижте още:

4 oпасности за кучето ни в дъждовно време

Виж още