4 oпасности за кучето ни в дъждовно време

куче дъжд Снимка: iStock

П реходът между сезоните у нас започва да става все по-малко плавен и преди да се усетим лятото е преминало в зима … Но не и без да ни пропуснат дъждовните месеци, с които есента все пак ни напомня за себе си. Понякога, когато вали с дни, всички ние имаме чувството, че сякаш никога няма да спре. Тези дни са неприятни за разходки не само за хората, но и за домашните ни любимци. Защото, колкото и да обичат игрите в локвите, малко са кучетата, които се забавляват искрено с мокра козина, зъзнещи от полъха на хладния вятър. 

Освен характерните за есента и зимата настинки и простуди при четириногите ни спътници, има и други неща, за които да внимаваме и от които да пазим домашните си любимци през особено дъждовните и хладни дни. 

Защото, твърде много дъжд може и да е добре за градината ви, но това време носи и своите рискове за кучетата ни. Вижте 4 от тях.

Dogsandcats.bg
 • Гъби

През дъждовния сезон гъбите могат да се появят на места из двора ви, където най-малко очаквате. Същото важи и за дърветата в близкия парк, където обичате да разхождате домашния си любимец. Има хиляди видове гъби, но за щастие, според статистиката едва 100 от тях са действително силно отровни. 

Въпреки това ветеринарните лекари съветват – тъй като рядко стопаните на кучета имат задълбочени в познания в областта, то най-добре е да се придържаме към правилото „всяка дива гъба е потенциално опасна и токсична за кучето ни“. За това, когато видите гъби да растат в двора ви – не забравяйте да ги премахнете незабавно, за да предотвратите случайно поглъщане от срана на любопитния ви космат спътник. 

куче гъбаСнимка: iStock

 • Лептоспироза

Лептоспирозата, наричана още заешка треска, е инфекциозно заболяване, от което страдат най-вече гризачите като мишки, плъхове, катерици и миещи мечки. През периоди на обилни валежи тя се разпространява по-лесно в околната среда и може да достигне до домашния ви любимец, ако той пие от заразен източник (например – локва или поток с вода, където е уринирало болно животно).

куче дъждСнимка: iStock

Кучешката лептоспироза може да доведе до увреждане на черния дроб и остро бъбречно увреждане. За това е важно да познавате признаците на заболяването, които включват: 

 • Повръщане
 • Липса на апетит
 • Общо неразположение
 • Пожълтяване на кожата
 • Прекомерна жажда
 • Често уриниране и/или неволно изпускане на урина

Лептоспирозата е заболяване, което може да се предаде от куче на човек. За това е важно и при най-малкото подозрение, че домашният ви любимец е инфектиран, да се свържете с ветеринарния си лекар. 

 • Комари

Свикнали сме да се пазим от комарите главно през по-топлите месеци от годината, но твърде влажното време с температури, които все още не са под нулата, може да се окаже благотворно за размножаването на кръвосмучещите насекоми. За съжаление, за кучетата ни комарите са нещо повече от дразнители – те могат да пренасят ларвите на червеи, които живеят в сърцето на любимеца ви и причиняват дирофилария.

куче дъждСнимка: iStock

За щастие, превенцията срещу заболяването е много ефективна и се прилага както в локална, така и в орална форма. Ако живеете на място, което се намира близо до река или друг водоизточник и наличието на комари е постоянно, действително е добре да помислите за възможна превенция и целогодишен контрол. За да предпазите домашния си любимец от това заболяване, което, ако не се лекува своевременно – може да му коства живота, обсъдете възможностите с ветеринарния си лекар.  

 • Жаби

В специализираните групи за някои породи кучета зачестяват въпросите, свързани със ситуации, при които куче е облизало жаба. И това е съвсем реален риск, който може да коства живота на косматия ви приятел – без дори да имате време да осъзнаете какво точно се е случило. 

Съществуват някои видове жаби (например - Bufo marinus или Bufo alvarius), които са отровни за кучетата. Те са токсични не само при директен контакт (опознавателно облизване) – достатъчно е животното да пие от обща купа за вода, където е седяла жабата, за да забележите тревожни симптоми като:

 • Прекомерно лигавене
 • Задъхване и/или силно пъхтене
 • Залитане и/или липса на координация
 • Ускорен или много забавен пулс
 • Припадъци

Ако жабата, която е попаднала в двора ви или на която кучето се е натъкнало до езерото в близкия парк не е токсична, то в най-лекия случай тя ще причини на косматия ви другар стомашно-чревно разстройство, повръщане или диария. 

куче жабаСнимка: iStock

За да намалите до минимум рисковете от „близки срещи“ между домашния си любимец и жаба, бъдете особено внимателни и наблюдавайте кучето си по време на разходки навън в дъждовно време. Ако се съмнявате, че четириногото е било в контакт с нещо отровно – жаба, гущер или змия, не губете време да се свържете по спешност с ветеринарния си лекар. 

Дори и да сте почитатели на максимата, че „няма нищо по-добро от лошото време“ и да сте от онези стопани на кучета, които успяват да се забавляват в компанията на косматия си приятел дори и в най-мрачните, дъждовни и хладни дни, то винаги имайте едно наум за потенциалните рискове, които това време носи със себе си. Не само за вас, но и за домашния ви любимец. 

Вижте още:

Защо кучето мирише, когато е мокро

Виж още