Причини за промените в настроението при кучетата

куче Снимка: iStock

И мали ли сте някога един от онези дни, в които настроението ви стига до крайности? Може би в един момент се чувствате балансирани и доволни, а в следващия не можете да разберете защо и как, но ви иде да крещите и плачете едновременно? Звучи ви някак познато, нали? 

Промените в настроението са нещо, което всеки изпитва от време на време. А, оказва се, не само ние, но и домашните ни любимци. 

кучеСнимка: iStock

Какво причинява промените в настроението?

Вариации в настроението могат да имат и хората, и някои животни, като за това си има различни причини. Една от най-често срещаните от тях е свързана с дисбаланс или дори промяна в хормоните. Пубертетът, предменструалният синдром, бременността, менопаузата и нарушенията на щитовидната жлеза са все неща, които могат да повлияят на настроението на човек. Не бива да подценяваме и стреса, който често се отразява в начина ни на държание и отношение. Като това се отнася не само за хората, но и за домашните ни любимци. И не на последно място, психиатричните заболявания като биполярно разстройство, депресия и ADHD също могат да допринесат за промяна в настроенията при хората. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Пубертет и промени в настроението

Един от най-мрачните (поне така го възприемаме ние!) и емоционални моменти в живота на човек се случва по време на юношеството, когато настъпва пубертетът. Е, същото важи и за кучетата ни. Подобно на хората, хормоните в организма на кучетата през пубертета буквално полудяват, а мозъкът им претърпява реорганизация. Какво имаме предвид?

Проучване от 2020 г., публикувано от The Royal Society Publishing, измерва приликите в поведението, характерни за периодите на юношество, съответно при кучета и техните собственици. Изследването заключва, че пубертетът е критичен момент от живота и развитието на домашните ни любимци. И това, което преживява косматият ни другар през този период може да повлияе на връзката му със собственика до края на живота му. 

Кучета, които показват несигурна привързаност към стопаните си през пубертета, демонстрират повече признаци на безпокойство от раздялата и поемане на излишни рискове. Специалистите са установили и любопитната подробност, че при женските животни периодът на юношеството започва по-рано, отколкото при мъжките.

кучеСнимка: iStock

Доказано е също, че

подрастващите четириноги са по-малко отзивчиви и послушни спрямо командите на своите собственици по време на пубертета – подобно на човешките деца, които често започват да търсят себе си, отделяйки се от родителите си през този период.  

Тъй като домашните ни любимци в крайна сметка израстват юношеския стадий, важно е да проявите търпение по време на цикъла на пубертета, а ако усещате, че не можете да контролирате положението – да обмислите работа с дресьор, който да ви напътства през времето на „мрачно неподчинение“.

Промени в настроението при женските кучета

Често собствениците на женски кучета могат да забележат, че питомците им изпитват промени в настроението по време на цикъла на разгонване. Това се случва при некастрирани/нестерилизирани домашни любимци. През този период се произвеждат големи количества от естрогенния хормон с цел животното да се подготви за чифтосване и евентуална възможна бременност. За целта женската трябва да стане по-видима и привлекателна за мъжките ухажори с цел размножаване. Следно, пубертетът започва около шестия месец при повечето кучета, които съвпада и с моментът на първото разгонване на женската. 

куче опашкаСнимка: iStock

Признаци на промени в настроението при кучета

Признаците и симптомите на промените в настроението варират от куче до куче, така че най-добрият подход е просто да наблюдавате поведението на домашния си любимец във времето. Опитайте се да направите всичко възможно, за да свържете причините и задействащите ги фактори с конкретни настроения. 

Езикът на тялото на кучето може да бъде добър показател за това в какво настроение е то – движението и позиционирането на опашката, както и цялостната поза на тялото могат да ви дадат насоки за това дали животното има желание за игра или би предпочело да бъде оставено само.

Някои физически промени при домашните ни любимци могат да съответстват на настроението на четириногото в конкретен момент, но понякога те могат да са индикация за сериозен медицински проблем. Ако забележите, че домашният ви любимец отказва да яде, спи повече от обикновено, раздразнителен е и ви отправя предупреждение да стоите настрана, когато тръгвате да го докоснете, необходимо е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да изключите или диагностицирате възможни заболявания, като артрит, който е често срещан при по-възрастните кучета.

куче леглоСнимка: iStock

Косматите ни другари са емоционални същества, на които не са чужди и промените в настроението. Подобно на хората и останалите бозайници, често срещаните причини за промени в настроението включват хормонални колебания, дължащи се на юношеството, цикъл на разгонване или бременност. Стресът, стиловете на привързаност и здравословните проблеми, както психически, така и физически, също могат да допринесат за промени в настроението и/или поведението.

Вижте още: 

Защо кучетата ближат местата, където са уринирали други четириноги

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

Виж още