5 ключа за справяне с доминиращо куче

куче Снимка: iStock

К учетата са социални животни и подобно на хората, малка част от четириногите са естествено родени лидери. За това и с подходящото ранно обучение, установяване на правила и граници, много стопани не срещат трудности с това да накарат домашния си любимец да ги слуша. Понякога обаче, може да се окажете и с доминиращо или „алфа куче“ в дома си, чиито естествен инстинкт е да заеме водеща позиция в глутницата. Това може да създаде по-големи проблеми, отколкото предполагате и те не се изчерпват само с проявите на инат или отказ на животното да ви слуша. 

кучеСнимка: iStock

Доминантното куче обикновено се отличава с независим характер и се стреми да взима само решения. За това и най-често подобни кучета са представителите на ловните и пастирските породи, макар че „алфа“ четириного може да е на практика всеки домашен любимец. 

Въпреки че тренирането на куче, който иска да се налага, може да е малко по-голямо предизвикателство, ако предприемете необходимите стъпки, за да се утвърдите като водач на глутницата му, може да изградите прекрасна и балансирана връзка с доминиращо четириного, коментира специалистът по кучешко поведение Сизър Милан.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Как да станете лидер в очите на кучето си

Ето пет неща, които трябва да имате предвид, когато си имате работа с алфа куче.

  • Трябва да сте още по-спокойни и настоятелни

Важно е да запомните, че домашният ви любимец винаги ще усети, когато сте колебливи или несигурни. И никое куче няма да следва нестабилна енергия. Това важи с още по-голяма сила за алфа мъжкарите, които ще използват несигурността ви, за да не се подчиняват на командите, които им отправяте. Ето защо, когато се занимавате с доминантно четириного, трябва да сте още по-спокойни и настоятелни от обикновено. 

кучеСнимка: iStock

Ако сте разтревожени или нервни, доминантното куче ще усети това и ще го приеме като знак, че може да поеме контрола. От друга страна – ако демонстрирате спокойствие и сте напористи, кучето няма да изпитва естествена нужда да насочва и защитава глутницата си, виждайки във ваше лице лидер, който вече го прави. 

  • Задайте правила, граници и ограничения

Правилата, границите и ограниченията са още по-важни при отглеждането на доминиращи кучета, защото фокусират тяхното господство и им дават начин да изразят своята увереност, без да я използват върху вас. Минимумът правила, които трябва да наложите в дома си са свързани с това къде животното може да ходи с ваше разрешение – например, кучето винаги трябва да ви изчаква преди да излезете или да бъде спокойно, за да получи вечерята си.

С доминиращите кучета можете да направите крачка напред и с команди, които да тренират уменията им за ловкост. По този начин ще помогнете на четириногото да изразходва излишната енергия. 

  • Не насилвайте обичта им

Доминиращите кучета са естествено по-дистанцирани и самотни животни. Не забравяйте, че в глутницата лидерите рядко са твърде близки до останалите членове. Всъщност, както и е в живота, последователите идват при лидерите. Често срещан капан, в който хората лесно могат да попаднат е, да преследват кучето си, засипвайки го с безкрайни демонстрации на обич като прегръдки, милувки и целувки. 

кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви е доминиращо, характерът и търпимостта му ще са много далеч от тези на „плюшено животно“. За това е необходимо да смените кардинално подхода. Откажете се от подобни обсебващи действия – ако домашният ви любимец иска внимание, той сам ще дойде при вас, а това автоматично ще засили ролята ви на водач на глутницата.

  • Използвайте времето за хранене в своя полза

В една глутница има строга йерархия, която повелява лидерите да се хранят първи. Същото се отнася и в случаите, когато лидерите са хора. Особено важно е при доминиращите кучета стопаните да създадат граница и правила, свързани с времето за вечеря. Докато вие се храните, домашният ви любимец трябва да бъде спокоен и покорен. 

Не позволявайте четириногото да развие навици за просене от храна. Щом вие приключите с яденето (или малко преди това), можете да похвалите животното за доброто му поведение и да му дадете и неговата вечеря.

кучеСнимка: iStock

  • Дайте на кучето си работа

На доминиращите кучета им идва инстинктивно да изпълняват роля в глутницата си, поради което е важно да дадете на животното „работа“, за да се чувства пълноценно. Това може да е съвсем просто като да закачите за нашийника му торбичките за събиране на отпадъци или да го обучите да търси определена миризма в парка, например. Всичко зависи от индивидуалните предразположености и характер на косматия ви приятел. 

Ако вашето куче е доминиращо, тогава от вас се изисква да сте още по-силен водач на глутницата. 

Важно е да сте уверени, постоянни и търпеливи, като ключово е да не допускате дори и еднократно пристъпване на установените правила. Дори малко „прегрешение“ може да ви коства месеци тренировки назад.

Придържането към тези пет точки ще ви помогне да изградите и поддържате щастлива и балансирана връзка с домашния си любимец, в която всеки „член на глутницата“ ви разбира своето място.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още