Как да станете лидер в очите на кучето си

куче Снимка: iStock

Е дно от първите и най-важни неща, които трябва да направите, за да създадете силна и балансирана връзка с новото си куче, е още от първите дни четириногото да започне да ви възприема като водач на неговата „глутница“. 

Да се утвърдите като лидер изисква време, търпение, постоянство и приемане, като това е особено важно ако сте попаднали на доминантно или „алфа“ куче. При домашни любимци, които се отличават със силен и независим характер, обучение и дресура не биха били възможни, ако не ви възприемат като техен водач.

За да се изградите като такъв, както и да имате силна, дълбока и балансирана връзка с косматия си другар, са ви необходими някои основни неща като: формулиране на план, определянето на намерение и следването му. Ето как да подходите:

Dogsandcats.bg
  • Създайте график

Той трябва да включва (в идеалния случай), две ежедневни разходки, сутрин и вечер, с продължителност между 30 и 45 минути. Рутината, свързана с излизането навън е от решаващо значение за вашия домашен любимец – както във физически, така и в психически план. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Колко дълго да разхождаме кучето си

  • Раздвижете ума на кучето

Отделяйте време всеки ден, за да осигурите на четириногото умствени упражнения. Придържайте се към определени от вас правила, граници и ограничения. Когато тези нужди бъдат задоволени, привързаността, която давате на кучето си, ще бъде възприета от него като награда.

  • Включете цялото семейство в дресурата

Няма как да се превърнете в истински лидер в очите на домашния си любимец, ако не сте на „една страница“ с останалите членове на домакинството си, що се отнася до обучението на кучето. За това е важно, дори да не са толкова активни като вас, всички у дома да са наясно с процеса на обучението и грижите за новия ви космат другар. Обсъдете дори и с най-малките какви ще бъдат техните отговорности и се уверете, че разбират какво да правят и какво – не. 

кучеСнимка: iStock

  • Намерете точното куче за вас

Преди да си вземете домашен любимец, задължително условие е да помислите обективно – какъв тип куче е подходящо за вас. Дали ще е конкретна порода или ще осиновите? Важно е да намерите четириного, което отговаря най-добре на вашия начин на живот. Например, по-активните кучета – ловни и пастирски породи - изискват повече време за упражнения, за да останат физически и психически активни. Но не забравяйте и, че породата не е съдба – винаги има изключения спрямо енергийните нива на отделните четириноги. 

кучеСнимка: iStock

  • Един лидер винаги е начело

Винаги излизайте преди кучето си през външната врата, когато напускате дома си. Това ще покаже на кутрето кой е в ролята на лидер и кой – трябва да го следва, при това - още при първите разходки навън. 

  • Не толерирайте дърпането на каишката

Един от вредните навици, които бързо прерастват в нежелано поведение, с което в последствие ще ви се наложи да се борите. Още по време на първите разходки с домашния си любимец се уверете, че животното не ходи „някъде напред“ пред вас, дърпайки повода си неистово. Постарайте се да го държите редом до вас, отстрани или зад себе си, в началото – на къс повод. Това също е вид демонстрация за домашния ви любимец, че вие сте алфа фигурата в новото му семейство.

Вижте още: 3 типа поведение на кучето, от които можете да го отучите

  • Не пестете наградите и похвалите

Освен основните – храна, вода, играчки и разбира се – обич, добре е да ангажирате вниманието на косматия си приятел с нещо, така че животното да има желание да се постарае, за да спечели лакомството си. Например, накарайте го да седне или легне, а след като изпълни това, което се иска от него – следват похвали и награждаване. 

кучеСнимка: iStock

Кученцето ще се приспособи най-бързо и по-лесно ще се ориентира кой е новият лидер на глутницата му, ако обсъдите тези седем точки със семейството (или съквартирантите си) още преди новият четириног член на домакинството ви да пристигне. 

Не забравяйте, че малкото животно, наскоро отделено от майка си, има нужда от вас – за да види във ваше лице стабилен лидер на новата му глутница, за да ви демонстрира любовта и привързаността си по начин, който само то разбира. 

 

Вижте още: 

Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

Защо кучетата обичат да се търкалят в мръсотията

Виж още