5 команди, които ще са ви от полза при разходката на кучето

куче разходка Снимка: iStock

С пирането да се дърпа от каишката е само една важна част от обучението, свързано с разходката на кучето ви. Когато сте навън с четириногия си другар, със сигурност ще ви бъде по-приятно, ако животното ви обръща внимание, щом го повикате, като същевременно избягвате възможни наранявания и препятствия, изпречили се на пътя ви. Познахме, нали?

куче разходкаСнимка: iStock

Има някои основни команди, чието усвояване ще помогне на кучето ви да обръща по-голямо внимание на вас и заобикалящата ви среда, правейки съвместната ви разходка много по-приятна. 

Защо добрите маниери на каишка са важни?

Добрите маниери по време на разходка са вид гаранция, че домашният ви любимец може да се придвижва безопасно с вас, без значение къде се намирате. Те могат да ви помогнат, когато наоколо има малки деца или други домашни любимци. И несъмнено ще са ви от полза, ако се окажете изправени пред неприятна ситуация (питомецът ви се отскубне от повода си или е на крачка да се сбие с друго животно). 

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

Предлагаме ви пет топ трика, които да приложите при разходка на домашния ви любимец. Необходима ви е само практика и бъдете сигурни, постоянството ви ще бъде възнаградено!

  • „Погледни ме!“

„Погледни ме“ или „Гледай ме“ е страхотна команда, която е полезна в почти всяка ситуация, в която се налага да привлечете вниманието на кучето си. Можете да я използвате по време на разходка, тренировка или дори у дома.

Започнете, като вземете няколко от любимите лакомства на косматия си другар. Поставете ги пред носа му, докато ви обърне внимание. Оттам бавно ги преместете към челото си, като отправите командата към четириногото „Гледай ме“. След като то ви погледне и осъществите зрителен контакт, похвалете го и му дайте желаната награда. 

куче природаСнимка: iStock

  • „Чакай!“

Команда, която е страхотна за задържане на кучето ви на едно място при ситуация, в която трябва да се реагира бързо. Това уведомява животното, че трябва да спре за момент, преди дейността да продължи. 

Започнете, като накарате домашния ви любимец да седне до вас, докато е на каишка. След това го насочете да „Изчака“ и пребройте до пет. Ако остане на място – похвалете го и го наградете. Постепенно може да увеличавате продължителността на времето за изчакване, както и да промените местата, където тренирате трика. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • „Редом“/„До мен“

Това е команда, която кара кучето да върви до вас. За разлика от ходенето с леко отпуснат повод, което дава повече свобода на животното. Този трик е чудесен за навигиране на оживени места, където има тълпи от хора. 

Започнете, като накарате кучето си да седне до вас. Със стегната (но не задушаваща) каишка, поставете лакомство в шепата си, която вдигнете на височината на носа на животното. Кажете с твърд глас „Не!“ и започнете да вървите няколко крачки напред заедно с него. След това – похвала и награда. Постепенно може да увеличите разстоянието. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • „Остави“/„Пусни"

Ако някога сте отглеждали Лабрадор ретривър, вероятно сте се сблъсквали със ситуацията кучето ви да вземе в уста нещо от земята. „Пусни“ може да накара питомеца ви да пусне въпросния предмет, което ще го предпази да не погълне нещо, което би му навредило. 

Важното при прилагането на тази команда е да се реагира на момента. Започнете, като дадете на кучето си любима играчка и го оставите да се позабавлява с нея. След това му предложете лакомство с висока стойност, като например парче хотдог. След това кажете командата „Пусни“, в момента, в който животното остави играчката в полза на по-интересния предмет – лакомството. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • „Време за тоалетна“

Въпреки че това не е точно трик, молбата на вашето куче да „иде до тоалетна“ всеки път, когато върши работата си, може да му помогне действително да започне да свързва действието с командата. Това е страхотно, ако сте някъде, където трябва домашният ви любимец да свърши работите си бързо, вместо да отделя обичайното време за душене и изследване на околната среда. Използването на определена команда може да насърчи животното да побърза и, когато сте на почивка или на друго ново място. 

куче разходкаСнимка: iStock

Тези топ трикове за разходка на кучето ви са чудесен начин да направите излизанията в компанията на домашния си любимец по-приятни. 

Вижте още: 

Защо кучето завърта в кръг преди да отиде до тоалетна

Какво толкова души кучето ни по време на разходка

 

 

Виж още