5 начина да облекчите скуката на кучето си

куче скука Снимка: iStock

А ко за малко се поставим на мястото на кучето си, то може би в съзнанието ни биха изникнали прости удоволствия от живота като: хубава дълга дрямка, апетитна купичка с храна или небрежна разходка из квартала. И макар да е вярно, че домашните ни любимци обичат да имат ежедневна рутина, за съжаление, еднообразието и в кучешкия свят върви ръка за ръка със скуката. Точно като хората, косматите ни другари се нуждаят от умствена и физическа стимулация, за да водят пълноценен живот. 

куче скукаСнимка: iStock

Разпознаване на скуката при кучетата

И така, как можете да разберете дали кучето ви е отегчено? 

„Най-често скуката води до прояви на негативно (деструктивно) поведение при кучетата, без значение дали става въпрос за дъвчене, дращене, хленчене или лай“, обяснява д-р Аби Кудин, ветеринарен лекар към Painted Sky Veterinary Services в Амъри, Уисконсин пред PetMD. И докато по-младите кучета и работните породи може да се нуждаят от най-голяма стимулация, „всяко четириного може да се отегчи“, допълва още специалистът. 

Dogsandcats.bg

И тъй като всички искаме да предоставим на домашните си любимци възможно най-добрия живот, включващ много забавления и умствена стимулация, предлагаме ви някои от най-добрите начини за облекчаване и предотвратяване на чувството на скука у нашите космати приятели.

куче скукаСнимка: iStock

  • Упражнявайте се заедно

Вашето куче не се интересува колко сте уморени – то има нужда да излезе и да се раздвижи. По няколко пъти, всеки ден. Скуката и затлъстяването често вървят ръка за ръка при домашните ни любимци. И, за съжаление, собствениците на четириноги често пренебрегват онези „няколко“ килограма отгоре, които е натрупал питомецът им. Освен рутинните излизания, добре да разнообразявате маршрута, да го водите на нови места, да изследва различна среда. Така ще осигурите на животното освен физическа, и ментална стимулация.

куче играчкиСнимка: iStock

  • Социализирайте се

Социализацията е един от най-важните аспекти на обучението. Тя е и от ключово значение в борбата срещу скуката. Според последни проучвания домашни любимци, които са добре социализирани от малки, са по-малко склонни да се отегчат или изолират. За това и първите седмици от живота на питомеца ви са от съществено значение – постарайте се да ги използвате добре, като изложите животното максимално на различни аспекти от околната среда – хора, домашни любимци, шумове и картини.

Други предимства на социално куче? Физическите упражнения и умствената стимулация са много по-лесни за постигане. Играта с други кучета е страхотно упражнение, нали?

куче паркСнимка: iStock

  • Използвайте хранителни пъзели

И преди сме акцентирали върху ползите, които имат заниманията с хранителни пъзели и интерактивни играчки със скрито вътре лакомство. Облекчаването на скуката често е съвсем просто – всичко, което трябва да направите е да промените режима на хранене на питомеца си. Превърнете го в задача, вместо в даденост! 

  • Пуснете кучето си на „работа“

Много кучета, особено пастирските и ловните породи, копнеят да се чувстват заети и да се върнат назад към инстинктите си. Дайте им работа и ще видите колко щастливи ще ги направи това! Разбира се, далеч нямаме предвид да запишете Немската си овчарка на курс по откриване на наркотици или да започнете да обучавате Хъскито си да тегли шейни. Под „работа“ визираме всякакъв вид задача или игра. Това може да включва използване на носа (скриване на лакомства и насърчаване на кучето ви да ги намира), преподаването на нови трикове, упражнения за ловкост... Всеки елемент на работа бори успешно скуката. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Запишете се на курс

Ако имате средства, записването на вашето куче в клас с местен треньор може да бъде чудесен стимулиращ начин за облекчаване на скуката. Ако питомецът ви обича да работи с нос, например, подходящото обучение може да го отведе до следващото ниво. Други опции включват обучение за послушание и ловкост. 

Управление на скуката на вашето куче

Независимо кой от начините за справяне със скуката на вашето куче сте избрали, ключът е да не се отказвате. Ще намерите подходящ начин да стимулирате косматия си другар, а това със сигурност ще подобри живота му, както и вашия!

куче скукаСнимка: iStock

 

 

 

Виж още