5 начина да помогнете на кучето си да отслабне без да усети

куче Снимка: iStock

Н аднорменото тегло при домашните любимци е сред често срещаните проблеми, на които обаче не се обръща достатъчно внимание, категорични са ветеринарни лекари. Според последни проучвания, в световен мащаб броят на кучетата, чиито килограми са в повече, е изключително висок и продължава да нараства. 

Това ясно показва, че

голяма част от нашите четириноги приятели са изложени на повишен риск то артрит, проблеми с бъбреците, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Dogsandcats.bg

Ако сте собственик на домашен любимец и имате подозрения, че животното тежи повече от нормалното, тогава има някои стъпки, които може да предприемете, за да му помогнете да отслабне. Без обаче да го стресирате или да нарушавате рязко ежедневната му рутина. Ключовото е нещата да се случат неусетно. Предлагаме ви няколко идеи как да се случи това. 

кучеСнимка: iStock

  • Бройте калориите

Кое е първото нещо, което правим, когато започнем нова диета? Проверяваме по колко калории на ден следва да приемаме, нали? Е, същото правило е валидно и в случаите, когато искате кучето ви да свали няколко килограма. За целта – първо трябва да знаете от колко калории на ден се нуждае домашният ви любимец. Не се доверявайте единствено на препоръчителните дози, описани на торбите на кучешката храна. Те са твърде общи и рядко отговарят на специфичните нужди на конкретно животно.

Най-добрият начин да започнете е да се консултирате с ветеринарния си лекар, когото да помолите да изчисли точния брой калории, от които се нуждае вашето куче. 

кучеСнимка: iStock

  • Следете храненето на вашия домашен любимец

Мерителната чаша следва да стане ваш най-добър приятел! Тя е задължителна за всеки собственик на домашен любимец, който иска да е спокоен, че четириногият му другар не приема повече калории, отколкото е необходимо. Пълненето на око не е никак надеждно. 

Нещо повече, Асоциацията за превенция на затлъстяването при домашните любимци е провела множество проучвания, според които ако животното консумира дори само 10 допълнителни малки хапки храна всеки ден, това прави до килограм отгоре на теглото му в рамките на месец. Така че – не забравяйте да измерите и следите какво количество ядене попада в стомаха на домашния ви любимец дневно. 

кучеСнимка: iStock

  • Добавете в менюто му пресни и свежи зеленчуци

Храната за кучета от магазина несъмнено е полезна за четириногия ви другар, но можете да разнообразите менюто му като добавите някои полезни пресни зеленчуци и плодове като бейби моркови, парченца броколи или няколко парченца ябълка. Тези естествено здравословни продукти могат да помогнат на кучето ви да отслабне, при това – нямат никакви странични ефекти. 

кучеСнимка: iStock

  • Изберете подходящи добавки за кучето си

В зависимост от породата, възрастта и общото здравословно състояние на домашния ви любимец, можете да се посъветвате с ветеринарния си лекар относно това кои добавки са подходящи за него. 

Дневната доза от Омега-3 е това, което много експерти препоръчват да се включи в диетата на всяко куче. Тя е не само страхотен антиоксидант, който може да предотврати различни заболявания, но и ще помогне за загуба на тегло. 

кучеСнимка: iStock

  • Намалете приема на въглехидрати

Домашните кучета нямат нужда от диета с високо съдържание на въглехидрати. Ако храните кучето си само със суха храна обаче, в крайна сметка се оказва, че около 60% от менюто му е съставено именно от тях, под формата на различни добавки и пълнежи. За това – опитайте се да балансирате количествата протеини и въглехидрати. Това ще помогне и за намаляване на излишното тегло на животното, но в никой случай не се препоръчва да правите резки промени в диетата на любимеца си без да се консултирате с ветеринарния си лекар преди това. 

Последователността при следването на тези трикове е определяща, за да помогнете на домашния си любимец да влезе във форма, при това – почти без да усети. Ключовото е да се фокусирате върху изграждане на здравословни навици, подкрепени от подходяща диета.

 

Вижте още:

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

Защо някои кучета са сякаш „винаги гладни“

Виж още