Защо някои кучета са сякаш „винаги гладни“

куче Снимка: iStock

И ма едно старо клише за любимите ни кучета – те ще изядат всичко, което сложите пред тях, независимо дали са гладни или не. Съгласни сме, че може би има зрънце истина в това твърдение, но и не всички четириноги са ненаситни машини за ядене. Някои животни са напълно доволни да хапнат от купичката си точно такова количество, за каквото имат желание. Други домашни любимци пък ще спрат, когато се почувстват сити, без да поглеждат назад.

Със сигурност обаче, има много кучета, които са олицетворение на клишето. Без значение колко добре са похапнали, те сякаш никога не биха отказали още малко. И е доста лесно да си представим, че биха пробвали всичко, което им дадем – без дори да се замислят. Изглежда, че повечето кучета сякаш са гладни…през цялото време. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучето ми е гладно през цялото време?

Всеки стопанин на домашен любимец си е задавал въпроса: „Защо кучето ми се държи така, сякаш е постоянно гладно?“. Краткият отговор е… никой не е абсолютно сигурен. 

Dogsandcats.bg

Някои експерти, цитирани от АКС, смятат, че кучетата са започнали да гледат на стопаните си като източник на храна като наследство от прадедите им – първите опитомени вълци. Те били любопитни, но неагресивни животни и са се приближавали достатъчно до човешките лагери, за да се погрижат за остатъците…И били възнаграждавани с още храна от хората.

Това, в съчетание с естествените им инстинкти след лов, ги кара да погълнат всичко, предложено им от лидера на тяхната глутница (в настоящия случай – от вас). Това значи, че независимо дали лакомството е в ръката ви, пуснато на земята и дори…открито в боклука, за домашния ви любимец това се брои в очите на кучето ви.

Вълците (или кучетата), които ловуват в глутница, се сблъскват и сконцепцията за недостиг на храна, тъй като често тя е в ограничен ресурс. Случвало се е животните да не се хранят всеки ден или дори през ден. А това естествено довело до манталитета – „вземи го, докато можеш“. И сами знаете, че този инстинкт остава дори и ако домашния ви любимец получава две или три редовни хранения всеки ден. 

Косматите ни приятели отдавна не са диви животни, така че може да ви е трудно да наложите тези древни навици със съвременното им поведение.

куче яде ябълкиСнимка: iStock

Нашите домашни любимци вероятно никога няма да отидат на лов, нито ще им се наложи да споделят храната си с останалите членове на глутницата. За това и според много стопани…питомците им просто са много гладни. Но често се касае по-скоро за добра манипулация от страна на животните с цел да получат нещо „отгоре“. 

Как да се справим с гладно куче

Като водач на глутницата вие сте тези, които трябва да определят количеството ядене, необходимо на домашния ви любимец. Консултирайте се с ветеринарния си лекар относно действителните хранителни нужди на вашето куче на ден.

Създайте редовен график и се придържайте към него. Разговаряйте с всички вкъщи и се погрижете никой да не дава на животното човешки остатъци или подаяния. Лакомствата – следва да бъдат спечелени или да се дават на животното по време на обучение. 

Съвет: Когато започнете да прилагате графика на храненията – когато кучето ви се отдалечи от купичката си, независимо дали е изяло всичко или не, приберете я. Това ще ви помогне да затвърдите у него идеята, че това е времето, през което то трябва да яде и няма да намери нищо повече за хапване – чак до следващото хранене. 

Внезапна промяна в апетита

Може би вашият домашен любимец не се отличава със завиден апетит и знае кога да спре. Трябва да знаете обаче, че навиците на кучетата се променят и когато това се случва, обикновено е знак за нещо. Ако, например, косматият ви другар премине от придирчиво към лакомо поведение, трябва да се постараете да определите причината, за да можете да се погрижите за проблема възможно най-бързо.

кучеСнимка: iStock

Има две причини навик, който е толкова основен и инстинктивен, колкото е апетитът, да се промени внезапно: психическа или физическа.

Психологическите причини включват промени в околната среда. Преместили сте се наскоро или има нов член на семейството ви (бебе или друг домашен любимец)? Неща, които предизвикват стрес и безпокойство у животното, могат да доведат до резки промени в апетита му. Причината е психологическа и ако послушно до момента куче, внезапно започне да проявява агресия към яденето си. 

Ако не всичко е в главата на вашето куче...

В случай, че наскоро не е имало очевидни промени в домакинството, тогава най-вероятната причина за повишения глад, който изпитва домашния ви любимец, най-вероятно е физически проблем.

Внезапното повишаване на апетита при кучето може да бъде симптом на редица състояния като:

  • Естествен процес на стареене
  • Бактериална инфекция в стомашно-чревния такт или червата
  • Болест на Кушинг
  • Диабет
  • Екзокринна панкреатична недостатъчност
  • Хипертиреоидизъм
  • Реакция на някои лекарства

В повечето от изброените по-горе случаи основният механизъм, водещ до повишен глад, е един и същ: тялото на вашия домашен любимец не е в състояние да абсорбира хранителните вещества в яденето му и да ги усвои правилно. Това естествено засилва апетита му. Всъщност обаче, иронията е, че болното животно гладува, независимо колко храна поглъща, за това и се опитва да компенсира като яде всичко.

Работата на водача на глутницата

Като лидер и водач на глутницата в дома ви, вашата работа е да осигурите защита и насока на кучето си. Ако домашният ви любимец внезапно започне да се моли за още и още храна, като успоредно с това преяжда, тогава вие трябва да определите причината за това поведение. След това – да предприемете необходимите поведенчески или медицински стъпки, необходими за решаване на проблема. 

Ако четириногото е естествено склонно към преяждане (има такива породи четириноги), тогава вие сте този, който трябва да поеме отговорност и да контролира какво, кога и по колко яде животното. 

куче ядеСнимка: iStock

Всички ние обичаме кучетата си и често се оказва почти непосилно да устоим на тези големи очи и жален поглед на любимеца ни, с които сякаш демонстрира колко е гладен. Но трябва да осъзнаете добре, че ако няма медицинска причина, един отговорен стопанин прави много по-голяма услуга на четириногия си приятел, като не угажда на молбите му за още и още храна. 

Куче с наднормено тегло не е щастливо, без значение колко се радва, когато получи поредното лакомство. Животното може и да няма представа кога му е достатъчно, но ние имаме – и за разлика от кучетата знаем кога да кажем „стоп“.

 

Вижте още: 

Как правилно да сменим храната на кучето си

5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

Виж още