5 начина да разведрим куче без настроение

куче Снимка: iStock

К огато сме тъжни или депресирани, ние се опитваме да открием неща, които да ни накарат да се почувстваме по-добре. За наше щастие, хората разполагаме с възможността да споделим проблемите и тревогите си с близките си хора. За съжаление, същото не може да се каже и за любимите ни кучета. Те не могат да облекат в думи тревогата, самотата или чувството за депресия, когато се сблъскат с тях. Но те имат свои собствени начини на общуване. За да ги разчетем, необходимо е да обърнем внимание на поведението на домашния ни любимец. А ако сте достатъчно близки с четириногия си другар, то за вас няма да е трудно да разберете дали се чувства зле или не. 

куче тъжноСнимка: iStock

Ако сте забелязали, че кучето ви няма настроение, чувства се тъжно или летаргично, предлагаме ви пет начина как да го ободрите. 

  • Обърнете се към рутината

Често пъти причината, поради която нашите домашни любимци стават тъжни или депресирани, е поради промяна в обичайната им рутина. Това може да бъде нещо голямо като преместване в нов дом, загуба на спътник (човек или друго куче) или може би приспособяване към новата среда след осиновяване.

Dogsandcats.bg

Осигуряването на структуриран график може да помогне на животното да се справи с новите промени в живота си. Знанието кога ще излезе на разходка и кога е време за вечеря, ще му помогне да се почувства уверено и може би ще възвърне игривото му настроение.

куче тъжноСнимка: iStock

  • Излезте на допълнителна разходка

Понякога всички имаме нужда от глътка чист въздух, за да отпуснем нервите си. Това е начинът, по мнозина намират спокойствие, ако се чувстват тревожни или стресирани. Е, този метод работи и при домашните ни любимци.

Стига животното да няма основен физически здравословен проблем, извеждането на разходка, отскачането до близкия кучешки парк или градинка, със сигурност може да помогне за подобряване на депресивното му настроение. 

  • Награждавайте само положителното поведение

Знаем, че може да бъде изкушаващо да утешим кучето си с лакомства с цел да подобрим настроението му. Всъщност обаче, това може по-скоро да засили негативните му емоции, като го научи да свързва липсата на настроение и потиснатост с награда.

куче тъжноСнимка: iStock

Може да се учудите, но в голяма част от случаите собствениците на четириноги награждават нежеланото поведение на питомците си без дори да се усетят. В конкретния случай – водени от добри подбуди. Вместо самоцелно да го черпите с още и още лакомства, опитайте се да го насърчите към различни забавни и по-здравословни за него дейности (разходка, игра с друго четириного и други). И ако започнете да забелязвате промяна и възвръщане на доброто настроение – тогава го почерпете като награда.

  • Оставете го да общува с други домашни любимци

Понякога всичко, от което домашният ни любимец има нужда, е малко лудешка игра с друго четириного! Общуването с други кучета може да бъде отпускащо и да се отрази страхотно на косматия ви другар. Знаем, че питомците ни са емпатични същества, което означава, че могат да усетят, когато друг е тъжен или депресиран. И да направят всичко по силите си, за да го разведрят! 

куче човекСнимка: iStock

Винаги е добре да оставите кучето си да прекарва време с други себеподобни, тъй като повечето четириноги са общителни домашни любимци, които, така или иначе, прекарват доста време сами.

  • Прекарайте допълнително време заедно

Без значение защо кучето ви няма настроение и се чувства тъжно или депресирано, най-добрият антидот понякога може да бъде най-простото решение – прекарване на малко допълнително време заедно.

Дори и 10-минутна игра, разходка до съседния квартал или просто да поседите заедно на дивана, докато гледате телевизия – всичко това може да бъде повече от достатъчно, за да разчупите негативното настроение на питомеца си.

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

Вижте още:

9 предупредителни знаци, че кучето ви се чувства тъжно

Как кучетата разчитат различните изражения на лицето ни

Виж още