Как кучетата разчитат различните изражения на лицето ни

куче човек Снимка: iStock

А ко някога сте се забавлявали, като правите различни физиономии на кучето си, за да видите как ще реагира то, не сте сами! Повечето собственици на четириноги ще потвърдят, че техните четириноги другари са изключително умели в разбирането на човешките емоции, а в мрежата е пълно с очарователни клипчета, показващи реакциите на кучетата към развълнувани или тъжни лица. За това и няма как да не се запитаме – разбират ли кучетата всъщност какво влагаме в различните си изражения и мимики?\

куче човекСнимка: iStock

Еволюция на кучетата 

Знаем, че всички домашни кучета произлизат от изчезнал предшественик на вълка, а опитомяването им от хората е започнало преди 20 до 40 хиляди години. Днес има широка гама от съвременни породи, като това до голяма степен се дължи на изкуствената селекция, при която определени физически или поведенчески черти са целенасочено избрани и усилвани през поколенията. 

Връзката между кучето и човека, на която толкова много от нас се радват днес, датира от хиляди години и през това време четириногите са постигнали впечатляващо ниво на синхронизация със своите стопани. Въпреки липсата на общ език помежду ни, косматите ни спътници са способни да разберат и да се адаптират към удивителен набор от концепции при общуването с хората – независимо дали търсят бомби, помагат на човек с увреждане да се ориентира в света или са на обучителен курс, например. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Кучетата са социални същества, които общуват помежду си предимно чрез езика на тялото. Повечето хора веднага ще разпознаят махащата опашка като знак за щастливо куче, а ако тя е прибрана плътно между задните крака – като индикация на страх или стрес. Но има цяла гама от по-фини значи, които четириногите използват, за да общуват помежду си. И това не е никак случайно!\

Предците на домашните ни любимци са имали сложна социална структура, която е изисквала от тях да работят заедно, да разрешават различията, да установяват граници и да показват привързаност. И всичко това, както се досещате, изисква отлично ниво на комуникация между членовете на глутницата. За целта, четириногите използват цялото си тяло при общуването. И въпреки че не са способни да направят толкова много изражения, колкото хората (над 10 хиляди!), лицата им все пак си остават важен фактор при предаването на информация едно на друго.

куче човекСнимка: iStock

Как работи кучешкият мозък?

Известно е, че не е никак лесна задача да се анализират и изучат различните нюанси на кучешката психология. Най-малкото, защото няма как да зададем на четириногите всички въпроси, които имаме, нали? За това и учените най-често използват функционален магнитен резонанс (измерващ промените в притока на кръв, възникващи в следствие на мозъчната активност) в комбинация със сърдечни монитори и камери за измерване на физически и неврологични промени в отговор на дадени стимули. 

До момента са проведени стотици проучвания в опит да се докаже дали кучетата могат да разберат изражението на човешкото лице или не. И отговорът е този, който обикновено възниква тогава, когато липсва достатъчно изчерпателна информация, а именно – „зависи“. 

Едно скорошно проучване заключва, че няма голяма разлика в мозъчната активност на кучето, когато то гледа човешко лице или задната част на главата на стопанина си. Това предполага, че животните не правят голяма разлика между двете и следователно не са особено ориентирани към лицата. Във въпросното изследване се отбелязва още, че за разлика от хората, които имат специфична мозъчна област, отговорна за разпознаването и обработката на лица, при четириногите такава аналогична структура липсва. 

куче човекСнимка: iStock

Друг експеримент обаче, показва ясна разлика в мозъчната активност при четириногите, когато са им показани изображения на човешки лица, изразяващи различни емоции. Кучетата, които гледали щастливи и неутрални физиономии, показвали мозъчна активност в дясната темпорална кора, докато тези, пред чиито поглед били поставени фотоси на гневни, тъжни или уплашени лица, показали мозъчна активност главно в лявото полукълбо.

До момента няма ясни доказателства, които с точност да определят дали кучетата могат да разграничат отделните емоции, тъй като реакциите им сами по себе си не значат, че непременно правят разлика между ядосано и тъжно лице.

Тогава как кучето ми знае как се чувствам?

Въпреки че мозъка на домашния ви любимец може и да не съдържа специална област за обработка на човешки лица, това далеч не означава, че животното не е в състояние да разтълкува изражението ви в даден момент. Характерно за човешката комуникация е, че през повечето време тя се осъществява чрез говорим език, но нашата невербална комуникация също е важна част от начина, по който си взаимодействаме. А, както добре знаем, кучетата ни са експерти по езика на тялото!

човек кучеСнимка: iStock

Домашните ни любимци са интелигентни, имат изключително обоняние и слух, особено що се отнася до настроенията на човешките си другари. За това и, когато ни изглежда, че питомецът ни може да разбере емоциите ни, това е така, благодарение на способността му да улавя различни знаци, използвайки много от сетивата си, за да интерпретира дадена ситуация. 

Проучванията показват, че кучетата реагират по различен начин на положителни и отрицателни човешки гласове като смях, викове и плач. Косматите ни спътници могат дори да открият как се чувстваме само, използвайки невероятното си обоняние, улавяйки химическите сигнали, произведени от хората по време на различни емоционални състояния.

В заключение можем да обобщим, че на база изучаването на мозъчната дейност на кучетата все още не е абсолютно ясно дали те могат да обработват човешките изражения на лицето по същия начин, както и хората. Домашните ни любимци са еволюирали заедно с хората и са изградили тясна връзка с нас, включително – умението да разчитат какво се крие зад нашата вербална и невербална комуникация. 

куче се взира в човекСнимка: iStock

Напълно е възможно четириногите ни другари да разбират изражението на човешкото лице до известна степен, но да използват другите си сетива, за да запълнят празнините и да получат цялостната картина на нашите чувства. 

Вижте още: 

Как кучетата казват „благодаря“

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

 

Виж още