5 начина как кучетата общуват чрез облизването

куче облизване Снимка: iStock

О близването е основно поведение при кучетата, служещо им като начин на комуникация, който надхвърля простия акт на усещане на вкус или груминг.

Чрез облизването четириногите предават безброй съобщения на своите собственици, на останалите четириноги и дори на себе си. Това поведение, дълбоко вкоренено в тяхната еволюционна история, е многостранен език, който може да показва обич, подчинение, стрес и много други. Разбирането на нюансите зад това защо домашните ни любимци се облизват, може значително да подобри връзката с косматите ни другари и да ни помогне да добием по-ясна представа за тяхното емоционално състояние. 

куче облизванеСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно пет начина как кучетата използват облизването като форма на комуникация, за да хвърлим още малко светлина върху сложния емоционален живот на четириногите ни другари. 

Dogsandcats.bg
  • Изразяване на обич

Една от най-честите причини кучетата да облизват стопаните си е, за да изразят обич. От ранна възраст четириногите свикват с този жест на грижа от страна на майка си и за тях той се превръща в основен източник на комфорт. Когато домашният ви любимец ви облизва, това често е начин да ви засвидетелства обич и привързаност, като същевременно заздрави връзката помежду ви. Поведение, еквивалентно на човешките прегръдки или целувки, знак за доверие и свидетелство за дълбока емоционална връзка.

куче облизванеСнимка: iStock

  • Търсене на внимание

Понякога кучетата използват облизването като начин да привлекат вниманието на собственика си. Ако домашният ви любимец се чувства пренебрегнат или желае да се фокусирате върху него, той може да започне да ви облизва, за да сигнализира, че иска да играе, отиде на разходка или да се наслади на още малко време в гушкане. Това поведение показва, че кучето ви цени вашата компания и търси ангажираност с вас. 

куче облизванеСнимка: iStock

  • Демонстрация на подчинение

Облизването може да бъде и знак за подчинение в света на кучетата. Четириногите често облизват лицата на по-доминиращите от тях – било то други кучета или хора, за да признаят по-ниския си статус в социалната йерархия. Това поведение се корени в инстинктите на глутницата, където поддържането на социалната хармония е от решаващо значение за оценяването.

  • Дегустация и изследване

Кучетата са естествено любопитни животни и облизването им позволява да изследват околната среда и нещата (включително хората) около себе си. Тази форма на облизване е насочена към събиране на информация, като това поведение позволява на четириногите да задоволят любопитството си и да научат повече за света около себе си.

куче облизванеСнимка: iStock

  • Израз на стрес или безпокойство

И накрая, прекомерното облизване може да е индикация за стрес или безпокойство при кучетата. Когато едно четириного облизва себе си, предмет или хората повече от обикновено, това може да е механизъм за справяне за самоуспокоение в отговор на стрес. 

Това поведение може да показва и основен здравословен проблем, така че е важно да наблюдавате домашния си любимец и да се консултирате с ветеринарен лекар, ако прекомерното облизване продължава. 

куче облизванеСнимка: iStock

В заключение, облизването е сложно поведение при кучетата, което служи за различни комуникативни цели – от изразяване на обич и търсене на внимание до показване на подчинение, изследване на околната среда или в резултат на стрес. Разпознаването на това поведение като форма на комуникация е от съществено значение за осигуряване на грижите и вниманието, от които косматият ви другар се нуждае. 

Вижте още:

Стресирано ли е кучето ви? Ето 5 възможни признака за това!

10 знака, че кучето ви е щастливо

 

Виж още