Стресирано ли е кучето ви? Ето 5 възможни признака за това!

куче стрес Снимка: iStock

В ярвате или не, нашите кучешки другари се стресират по-често, отколкото си мислим. Обстоятелствата и степента на това варират от куче на куче, тъй като няма две напълно еднакви четириноги, но все пак има неща, за които всички стопани на домашни любимци трябва да внимават. 

Подобно на хората, и при домашните ни любимци стресът има различни проявления. За да бъдете отговорен собственик на четириного, полезно е да се научите да разпознавате признаците, че косматият ви другар не се чувства добре и нещо го тревожи, за да можете да реагирате и да го върнете към нормалното, щастливо ежедневие.  

куче стресСнимка: iStock

Държим да отбележим, че всяка от тези препоръки никога не бива да замества прегледа при ветеринарния ви лекар.

Dogsandcats.bg

Ако даден проблем се появи в живота на вашия домашен любимец и по всичко изглежда, че не преминава с времето, консултирайте се със специалист възможно най-скоро. 

Не забравяйте, че никой не познава по-добре вашето куче от самите вас!

  • Проблеми с храносмилането

Честно казано, основната причина за проблеми с храносмилането при кучетата може да бъде трудна за определяне. Тъй като четириногите не се хранят като хората, този тип заболявания при тях могат да бъдат породени от почти всичко. 

куче стресСнимка: iStock

Въпреки това, ако симптоми като запек, диария или други храносмилателни затруднения продължават повече от два-три дни, може да е добре да се огледате дали в ежедневието ви няма стресови фактори, които да оказват влияние върху цялостното здраве на животното. 

  • Внезапна агресия

Агресията е основен проблем, независимо от всичко, но ако изглежда, че е насочена към конкретен човек или животно, може би е най-добре да се премахне причината, докато не се намери по-добро решение. 

Естествено, това е изключително неприятен и притеснителен страничен ефект за всеки стопанин на домашен любимец, за това и никога не бива да се пренебрегват проявите на агресия, особено ако такива не е имало до момента. 

куче стресСнимка: iStock

Кучетата могат да действат нападателно, когато са стресирани, изпитват болка или се борят с някакво медицинско състояние. За да откриете причината – най-добре е да посетите ветеринарния си лекар, който може да ви насочи към професионален треньор, ако проблемното поведение продължава. 

  • Език на тялото

Може би сте чували някои хора да казват, че кучетата са непредсказуеми що се отнася до общуването с човешкото си семейство. Това твърдение обаче, е напълно невярно. Четириногите имат свои собствени форми на общуване, които опитните и наблюдателни собственици могат да идентифицират. 

Ушите, очите и позицията на опашката са ключови фактори за тълкуване на душевното състояние на вашето куче и са също толкова важни за определяне, дали то се чувства стресирано или нещо го тревожи. Сред другите признаци, които може и да не забележите толкова лесно, са неща като сърбеж и чесане, прекомерно лигавене, треперене, прозяване и облизване. 

куче стресСнимка: iStock

Отново, нито един от тези признаци, нито отделно, нито заедно, не е сигурен начин да разберете дали вашето куче се чувства стресирано. Въпреки това, ако видите, че кучето проявява ново поведение и прави някои от тези неща редовно, може би е време да го заведете на ветеринарен лекар, за да се изключат някои алтернативни здравословни проблеми като кожни заболявания или алергии.

  • Злополуки

Изпускането вкъщи, когато вашето куче има изградени хигиенни навици, може да бъде сред основните признаци на стрес. Един или два пъти може да не е голяма работа, но ако това започне да се превръща в навик, може би е време да задълбаете в същината на проблема. 

Проверете дали няма някаква причина кучето ви да не иска да излиза навън. Дали няма ново четириного в района, срещата с което не го тревожи? Или диво животно? Може би сте се преместили на друго място и четириногият ви другар все още не е свикнал с новата среда?

кучеСнимка: iStock

В този случай е важно да вземете предвид и възрастта на вашия домашен любимец. Ако е по-възрастен, то стресът може да не е основният фактор, а временният дискомфорт да е съчетан с неспособността на четириногото да се движи достатъчно бързо, за да излезе навън и да свърши нуждите си. Отново – неволното изпускане може да е признак на стрес, но най-добре е да се свържете с ветеринарния си лекар, за да изключите и възможни здравословни проблеми. 

  • Сън или липса на такъв

Ако кучето ви спи по-малко или повече от нормалното, нещо с него не е наред. Подобно на хората, и при кучетата ни може да има смущения на графика за сън, когато на лице има стрес. 

Безсънието или прекомерната летаргия може да са признак на нещо по-сериозно, така че ако тези проблеми продължават, не забравяйте да заведете кучето на преглед при ветеринарен лекар възможно най-скоро. 

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте винаги да сте търпеливи с вашето куче. Косматият ви другар ви казва, че нещо не е наред по най-добрия начин, по който умее!

Вижте още: Страда ли кучето ви от сезонна депресия

Виж още