5 начина как кучето ви показва, че съжалява

куче тъжно Снимка: iStock

К олкото и да обичаме домашните си любимци, трябва да си признаем, че често те са небрежни. Независимо дали е сдъвкало любимия ви чифт обувки или е съборило ценна ваза, кучето ви със сигурност може да долови кога нещо предизвиква негативни емоции у стопанина му. И не е никак случайно, че в тези моменти те проявяват поведение, което предполага, че са наясно, че са прекрачили границата и искат да се поправят!

Макар изразите за извинение да се коренят в човешкото разбиране за правилно и грешно, при косматите ни другари имат сложна смесица от социално поведение. Бъдете сигурни, че макар (понякога) да не знае точно какво е направил, питомецът ви долавя, че поведението му ви е разстроило. И за да се поправи, или от негова гледна точка – да възвърне отношенията на хармония в своята глутница, животното прилага някои специфични поведения. 

куче тъжноСнимка: iStock

Разбирането как домашните ни любимци показват, че съжаляват, може да ни предостави по-задълбочен поглед върху психологията на четириногите, а това да засили връзката ви с кучето, тъй като позволява по-ефективна комуникация. Тези поведения, вариращи от фин език на тялото до по-явни действия, са начините на четириногите да изразят съжаление и чрез тях те търсят помирение с любимия си човек.

Dogsandcats.bg
  • Покорна поза на тялото

Един от най-честите начини, чрез които кучетата показват, че изпитват угризения, е покорната поза. Домашният ви любимец може да наведе тялото или главата си надолу, като така избягва директен зрителен контакт. 

куче тъжноСнимка: iStock

Тази поза е дълбоко вкоренена в кучешкото социално поведение и е сигнал, че животното признава грешката си и иска да демонстрира покорство на стопанина си. Когато косматият ви другар се свие или заема тази поза в отговор на мъмрене или след като е направил някоя беля, това е неговият начин да ви каже, че търси прошката ви, надявайки се да се успокоите.

  • Близане и гушкане

Близането и гушкането са сред другите поведения, които кучетата използват, за да изразят извинение и разкаяние. Тези действия са вид утешителни жестове, които четириногите често използват, за да покажат обич и да се поправят. Като нежно облизва или потупва стопанина си, животното се опитва да го успокои, демонстрирайки желанието си да внесе хармония обратно във връзката, която се страхува, че е увредена поради действията му. Това е начинът на домашния ви любимец да намали напрежението и да покаже привързаност, засвидетелствайки лоялността и обичта си към собственика (въпреки белята, която преди това е свършило).

куче тъжноСнимка: iStock

  • Носи ви любимата си играчка

Някои кучета могат да носят играчки или други предмети на собствениците си като начин да се извинят. Това поведение може да се тълкува като предложение за мир, опит да се разсее обстановката или желание на животното да се хареса на своя човешки спътник след направено прегрешение. 

  • Махане на опашка и уши назад

Куче, показващо разкаяние, може да демонстрира емоциите си чрез комбинация от махане на опашка и прибрани назад уши. Този език на тялото е нюансиран: махането с опашка не е буйното размахване с цяло тяло, което е израз на щастие, а по-ниско, по-бавно, което изразява по-приглушена емоция. 

Ушите, притиснати към главата, допълнително показват безпокойството и желанието на четириногото да се успокои. Тази комбинация сигнализира, че животното разбира, че ви е разстроило.

куче тъжноСнимка: iStock

  • Поведение на избягване

Поведението на избягване е друг начин, по който кучетата могат да покажат, че съжаляват, главно ако усетят недоволството на собственика си. Четириногото може да се оттегли в ъгъла, да избягва зрителен контакт или дори – да се скрие под мебелите ви. 

Важно е да отбележим, че въпреки че това поведение изглежда като вина или срам, то е по-скоро отговорът на кучето на негативните емоции, които възприема от стопанина си. Дистанцирайки се от ситуацията или мястото на инцидента, то се опитва да деескалира напрежението и да покаже своето разбиране, че е направило нещо нежелано. Това поведение изразява чувствителността на домашния ви любимец към социалната среда и желанието му да възстанови хармонията. Дори ако това означава да се отдръпне. 

куче тъжноСнимка: iStock

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Колко наистина помнят кучетата

 

Виж още