5 най-разпространени мита за малките породи кучета

малко куче Снимка: iStock

З наете, че малките кученца са сладки, но вероятно сте чували и много неща за тях, които просто не са верни. Не се притеснявайте, не сте единствените! За това и решихме да разсеем някои често срещани митове и погрешни схващания за дребосъците в кучешкия свят. 

малко кучеСнимка: iStock

  • Всички малки кучета са шумни

Да, има определени породи, чийто лай е висок и силен. Но това далеч не означава, че всички дребосъци са толкова гласовити. Всъщност, някои малки кучета като Кавалер Кинг Чарлз шпаньол или Италианска хрътка, например, са на челни места в списъците за най-тихи домашни любимци. Други породи като Басенджи, Бостън териер или Шиба ину пък, като цяло рядко лаят.

Важно е да имате предвид, че ние, собствениците, понякога носим вина за твърде вокалното поведение на косматите си другари. На всеки се случва случайно да насърчи питомеца си да излае, като му обърне внимание в ситуация, при която вдига шум. За това, вместо да се включвате с повишаване на тон във всеобщата какафония, специалистите съветват да научите животното на тиха команда.

Dogsandcats.bg

малко кучеСнимка: iStock

  • Да се грижиш за по-малко куче е по-лесно

Не позволявайте на размера да ви заблуди – мъниците идват с множество предизвикателства. Разбира се, с тях се пътува по-лесно, можем и да ги вземем на повече места с нас. И да, те нямат необходимост от големи количества храна. Но малките кучета се обучават по-трудно. Бишон Фризе, например, са особено известни с това, че въпреки хигиенните си навици, често вършат работите си и на закрито. Други дребосъци като Йорки и Ши Тцу пък, може да изискват редовна поддържаща грижа.

И накрая, малките четириноги са по-податливи на зъбни заболявания, така че собствениците им трябва да следят за денталната хигиена с повишено внимание. И нека не забравяме, че в малките им опаковки се крие огромна личност! И без подходящо обучение и социализация, тяхната смелост от очарователна, бързо може да се превърне в откровено досадна.

малко кучеСнимка: iStock

  • Всички малки кучета обичат да си дремват в скута на стопаните си

Въпреки че действително между мъниците в кучешкия свят има и такива, които се отглеждат, за да седят в скута ви, късмет би било да откриете Померан или Джак Ръсел, които да направят това с готовност. И само, защото някои по-малки кучета се побират идеално в чанта, далеч не означава, че те искат да бъдат разнасяни в такава през цялото време. Всъщност, като се замислим – даже изобщо.

  • Малките кучета не се нуждаят от толкова упражнения

Не подценявайте скоростта, пъргавината или атлетизма на малките четириноги. Голяма част от по-дребните кучета са толкова енергични, колкото и по-големите им събратя. Джак Ръсел териери, Шелти, Йорки, Мини бултериер и много други се изявяват впечатляващо в различни спортове като аджилити и флайбол, например. А някои мъници дори могат да бъдат чудесни приятели за джогинг или туризъм. 

малко кучеСнимка: iStock

  • Малките кучета са „по-малко мъжествени“

Може да ви звучи леко безумно, но все още има хора, които вярват, че малките кучета не са подходящи за „яки“ момчета. И въпреки че много от тях са отлични в различните спортове, от тях стават добри пазачи и са невероятно лоялни, това не променя вече установения стереотип. 

Ако сте или познавате някой от тези скептици, време е да започнете да показвате на малките кучета и на мъжете, които ги обожават, уважението, което заслужават.

малко кучеСнимка: iStock

 

 

Виж още