Мъжко или женско куче – кой е правилният избор за вас?

куче парк Снимка: iStock

О бмисляте сериозно да приемете нов четириног приятел в живота си? Страхотен избор! Само по себе си това решение заслужава поздравления, но далеч не изчерпва нещата, над които трябва да се замислите, предприемайки тази крачка. Защото тя неминуемо ви отвежда до редица въпроси, първият от които най-често е – мъжко или женско куче е по-подходящо за вас? Дилема, по-стара от тази за кокошката и яйцето, бихме добавили ние!

кучета снягСнимка: iStock

  • Физически разлики между мъжките и женските кучета

Въпреки че всички знаем, че мъжките и женските кучета (по дефиниция) имат различни репродуктивни системи, има и още някои физически разлики, които е добре да вземете предвид. 

Мъжките кучета от определена порода/котило, например, са по-големи на височина и тегло спрямо женските. За сметка на това много стопани пък споделят, че „дамите“ достигат зрялост по-бързо.

Dogsandcats.bg

Така че, ако сте сред почитателите на по-големите породи, но леко ви тревожи перспективата, свързана със силното дърпане на повода, може би женско куче е по-добрият избор за вас. Защото, докато животното расте, неговите полови хормони ще влязат в действие и ще започнат да влияят на поведението му по различни начини. Какво точно означава това за вас? Нека разгледаме заедно.

кучетаСнимка: iStock

  • Хормонални разлики между мъжките и женските кучета

Има различни свързани с пола поведения и разпознаваеми черти, които се отнасят за кастрираните или стерилизираните кучета. 

Първо, нека поговорим за женските. Възрастна женска, която не е стерилизирана (т.е. не са премахнати яйчниците, фалопиевите тръби и матката), има период на разгонване около два пъти годишно. Подобно на човешкия менструален цикъл, той се отличава с промени в поведението и кърваво течение. Обичайно разгонването преминава за около 2-3 седмици в зависимост от породата на кучето, през което време е добре да го държите далеч от мъжки четириноги, за да избегнете непланирана бременност. 

кучета снягСнимка: iStock

Мъжките кучета, от друга страна, могат да бъдат кастрирани – медицинска процедура, която премахва тестисите им. Това ще спре животното да се размножава и ще му помогне да избегне някои от поведенията, типични за непокътнатите мъжки кучета. Кастрираните животни са по-малко склонни да се опитват да се качват върху предмети, хора и други животни, нямат същия инстинкт за маркиране и желание за бягство от дома си.

Вижте още: Защо кучето ми се качва на всичко

  • Здраве

Когато осиновявате кученце, със сигурност ще се замислите за предимствата и недостатъците на мъжките и женските животни, що се отнася до здравето. И както може да очаквате, добре гледаните кучета, които са получили последователно обучение и много обич още от началото, са по-щастливи и по-добре възпитани от останалите. Но какво да кажем за неизбежните здравословни проблеми и има ли значение полът за появата им? Краткият отговор би бил да, но може би не по начина, по който очаквате. 

Без значение от пола на домашния ви любимец, стерилизацията или кастрирането могат да имат множество ползи за здравето на животните. При женските то може да предотврати инфекции на матката и някои видове рак, докато при мъжките – да им помогне да избегнат рак на тестисите.

Вижте още: Да кастрираме или не кучето си

кучетаСнимка: iStock

И така, мъжките или женските кучета се радват на по-добро здраве? Е, що се отнася до този аспект, всяко животно може да изпита определени здравословни проблеми – някои чести, други – по-редки. Далеч по-определящи тук са породата и начинът на отглеждане на животното, отколкото полът му. 

  • Поведение

Ако става дума за мъжки срещу женски кучета (без да обръщаме внимание на породата), то, страхуваме се, нямаме точен отговор на въпроса кои четириноги имат по-добро поведение. 

Както може би очаквате, поведението на вашето куче (точно, както е при хората) има много общо с неговото възпитание. Така че любовта, грижите и последователното обучение имат далеч по-голям ефект върху него, отколкото пола му. 

Има някои случаи, при които стопани на четириноги са установили, че две животни от противоположен пол се разбират по-добре, когато живеят заедно в едно домакинство. 

кучетаСнимка: iStock

  • Самите вие също сте от значение!

Сега, след като разгледахме, най-общо, плюсовете и минусите на мъжките и женските кучета, вероятно осъзнавате, че полът на домашният ви любимец не е от чак толкова голямо значение. Поне на общия фон. За това, вместо да се чудите дали мъжко или женско куче е по-подходящо за вас, ние ви предлагаме друг подход – отделете време, за да научите повече за бъдещия си космат другар. Запознайте се с методите на възпитание, темперамента, енергийните нива и възможните здравословни проблеми, с които представителите на дадена порода обичайно се сблъскват. А ако сте решили да осиновите от приют – поговорете си с хората, които до момента са се грижили за животното, за да се потопите по-дълбоко в неговата индивидуална същност.

 

 

Виж още