5 най-разпространени мита за Немските овчарки

Немска овчарка Снимка: iStock

В сички сме ги чували, но рядко се замисляме дали са истина. Някои са верни, други не. Но дори безобразно фалшивите твърдения, касаещи едни от най-обичаните и популярни кучета по целия свят – Немските овчарки са смешни... или тъжни. А понякога – и двете едновременно. За това решихме да селектираме за вас 5 от най-популярните от тях. С уговорката, че със сигурност има още много!

Немска овчаркаСнимка: iStock

  • Немските овчарки имат близка родственост с вълците

Много хора смятат, че сравнително близкият им външен вид – изправени уши и козина, доказват това твърдение. Но то не е вярно… ни най-малко. При създаването на породата не е включен вълк – факт, доказан с ДНК изследвания през годините, пишат от Американския киноложки клуб.

  • Немските овчарки са агресивни

Някои може би, но повечето – не са. Всъщност, в голямата си част те са просто обикновени домашни любимци. Да, малко дистанцирани на моменти, но това е включено в стандарта на породата. Характерно са Немските овчарки е, че са агресивни към страха, но същото се отнася за много кучета и най-вероятно идва от некомпетентни развъдни практики. 

Dogsandcats.bg

Немска овчаркаСнимка: iStock

  • Немските овчарки са естествено защитни и ще ви пазят с цената на живота си

Да и не, отново. Зависи какво точно наричате защита. Тези кучета са вокални и ако сметнат, че ще имат заплаха, те ще се постараят да ви уведомят за нея. И най-често това е достатъчно, за да отпрати всеки неприятел. 

Фактите са обаче, че един добър крадец ще премине в 90% от случаите през една Немска овчарка. Да, животното ще продължи да лае, но е доста вероятно да не направи нищо. Кражбата на вашите вещи не е заплаха според тези четириноги – те просто не разбират защо кутията ви с бижута е важна!

Немска овчаркаСнимка: iStock

Що се отнася до защитата „с цената на живота си“, и тук нещата са относителни. Нереалистично и несправедливо е да очаквате, че някое куче, било то и Немска овчарка, ще направи каквото и да е без обучение и селекция. Тоест – то трябва да е психически и физически годно, за да бъде добър защитник и боец.

  • Немските овчарки са толкова умни, че нямат нужда от специално обучение

Абсолютно невярно. Да, едно умно куче може да разбере някои неща или да реагира по интуиция в определени ситуации, но това не е обучение. Дресурата се основава на идеята да отправите към животното команда и след това то да изпълни това, което се иска от него незабавно. Ако не смятате да отделите време за обучението на Немската си овчарка, това по-скоро не е вашата порода. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

  • Немските овчарки се нуждаят от тежка/изключително лека ръка при обучението си

Те се нуждаят от това, от което се нуждаят. Няма общо правило – всички кучета са различни, дори и в рамките на една и съща порода. Дори и да са от едно котило. Някои четириноги се затварят, ако им кажете „не“, докато други няма да се впечатлят и дори могат да легнат по гръб, за да разтриете коремчето им. За да имате успех в дресурата и да постигнете дълготрайни резултати – подходете индивидуално към нуждите на домашния си любимец, без да се ръководите от обобщения или клишета.

Немска овчаркаСнимка: iStock

Какви други митове сте чували за Немските овчарки? Споделете ги с нас, за да ги развенчаем заедно!

Вижте още: 

5 породи кучета за активни хора

5 най-интелигентни породи кучета

Виж още