5 породи кучета за активни хора

австралийска овчарка Снимка: iStock

Н якои породи кучета са далеч по-ентусиазирани да спортуват, да тичат или играят със стопаните си с часове, отколкото други. Ако вие сте от хората, които определят себе си като „активни“ – обичате да спортувате, да прекарвате време навън или сред природата, то най-вероятно искате домашен любимец, който да се включи в забавленията с вас?

Предлагаме ви 5 високоенергийни породи, които освен верни спътници в тренировките, всъщност дори могат да подобрят физическата ви форма. Или дори – да ви насърчат да надскочите собствените си възможности!

  • Сибирско хъски

Хъскитата са много активни, атлетични кучета, които имат нужда от много упражнения. Редовната физическа активност на открито е важна за тяхното добро физическо и психическо здраве, а участието в съвместни дейности със стопанина ще укрепи и заздрави връзката ви с животното. 

В миналото Хъскитата са отглеждани за теглене на шейни през снежните преспи, за това и тези четириноги са известни със своята пъргавина. Колкото повече физическо натоварване получи вашият любимец – толкова по-малко натрупана енергия ще има, която да се опитва да насочва в деструктивно или разрушително поведение. Макар че тези кучета имат способността да се адаптират към повечето ситуации, те се нуждаят от достатъчно място в дома ви, където да се разхождат, играят и правят своите „джогинг сесии“. 

Dogsandcats.bg

хъскитаСнимка: iStock

  • Австралийска овчарка

Сладката и лоялна Австралийска овчарка е трудолюбиво пастирско куче, със солидна конструкция, което е надарено с много издръжливост. Познати под наименованието „австралийци“, тези четириноги се чувстват най-щастливи, когато имат работа за вършене. Те могат да бъдат прекрасни семейни спътници, но само при положение, че енергията и интелигентността им се насочат във физическа дейност или някакъв вид кучешки спорт. 

Австралийската овчарка се нуждае от минимум 2 часа активни упражнения всеки ден, а ако са повече – още по-добре! Разходките трябва да са поне две – сутрин и вечер, като се постарайте да оставите достатъчно време на животното навън, за да подуши и изследва околната среда. Водете кучето в парк, където може да потича на воля в защитена зона. Излетите сред природата или походи в планината също биха се отразили чудесно на четириногия ви другар. 

австралийска овчаркаСнимка: iStock

  • Далматинец

Далматинците са високоенергични кучета, които имат нужда от поне 1-2 часа упражнения всеки ден. Тези домашни любимци са много бързи, а някои твърдят, че могат да надбягат дори галопиращ кон! Ако търсите партньор за тичане в парка или тренировки на дълги разстояния – представителите на породата са добър избор за вас. 

далматинецСнимка: iStock

  • Немска овчарка

Като пастирски кучета, представителите на породата жадуват да се чувстват заети с някаква работа. Тези четириноги имат нужда от много упражнения, като абсолютният минимум е два часа на ден. 

Немските овчарки са много силни и бързи, така че обучението по ловкост би било от полза. С правилната дресура, четириногите могат да се превърнат в безценен приятел в бягането. Винаги готови да угодят на стопанина си, подобно на хората те имат способността да тичат продължително на дълги разстояния – при това без почти да почувстват умора. 

немска овчаркаСнимка: iStock

  • Лабрадор ретривър

Любими семейни кучета, в миналото Лабрадорите са били отглеждани за лов и преследване на дивеч. Това е включвало сериозно физическо натоварване, бягане и плуване – често в трудни условия и неравни терени. В резултат тези кучета се справят добре с обучението и бързо усвояват нови команди. 

Лабрадорите са естествено вискоенергични кучета, така че редовните физически упражнения са от решаващо значение за добрата им форма. Средно четириногите се нуждаят от около час и половина активност на ден, за да са щастливи и здрави. Те обичат дългите разходки – особено ако времето навън е приятно. 

лабрадорСнимка: iStock

Подобно на Немските овчарки, с подходящото обучение, Лабрадорите са способни да тичат до 10 мили без да спират. Бъдете внимателни да не ги претоварвате, защото това може да доведе до някои здравословни проблеми в бъдеще – като тазобедрена дисплазия, например. 

 

Вижте още:

10 от най-добрите породи семейни кучета

 

Виж още