5 най-интелигентни породи кучета

кучета Снимка: iStock

Т ърсите умно куче? Интелигентните четириноги се отличават със заложбите и способностите си да запомнят повече и различни команди, което ги прави по-лесни за обучение от останалите им събратя. Именно поради факта, че представителите на тези породи имат нужда не само от физическо, но и от психическо стимулиране на ежедневно ниво, отглеждането им може да се окаже известно предизвикателство за стопани без опит, информират от Американския киноложки клуб.

Списъкът с най-умните породи кучета в света, изготвен след проучване на 122 ветеринарни специалисти, проведено от Vetstreet, вероятно не е изненадващ за мнозина. Първенци в него е Бордър колито, Немската овчарка, Пуделът, Австралийската овчарка и Голдън ретривърите. Представителите на тези 5 породи имат репутацията на едни от най-интелигентните четириноги в кучешкия свят. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно някои предимства, но и предизвикателства, характерни за всяка от тези породи, които да ви помогнат да прецените дали пък някое от тези кучета не е точно за вас!

Начело на списъка са Бордър колитата, сочени за най-умната порода кучета в световен мащаб. Неоспоримо доказателство в подкрепа на това мнение дава Чейзър, един от най-известните представители на породата, който е научен и разпознава над 1000 английски думи. И не само – отговаря на команда, включваща всички тях! Изумително, нали?

Dogsandcats.bg

Бордър колиСнимка: iStock

Бордър колитата са високоенергийни кучета с интензивен фокус, което е предимство в случаите, когато им се възлага дадена задача (в миналото това са били работни кучета, специализирани в отглеждане на овце). Именно липсата на задаване на здравословна посока на този фокус може да причини проблеми при отглеждането на тези четириноги. 

Ако се спрете на тази порода, то трябва да имате предвид, че представителите й се нуждаят от обучение на послушание още от ранна възраст със специален акцент върху социализацията, пишат от Американският киноложки клуб (AKC). Излагането на вашето кученце на различни външни фактори, хора, животни и ситуации ще му помогне да се развие в уверен, спокоен и стабилен възрастен. 

Както повечето интелигентни породи, Бордър колито има много енергия в запас и се нуждае от ежедневна активност, упражнения и игри, за да я изразходва. 

Не е никак случайно, че Немските овчарки са предпочитани за полицейска и военна работа. Тези кучета са не само добри ученици, те са безстрашни, много адаптивни и имат естествен инстинкт за защита на стопаните си.

Немска овчаркаСнимка: iStock

Освен перфектни кучета-пазачи, тези четириноги се отличават с лоялен и любящ темперамент, който ги превръща в отлични семейни спътници. Едва ли има спорт, в който представителите на породата да не са в състояние да се проявят като най-добри. Способността им за бързо учене и трайно запомняне на различни команди прави обучението им лесно и приятно – както за самите животни, така и за стопаните им. Но се подгответе за дълги разходки – поне два пъти по час на ден, съчетани с различни игри, защото тези четириноги се отегчават лесно!

Пуделите обичат да учат нови команди и номера, което ги прави лесни за дресиране. Не мислете обаче, че ще ви е толкова лесно – представителите на породата се отличават с упорита жилка, чието пречупване изисква от стопаните им много търпение и постоянство. 

ПуделСнимка: iStock

Веселият и игрив нрав на тези кученца е съчетан със сякаш безгранична енергия, което налага дълги разходки и физическа активност. Те могат да се отегчат лесно – особено ако бъдат игнорирани от стопаните си или пък оставени сами за твърде дълго време. Важно е да се отбележи, че независимо от размера си – Пуделите са в три – стандартен, мини и той – те са много интелигентни животни. Въпреки това – имайте предвид, че тези кучета се нуждаят от много внимание и врем за игра, за да не се стига до деструктивно поведение. 

Това е любяща и всеотдайна порода, чиито представители имат склонност да се отличават във всичко, с което се захванат. Тези овчарки имат силен инстинкт, който може да ги накара да се опитат да „пасат“ децата ви, леко гризвайки ги с цел да им покажат вярната според тях посока. Това, погледнато от страни, разбира се е доста забавно. Австрлийците имат нужда от твърда, но любяща ръка и ще ви се наложи да отделяте доста време във физическа активност и упражнения, за да изгорите безграничната им енергия. 

Австралийска овчаркаСнимка: iStock

Обучението на тези овчарки още от малки ще им помогне да научат какво се иска от тях и да го спазват, а това ще ги направи много щастливи, защото те имат нужда да са в помощ на стопанина си. 

Една от най-популярните породи в Америка, според АКС, Голдъните са не само отлични семейни домашни любимци, но са и подходящи за широк спектър от дейности – като търсене и спасяване на хора или при терапевтична работа. 

Единственото нещо, в което представителите на породата не са добри, е да са кучета-пазачи. Задача, която е в пълно противоречие с веселия им, дружелюбен нрав. Тези ретривъри се отличават със сладък и нежен нрав, нетърпеливи са да угодят на стопанина си и имат много енергия в запас. Подобно на останалите интелигентни кучета, имат склонността да се отегчават лесно, за това се налага да бъдете по-изобретателни в дейностите, в които включвате домашния си любимец. Голдъните обичат разходки в планината, плуване и, разбира се, много игри, така че с такова куче у дома едва ли някога ще ви е скучно!

голдън ретривърСнимка: iStock

Вижте още: 10 забавни факта за Голдън ретривърите

Общото между 5-те интелигентни породи кучета е безграничната им енергия и склонността им да се отегчават лесно, което може да доведе до разрушително или леко досадно поведение.

Важно е да знаете, че умните кучета имат нужда от търпеливи, активни стопани, които имат желание и са в състояние да им осигурят значително количество ежедневна активност и упражнения. В допълнение, разбира се, с правилното обучение.

кучетаСнимка: iStock

 

 

Виж още