5 неща, които да избягвате, когато оставяте кучето си само

куче само Снимка: iStock

К олкото и да обичаме домашният любимец да е с нас, където и да отидем, истината е, че винаги се стига до момент, в който се налага да го оставим сам у дома. 

За щастие, има някои неща, които ние, собствениците на кучета, можем да направим, за да помогнем на питомеца си да се чувства по-спокоен, когато не сме наоколо. И така, заедно с хората от Off the Leash обединихме усилия, за да акцентираме на 5 неща, които е най-добре да избягвате, когато оставяте кучето си само вкъщи. За негово добро, а и за ваше спокойствие.

куче самоСнимка: iStock

  • Не оставяйте животното с твърде много натрупана енергия

Преди да излезете за работа сутрин, не забравяйте да осигурите на косматия си приятел възможност да се раздвижи, като го почерпите с приятна разходка. Ако я съчетаете с упражнения, включващи тичане или друг вид физическа активност – още по-добре! Леката умора ще направи по-вероятна възможността животното да се свие на дивана за дрямка веднага, щом заключите на излизане външната врата.

Dogsandcats.bg

куче само вкъщиСнимка: iStock

  • Не забравяйте за играчките!

Дайте на кучето си нещо, с което да се занимава и ангажира вниманието си, докато ви няма. Интерактивните играчки или хранителните пъзели са чудесен вариант, защото ще разсеят за по-дълго питомеца ви, докато се върнете обратно при него. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да успокоим тревожно куче

  • Избягвайте да го оставяте в непозната среда

Макар да сме чували максимата, че кучетата се привързват повече към хората, а котките – към дома си, всъщност нещата са доста по-размити от тези две крайности. Истината е, че всеки домашен любимец обича собствения си дом. Така че, ако се налага животното да остане само, то със сигурност ще се чувства далеч по-комфортно на място, където е заобиколено от познати гледки, миризми и вещи. И ако на кучето ви не му допада идеята да стои без компания – защо не включите телевизията или радиото, за да му създадете усещането, че не е само?

куче самоСнимка: iStock

  • Опитайте се да избягвате вдигането на шум

Знаем, че оставянето на домашните ни любимци сами никога не е забавно – нито за нас, нито за тях. Но излишното акцентиране на този момент има по-скоро негативни последици и кара животното да смята, че се случва нещо, което основателно буди у него тревога. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Така че, преди да излезете, проверете дали питомецът ви има всичко необходимо – но тихо и без излишен шум, а след това просто излезте без вратата. В този случай по-малкото е повече (поне, докато не измислят начин, по който можем да изпратим SMS на домашния си любимец, например).

  • И накрая, никога не ги оставяйте сами твърде дълго

Кучетата се радват на човешка компания, така че имайте предвид, че никой домашен любимец не обича да стои твърде дълго време сам. Повечето експерти се обединяват около тезата, че кучетата не бива да остават сами за повече от около 6 до 8 часа на ден (за кученцата – до четири часа).

Ще се радваме да чуем и вашето мнение – имате ли добри съвети за споделяне?

 

 

 

 

Виж още