Как да успокоим тревожно куче

уплашено куче Снимка: iStock

Н еприятно ни е, че се налага да ви го кажем, но колкото и отдадено да се грижите за домашния си любимец, повечето кучета в даден момент от живота си изпитват безпокойство. Подобно на хората, в живота на косматите ни другари има и негативни емоции. Надяваме се, че това неприятно усещане ще бъде рядко явление за вашия космат приятел, но понякога ситуацията изисква човешка намеса.  

уплашено кучеСнимка: iStock

Най-често срещани признаци на тревожност при кучетата:

 • Агресия
 • Изпускане – в банята или на други места из дома ви
 • Безпокойство 
 • Треперене
 • Прекомерен лай или хленчене
 • Разрушително поведение
 • Задъхване
 • Лигавене

Бързаме да направим уточнението, че нито едно от тези поведения само по себе си не означава непременно, че животното изпитва безпокойство. Ако има комбинация от тях обаче, и това се случва често, време е да задълбочите малко. Колко често животното проявява тези симптоми и при какви ситуации? Изглежда ли ви, сякаш има специфичен „ключ“, който действа успокояващо на подобни поведения?

Важно е вие, като стопанин на четириногото, да разберете начините, по които можете да се борите с негативните чувства. Или с други думи – как да утешите вашия космат приятел, когато това се налага. 

Dogsandcats.bg

уплашено кучеСнимка: iStock

Забележка: Ако има необичайни промени в поведението на вашето куче, винаги е добра идея да се свържете или посетите ветеринарния си лекар, за да проверите за потенциални медицински причини. Щом ги изключите, можете да преминете към чисто поведенческите методи, за да успокоите тревожния си питомец:

 • Ароматерапия

Ароматерапията има история, свързана с приложението й от хората, която датира от 3500 г.пр.н.е. Нашите кучешки спътници имат 40 пъти повече рецептори за улавяне на миризми в сравнение с хората. Така че не е изненада, че ароматерапията може да бъде полезен способ при успокояване на тревожни четириноги. Въпреки това именно, защото носовете на косматите ни приятели са толкова чувствителни, трябва да сте особено внимателни. Не препоръчваме експерименти – по-безопасно би било да заложите на продукти, специално формулирани за домашни любимци на реномирана марка, закупени от зоомагазин. 

уплашено кучеСнимка: iStock

 • Феромони

Друга форма на ароматерапията е използването на феромони. Ако някога сте се заглеждали в начина, по който две кучета се поздравяват (а кой не е?) – чрез подушване на задните си части, значи сте виждали как феромоните работят в действие!

Вижте още: Защо кучетата душат дупетата си

С няколко бързи подушвания обонятелните рецептори на кучето могат да уловят химическите съобщения, изпратени чрез тези феромони – от възрастта и пола на другото куче, до това дали то е доминиращо или покорно, дали женската е разгонена и много други. 

уплашено кучеСнимка: iStock

Кучешки феромони можете да откриете в зоомагазините под формата на спрей или нашийник. Някои продукти имат добавен аромат, за да стане миризмата им по-привлекателна за хората.

 • Компресия

Кучешкият еквивалент на повиването на нервното новородено бебе, компресивното оборудване за кучета се прилага успешно за успкояване на тревожни четириноги. ThunderShirt е най-известната марка в тази категория (продуктите им можете да откриете онлайн), но можете да постигнете подобни резултати с обикновена ватирана жилетка, която има велкрю закопчаване. Имайте предвид обаче, че плътното прилепване е от съществено значение за постигане на нежната прегръдка, към която се стремите. 

уплашено кучеСнимка: iStock

Не е достатъчно само да облечете кучето, особено ако то вече е изпаднало в тревожно състояние. Неподходящите дрехи само ще увеличат нивото на стреса. Компресията е лесен начин за успокояване на тревожно куче без риск от странични ефекти и може да помогне при превъзбуда, която от своя страна води до нежелано поведение като дърпане на каишката и прекомерен лай. 

 • Подложка за близане

Кучетата имат естествената способност да се самоуспокояват и близането е един от начините, чрез които те го правят. Подложките за близане (можете да ги откриете онлайн или в по-големите зоомагазини) на практика са плитък съд с размерите на тава за пай, обикновено направени от силикон или гума. По самата постелка има малки издатини, които стърчат от повърхността, позволявайки ви да намажете меко лакомство между зъбците. Това приканва кучето да я оближе, което от своя страна му действа и успокояващо. 

 • Осигуряване на безопасно пространство

Когато навън има особено стресови ситуации за нашите кучешки приятели като гръмотевични бури или фойерверки, например, създаването на безопасно пространство за кучето ви – в идеалния случай в стая от дома, където външните гледки и звуци са сведени до минимум, е оптималният вариант. 

уплашено кучеСнимка: iStock

Направете кътчето възможно най-удобно и привлекателно с любимите играчки и лакомства на животното. Можете да пуснете успокояваща музика или да оставите телевизора включен. 

Никога не е забавно или приятно, когато се замислим, че домашният ни любимец се чувства стресиран или нещастен. Важно е да бъдем подготвени, за да можем да реагираме и следващият път, когато четириногото покаже признаци на безпокойство, да знаем как най-добре да го успокоим. 

Вижте още: 

Защо кучето ни присвива уши назад

Защо кучето ми трепери

Виж още