5 неща, които да направите с излишната козина на кучето си

куче козина Снимка: iStock

К учешката козина сякаш има магическата способност да се озовава на най-невероятни места (някои стопани на четириноги споделят, че са откривали косми дори в хладилника си!). Обичайно е да я открием върху дрехите и мебелите ни, а през периодите на най-интензивно линеене, тя образува огромни топки в ъглите на стаите, под леглото... А понякога дори попада в храната ни! 

кучеСнимка: iStock

Замисляли ли сте се някога, че има как да използвате цялата тази козина, вместо да я изхвърляте на боклука? Предлагаме ви 5 идеи как може да се случи това!

  • Плетени дрехи

Точно както можете да предете, използвайки овча вълна, можете да направите същото и с излишната кучешка козина. От ръкавици до пуловери – всичко може да се превърне в специален спомен, стига да проявите малко креативност и творческо мислене! 

Dogsandcats.bg

Разбира се, не всички кучешки косми са подходящи за целта. Най-добър за предене е подкосъмът на дългокосместите четириноги с по-груба козина като Голдън ретривър или Нюфаундленд. Колкото по-голяма е дължината му, толкова по-добре се получава! 

кучеСнимка: iStock

При кучетата с по-къс подкосъм, можете да смесите козината с по-дълги влакна, например овча вълна, за да се получи по-дълга нишка. Трябва да отбележим също, че можете да въртите на кукуте само козина, която е изчеткана от вашето куче. 

  • Дайте я на птиците

Птиците обичат да си правят уютни гнезда и с радост ще покрият вътрешността на дома си с кучешка козина. Можете да увиете кичури около близките храсти, огради или стълбове, за да улесните пернатите. Въпреки че домашният ви любимец може и да обича да лае по птиците в квартала ви, със сигурност ще се почувствате по-добре, знаейки, че сте им помогнали да прекарат хладните дни на по-топло. 

куче козина разресванеСнимка: iStock

  • Защитете градината си

Миризмата на кучешка козина може да помогне за възпиране на вредителите в двора ви. Всичко, което трябва да направите, е да напълните торбички или стар чорапогащник с падналите косми на домашния си любимец. Завържете ги и ги разположете на различни места из градината. Зайците и другите по-дребни животни ще си помислят, че миризмата идва от куче, а това ще е знак за тях, че четириногото е наблизо и в резултат – те може да започнат да избягват района. Освежавайте редовно торбичките със свежа козина, за да поддържате миризмата най-остра.

Като алтернатива, можете да поръсите малко от козината около растенията и зеленчуците. Миризмата й ще обезсърчи животните да похапват от вашите градински съкровища.

кучеСнимка: iStock

  • Играчки или възглавници за кучета

Кучешката козина е отличен пълнеж! Ако сте хитри, можете да ушиете свои собствени играчки за домашния си любимец и да ги напълните вместо със синтетичен пълнеж, с неговата козина. 

За по-лесен проект за начинаещи – препоръчваме да помислите да създаване на кучешко легло или възглавница. 

  • Наторете почвата

Козината на домашните ни любимци съдържа много азот, важно хранително вещество за отглеждане на растения. Така че, съвсем логично е да я използвате за наторяване на почвата. Азотът помага за задържане на влагата и регулира температурата на растенията. С времето космите ще се разпаднат и ще подхранят вашата градина.

куче козинаСнимка: iStock

Можете също да добавите козина към вашия компост. Поръсете го с други зелени съставки, като зеленчукови остатъци, и не забравяйте да обръщате компоста си няколко пъти седмично, за да го поддържате аериран. След около един месец козината ще се е разпаднала достатъчно, за да я добавите към почвата.

Вижте още: 

Есенното линеене на кучетата може да е също толкова лошо, колкото и пролетното

Виж още