Готово ли е кучето ви за по-хладното есенно време

куче есен Снимка: iStock

М акар топлите и слънчеви есенни дни да носят по-скоро усещане на късно лято, факт е, че по-хладното и влажно време може да настъпи всеки момент. Именно в това се състои красотата на всеки сезон – природата се променя, а ние трябва да се нагодим спрямо нея! Е, не само ние, но и домашните ни любимци!

Игрите сред шарения килим от паднали листа навън може и да са забавни, но като отговорни стопани на четириноги трябва да се подготвим, че ни предстоят доста по-хладни дни.

За това е време да започнем да събираме необходимата екипировка и да се запознаем с някои от начините, по които промяната във времето навън ще се отрази на домашния ни любимец. Е, веднага след като му подарим поредната извънредна разходка под меките лъчи навън!

Dogsandcats.bg

куче есенСнимка: iStock

Предлагаме ви 9 неща, които да използвате като опорна точка, за да сте сигурни, че и вие, и косматият ви другар ще се насладите на една прекрасна есен тази година!

  • Есента винаги има дъждовни дни

Проливните дъждове, които сякаш продължават с дни, са характерни за някои части от страната ни през есенните дни. И тъй като доста от четириногите не са почитатели на влажното време и може да се окаже трудно да ги изведете на обичайната им разходка, дори и да не са ходили по малка нужда цял ден, добре е да сте подготвени. 

Тук главна роля играе качественото облекло за дъжд, което ще ви помогне да запазите питомеца си сух и да защитите дома си от мокрите му лапички. 

куче дъждСнимка: iStock

В по-големите зоомагазини има истинско разнообразие от продукти, създадени, за да предпазят косматия ви другар от дъжд. Чифт кучешки обувки също са чудесен вариант за мокрите есенни дни, но не всяко четириного е съгласно да ги носи...

Вижте още: Защо някои кучета не обичат дъжда

  • Подгответе се за ниските температури

Есенните сутрини могат да бъдат доста мразовити, често са и мъгливи. За да сте спокойни, че домашният ви любимец е готов за студения въздух, който постепенно навлиза, осигурете му подходяща дрешка – зимно яке или жилетка. 

Важно е да се запознаете и със знаците, които подсказват, че на животното може би му е студено. Някои от най-често срещаните от тях включват продължително треперене, летаргия и мускулна скованост. Някои кучета могат да имат и лек умствен спад, когато им е студено, така че ако ви изглежда сякаш питомецът ви изпълнява командите една идея по-бавно от обикновено или има други промени в поведението му, приберете се на топло у дома, подсушете го и го затоплете възможно най-бързо. 

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: Има ли нужда кучето ми от палто през зимата

Разбира се, ниските температури влияят на кучетата по различни начини, като определящи фактори са техния размер, порода и дължина на козината. Като цяло по-големите четириноги понасят студовете по-добре в сравнение с по-дребните си събратя, а дългата козина осигурява повече изолация в сравнение с късите кожухчета. Така че, докато може да нямате нужда от жилетка за вашето Хъски или Риджбек, ако сте стопани на Джак Ръсел или Кокер, то е добре да се снабдите с такава. 

  • Съобразявайте се с дивата природа

Към края на лятото вие и кучето ви несъмнено сте свикнали с многобройните буболечки и същества, които можете да срещнете по време на разходка в близката градинка или парк. С приближаването на зимата обаче, настъпват някои промени в животинския свят, които е добре да имате предвид. 

Катериците и другите видове гризачи, например, стават по-активни през есента, тъй като се подготвят за хладното време, събирайки активно ядки и семенца за зимата. Макар да не представляват реална заплаха за домашния ви любимец – тоест, не биха го нападнали първо, катериците често подлудяват кучетата. 

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: 5 диви животни, за които е известно, че нападат кучета

Някои насекоми също стават по-често срещани, главно, защото популациите им са нараснали през лятото. Такива са, например, кошерите с оси, които достигат максималната си гъстота именно през есента. Змиите също са по-често срещани през този междинен сезон, отколкото през лятото, благодарение на по-гостоприемните температури навън. 

  • Уверете се, че кучето ви е видимо

В допълнение към намокрянето, дъждовното, облачно и мъгливо време може да направи кучето ви по-малко видимо по време на разходка. За щастие, има голямо разнообразие от продукти, с които да противодействате на този проблем и които ще ви помогнат да осигурите безопасността на косматия си другар.

Един съвет от нас: Заложете на дъждобран с отразяваща лента или шев, така решавате проблема с дъжда и видимостта едновременно и само с една покупка. 

Разбира се, не забравяйте да имате предвид и собствената си безопасност. Помислете дали да не слагате светлоотразително яке (подобно на тези, с които карат велосипедистите).

Вижте още: Разходките по тъмно – да ги направим безопасни за кучето

  • Подгответе се да промените графика си

Промените, които настъпват през есента, не се ограничават само до времето. Има редица културни и обществени събития, които се случват именно по това време на годината. Училището започва, а това значи, че летният ви пешеходен маршрут може да стане доста по-натоварен. Някои кучета може да нямат проблем с това, има четириноги, които се забавляват да поздравяват хлапетата на автобусната спирка, например. Но други могат да намерят цялата суматоха за разсейваща и обезпокоителна. За това бъдете подготвени, че може да се наложи да потърсите алтернативен маршрут. 

куче есенСнимка: iStock

Необходимо е да вземете предвид и промяната на времето, която се случва в края на месец октомври. Макар това да не създава твърде много проблеми при сутрешната разходка на питомеца ви, възможно е животното да иска да излезе по-рано за вечерната с оглед на това, че по това време навън е доста по-тъмно, отколкото е било през лятото.

  • Не забравяйте да поддържате вашето кученце хидратирано

Само, защото навън става по-хладно, това далеч не значи, че вашето куче не се нуждае от питейна вода, особено след разходка. Често свежото, сухо есенно време ускорява скоростта, с която животните губят вода. За това уверете се, че косматият ви другар винаги има на разположение пълна купичка, с която да утоли жаждата си. 

  • За обезпаразитяването няма сезони

Повечето собственици на четириноги свързват лятото като сезон на бълхите и кърлежите. И да, вярно е, че домашният ви любимец е по-податлив през месеците, когато прекарва повече време навън. Въпреки това, не мислете, че само, защото времето става по-хладно, можете да пропуснете вътрешното и външното обезпаразитяване на животното. 

Вижте още: Активни ли са кърлежите през зимата

  • Уверете се, че кучето ви има топло и уютно място за спане

Нощните температури започват значително да падат с настъпването на есента – дори и ако дните са относително топли. За това, уверете се, че косматият ви другар има топло местенце, където да си подремва през нощта. Това е особено важно за по-възрастните кучета, както и за тези, които страдат от артрит.

куче есенСнимка: iStock

  • Бъдете внимателни с падналите листа

Смяната на листата е един от най-емблематичните и красиви аспекти на есента, но всъщност крие и някои рискове, свързани с домашния ни любимец. Когато дърветата окапят много бързо, цялата земя се покрива с дебел слой цветни листа, които могат да покрият опасности като тръни, заострени пръчки или назъбени камъни.

Не ни разбирайте погрешно – ние също обичаме да се забавляваме с кучетата ни в падналите листа! Просто ви съветваме да сте една идея по-внимателни, когато те покриват цялата земя под краката ви!

Вижте още: 

Есенното линеене на кучетата може да е също толкова лошо, колкото и пролетното

 

 

 

 

Виж още