5 неща, които да НЕ правите в кабинета на ветеринарния си лекар

куче ветеринарен лекар Снимка: iStock

Н якои домашни любимци нямат нищо против посещенията при ветеринарния лекар, други дори им се радват. Както вероятно добре знаете обаче, голяма част от четириногите не го правят. И за съжаление няма как да им обясните, че процедурите и медикаментите, които получават във ветеринарната клиника, са за тяхно собствено добро, здраве и благополучие. 

За щастие има някои начини, чрез които можете да направите изживяването в кабинета на ветеринарния си лекар по-леко за домашния си любимец, за самите вас и за персонала, който работи там. Ето и някои насоки какво да НЕ правите. 

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

  • Игнорирате лошото поведение на домашния си любимец

На всички ни се иска да мислим, че собствените ни кучета са най-добрите, мили и послушни създания, които се разхождат по Земята. За съжаление, много често те ни доказват, че реалността е доста далеч от нашата идеализирана представа. Ако до момента домашният ви любимец не е бил в кабинета на ветеринарния ви лекар, оставете го да подуши, ако е на каишка. Използвайте много положителни сигнали за подсилване, словесни похвали и галене. Добре е и да уведомите персонала, че това е първото ви посещение. 

Dogsandcats.bg

Предполагането, че животното ще бъде дружелюбно, може да се окаже напълно погрешно и да причини негативно преживяване за всички присъстващи. 

  • Оспорвате ценообразуването

Разходите за ветеринарни грижи на са малки. И най-вероятно няма да посетите две клиники, които да имат еднакви цени, тъй като това зависи от много фактори, като местоположение, качество на предлаганите услуги, търсене и специалисти, които работят в тях. 

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

Не предполагайте, че тъй като най-добрият ви приятел е кастрирал кучето си за определена сума, например, тя ще бъде същата и за вашия домашен любимец. Цените на различните процедури варират, на лекарствата също.

  • Предполагате каква е диагнозата

Когато водите кучето си на ветеринарен лекар, отидете с отворен ум. Различните симптоми се проявяват при множество заболявания. Освен това, домашните ни любимци са склонни да прикриват болежките си доста добре! 

Оставете ветеринарния си лекар да направи необходимия физически преглед и диагностика, за да разбере какво се случва с животното, вместо да предполагате каква е диагнозата или още по-лошо – да я оспорвате на база прочетени в интернет неща. 

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

  • Google - вашият път към рака!

Молим ви! Искрено! Не изпадайте в паника, ровейки в Google или други интернет търсачки, преди да посетите кабинета на ветеринарния си лекар. Мрежата е чудесен източник на насочваща информация за здравето на домашните ни любимци, но често може да бъде подвеждаща, ако източникът не е надежден. А това може да ви накара да подходите с очакването за най-лошия възможен сценарий.

Подобна негативна нагласа не води до нищо друго, освен до излишно безпокойство. И тъй като кучето ви може да усети тревогата и емоционалното ви състояние, то също се стресира. От всичко изброено, прегледът при ветеринарния ви лекар става още по-натоварващ за всички. 

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

  • Не използвате каишка

Молим ви, не си мислете, че вашият толкова мил Голдън ретривър не се нуждае от повод при посещението си при ветеринарния лекар. Никога няма как да сте абсолютно сигурни как би реагирал вашият питомец в чакалнята, например. Може да се натъкне на голямо стресирано и болно куче, което силно да го притесни или уплаши. А леко открехнатата врата на кабинета може да е достатъчна, за да потърси животното изход, изкачайки на оживената улица отпред…

  • Не вярвате на преценката на ветеринарният специалист

Едно от най-често срещаните погрешни схващания на стопаните на домашни любимци е, че ветеринарните специалисти налагат високи цени и печелят купища пари от своята сфера на работа.  Истината е, че лекарят, който ще се погрижи за кучето ви, не е там за пари. В много случаи, той дори изкарва доста по-малко, отколкото предполагате. 

куче ветеринарСнимка: iStock

От друга страна, ветеринарните специалисти жертват своето психическо и физическо благополучие заради обичта си към работата и мисията да помагат на животните. Това са хора, посветили се на това да направят живота на домашните ни любимци по-добър. И бъдете сигурни, че те правят всичко по силите си, следвайки пътя, който са избрали. Независимо дали това включва поставяне на интравенозен катетър, извършване на ортопедична операция или просто биене на ваксина. 

Вижте още: 

Колко често е добре да водим кучето си на ветеринар

Да направим посещенията при ветеринар по-приятни за кучето

 

 

 

Виж още