5 неща, които не трябва да правите в близката кучешката градинка

куче парк Снимка: iStock

П оглеждате навън и виждате, че денят е прекрасен! За да се възползвате максимално от хубавото време, решавате да подарите на косматия си другар една хубава разходка в близката кучешка градинка. 

куче паркСнимка: iStock

За наше щастие, парковете и градинките, специално обособени за домашни любимци, стават все повече. Това са страхотни места, където косматият ви другар може да общува с други себеподобни, да поиграе и потича на воля, да изразходва малко енергия и да се раздвижи качествено. Все неща, които няма как да направи по време на обичайната ви спокойна разходка из квартала. 

куче паркСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Винаги, когато планирате да заведете питомеца си до близкия парк обаче, е добре да имате предвид, че кучешките градинки не са просто открити пространства, където нашите космати другари могат да вилнеят на воля. Всъщност, има някои неписани правила, към които е добре да се придържаме и които е добре да знаем, преди да се отправим натам.

Ето пет неща, които е желателно да не правите в близкия кучешки парк.

  • Не събирате след кучето си

Това може да ви звучи нелогично, но дори в заградените места в градинките за кучета има собственици, които не почистват след тях. Категорично неприемливо, особено предвид, че това са зони, които не само вие и домашният ви любимец използвате. 

куче паркСнимка: iStock

  • Носите лични играчки

Не е добра идея да носите лични играчки или лакомства на питомеца си в близката кучешка градинка. Защо? По този начин, несъзнателно, можете да отключите защитно поведение у животното. Косматият ви другар може да реши, че трябва да пази нещата си (ресурсите), а това да доведе до битки и конфликти с другите четириноги. 

  • Пренебрегване на свръхстимулацията

Една от основните ни цели, когато водим домашния си любимец в близката кучешка градинка, безспорно е, за да му дадем възможност да изразходва енергията си. Но ако животното е прекарало цял ден на дивана у дома, без компания или дори умствена стимулация, то лесно може да се превъзбуди. 

куче паркСнимка: iStock

Когато едно куче е развълнувано прекомерно или има твърде много задържана енергия, това може да доведе до проблеми и евентуално сбиване. За да избегнете всичко това, можете да изгорите малко от излишната енергия на питомеца си, като го изведете на бърза разходка предварително.

  • Оставяте кучето си без надзор

Кучешката градинка не е идеалното място да отговорите на служебен имейл или да проведете разговор с приятел по телефона. Тук сте, за да дадете възможност на питомеца си да се социализира. Оставяйки го на произвола, рискувате да пропуснете ситуации, които потенциално могат да доведат до конфликти. Помнете, 

наша отговорност е винаги да държим под око домашните си любимци в кучешкия парк. 

  • Довеждане на куче, което не е социализирано

Кучетата обикновено са естествено социални същества. Те са приятелски настроени (в повечето случаи), обичат да си взаимодействат и да се забавляват с другите. Но паркът за четириноги може да бъде малко смущаващ, особено ако питомецът ви никога не е бил на такова място до сега. Уверете се, че косматият ви другар е на възраст поне 12 до 16 седмици и че е общувал с други четириноги, преди да помислите да посетите близката градинка за кучета.

куче паркСнимка: iStock

В заключение, не забравяйте, че всички отиваме в близкия парк, за да си прекараме добре. А дали ще се случи това – зависи от всички нас. 

Вижте още: 

Разпознават ли се кучетата от една и съща порода?

5 най-чести грешки при стопани на кучета без опит

Виж още