5 най-чести грешки при стопани на кучета без опит

куче Снимка: iStock

Р ешили сте се да си вземете куче за първи път – поздравяваме ви! Защото това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си и семейството си. Отглеждането на домашен любимец ще направи живота ви изпълнен с обич, искрено приятелство и подкрепа, ще ви научи на отговорност и емпатия. 

Няма нищо по-зареждащо и усмихващо от звука на малките лапички на новия ви космат приятел, който радостно и любопитно опознава новия си дом. А, когато за първи път кутрето пропълзи в скута ви – няма как сърцето ви да не се изпълни с радост! 

Да отглеждаш куче е нещо чудесно, но невинаги е толкова приятно и лесно, особено ако нямате опит. За много от собствениците на четириноги, които за първи път си взимат куче, може да е доста объркващо, а в мрежата е пълно със съвети какво да правите и какво не, за да расте вашето приятелче здраво и щастливо.

Dogsandcats.bg

За да сме ви в максимална помощ, решихме да селектираме най-често срещаните грешки, които (почти) всички начинаещи стопани на кучета допускат. В повечето случаи – абсолютно неволно и водени от най-добрите намерения. За това и е важно да ги осъзнаете и съответно – да направите услуга на кучето си, избягвайки ги.

  • Подценяване на ангажимента във времето

През първите месеци от живота на вашето кученце, то ще се нуждае от повече време и внимание от страна на собствениците си. Това е периодът, когато четириногото е най-възприемчиво и най-впечатлително, за това и е важно да сте около него – да започнете с обучението, основните хигиенни навици и команди. Освен това – трябва да сте готови (психически и физически), че ще ви се наложи да ставате през нощта, за да почиствате след кученцето. И не на последно място – първите разходки, редовните упражнения и игри– всичко това изисква време и внимание. Не го подценявайте. 

кученцеСнимка: iStock

  • Ранната социализация е особено важна – не я пропускайте!

Най-добрият момент за социализиране на вашето кученце е между седмата седмица до четвъртия месец. Това е времето, когато животното започва да развива своята самостоятелна личност и излагането му на възможно най-много нови места, хора, звуци и преживявания ще бъде основата, от която ще се нуждае, за да порасне като уверено възрастно куче. Не си правете илюзии, че ще ви се прави нещо друго и по-добре не поемайте ангажименти, свързани с пътуване през този период – самите вие ще искате да сте постоянно около животното. Говорим от личен опит – ще искате да гушкате и изследване света с очарователното си кученце по цял ден. И това ще ви се струва много забавно!

кученцаСнимка: pixabay.com

  • Злоупотреба с клетката

Някои стопани не използват клетки по време на обучението на домашните си любимци, докато за други – те са безценни при дресурата. Факт е, че клетката осигурява безопасно място са сън и почивка на кученцето, както и го предпазва от правене на пакости и бели докато не сте наоколо. Когато обаче прецените, че вашият домашен любимец вече е владее основни команди и е достатъчно зрял, за да му имате доверие – оставете на заден план клетката. 

кученцеСнимка: iStock

Също – не забравяйте, че животното я възприема като свое лично пространство и никога не бива да я използвате с цел наказание. Така рискувате то да я намрази. 

  • Създаване на негативни асоциации при возенето с кола

Проблем, който по-късно ще ви се наложи да разрешите, ако искате да пътувате спокойно в компанията на домашния си любимец. Когато кученцето е малко, единствените излизания, които „му се полагат“ са тези до ветеринарния кабинет. Поне, докато не завърши ваксинационния му курс. Бъдете сигурни, че няма да отнеме много време на косматия ви приятел да започне да свързва пътуването с личния ви автомобил само и единствено с това, че го води на място, където предстои да го "боцка“ непознат. 

Много кученца развиват срах от пътуване още през първите няколко месеца от живота си именно, заради негативните асоциации и се придържат към тях и в зряла възраст. Можете да избегнете този проблем, ако между задължителните посещения при ветеринарния си лекар направите и няколко по-забавни екскурзии – до къщата на приятел, например. Важно е животното да осъзнае, че пътуването с кола невинаги е нещо лошо.

кучеСнимка: pixabay.com

  • Даване на храна от масата

Забравете часовете обучение или ставането посред нощ – най-трудното нещо при отглеждането на кученце е да устоите на онзи „гладен и молещ“ поглед. Да, очите на вашия домашен любимец могат буквално да ви хипнотизират, особено ако целта на животното е да получи каквото иска. В общия случай – част от това, което се намира във вашата чиния. 

Много е трудно да се устои на кучешката просия, но е важно да бъдете силни – особено през първите месеци от живота на четириногия ви приятел. Повтаряйте си, че не само, че по-голямата част от човешката храна е нездравословна за домашните кучета, но и даването от масата ще научи косматия ви другар на лоши маниери. Ако все пак сте решили да споделите остатъците от вечерята си с домашния любимец – задължително ги сложете в паничката му, след като самите вие приключите с храненето. 

кученцеСнимка: iStock

Поговорката, че никой не се е родил научен важи с пълна сила и при отглеждането на домашен любимец. Много стопани без опит правят грешки – неизбежно е. Важното е да се стремите да правите най-доброто за новия си космат приятел, да не се притеснявате да питате ветеринарния си лекар за всичко, което ви вълнува и да търсите информация от проверени източници. 

Бъдете сигурни, че вашият домашен любимец ще усети колко се стараете и ще ви възнагради с достатъчно любов и признателност, за да сте сигурни, че всичко си е струвало!

 

Вижте още:

Да се подготвим за пристигането на кученцето

Защо малките кученца са толкова пухкави

Виж още