5 неща, които отличават Кавалер Кинг Чарлз шпаньолите

Кинг Чарлз шпаньол Снимка: iStock

С импатичните Кавалер Кинг Чарлз шпаньоли набират все по-голяма популярност у нас, за това решихме да им обърнем малко по-специално внимание. Предлагаме ви заедно да разгледаме 5 неща, които отличават тези домашни любимци от останалите кучета. Добре е да ги имате предвид в случай, че смятате да се сдобиете с Кинг Чарлз шпаньол в бъдеще!

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

  • Не са загубили ловните си инстинкти

Първоначално отглеждани за лов и понякога – за извличане, препоръчително е да държите вашия Кинг Чарлз шпаньол преобладаващо на каишка, когато сте навън. Характерно за тези кучета е, че щом уловят миризма, те са склонни да развият селективен слух и може да бъде доста трудно да ги накарате да се върнат при вас или да послушат командите ви. 

И споменавайки за селективния им слух, то трябва да знаете, че Кинг Чарлз шпаньолите са доста хитри животинки, палави и любопитни, те са първенци в търсенето на вкусни закуски, които често включват… бельо, опаковки, загубени играчки и почти всичко, което може да се събере в устата им.

Dogsandcats.bg

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

  • Те са известни като придирчиви

В зависимост от опита ви с отглеждането на кучета, съвсем възможно е никога да не сте попадали на придирчиво четириного. Кавалерите обаче могат да бъдат доста специфични, когато става въпрос за неща за хапване, особено докато са малки кутрета. Пъзелите могат да бъдат чудесен начин да поддържате интереса на животното към храната. 

Някои Кавалери имат чувствителност или непоносимост към дадени храни и/или съставките в тях, други са предразположени към гастрит или панкреатит, а трети са... просто придирчиви. За това и не са редки случаите, когато собствениците на подобни кучета са принудени да купуват скъпа, първокласна храна – само и само, за да привлекат вниманието на питомеца си към съдържанието на купичката му. Или залагат на домашно приготвени лакомства.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Въпреки че не се отличават със завиден апетит, Кавалерите са податливи и на наддаване на тегло, което може да доведе до безброй здравословни проблеми, вариращи от ставни болки до сърдечна недостатъчност. 

  • Те ще си присвоят най-удобното място в дома ви

Кавалерите не само, че ще заемат най-удобното място в къщата, но често отказват и да ви допуснат до него! За щастие, тези четириноги обикновено са най-щастливи, когато са близо до любимите си хора. Или по-конкретно – когато блажено дремват в скута им. Характерно за представителите на породата е, че обичат да прекарват време със семейството си, в следствие на което могат да станат прилепчиви и депресирани, ако са затворени сами за по-продължителни периоди от време. А собствениците им трябва да са готови да споделят дивана, леглото и сърцето си животинчето.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

  • Те са безстрашни пред лицето на опасността

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолите са специална порода кучета, които сякаш очакват обич и внимание от всеки, когото срещнат. Някои от тях са толкова възторжени да се запознаят с други четириноги, че не успяват да разчетат езика на тялото на животното, с което се разминават по улицата, например. А това често може да доведе до неприятни ситуации. 

Общуването е от ключово значение за Кавалерите, за това следете как животното си взаимодейства при нови срещи. Говорейки за това, че са безстрашни, трябва да отбележим, че Кавалерите са склонни да имат свои собствени уникални странности. Някои могат да се развълнуват искрено от анимация, която върви по телевизора в хола ви, докато други – да лаят ожесточено сенките по стената... 

Да бъдеш собственик на Кавалер означава да правиш разлика между лицето на (реалната) опасност и кога просто трябва да се отпуснеш и да се посмееш на поведението на питомеца си.

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

  • Може да изглеждат повече като котки, отколкото като кучета

Кавалерите споделят множество прилики с котките, които са доста необичайни. Не е рядкост, например, да откриете тези шпаньоли да се разхождат невъзмутимо по най-високия край на дивана, за да надникнат през прозореца или да открият най-слънчевото място, за да се попекат. Да си играят с храната си, преди да я сложат в уста и, разбира се, да обръщат гръб, когато ги извикате по име – всичко това е характерно за тези четириноги.

Кавалерите обаче не са толкова пъргави и леки като техните котешки другари, така че следете движенията на питомеца ви върху мебелите с оглед на безопасността му. 

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

 

Виж още