10 от най-дружелюбните породи кучета

лабрадор Снимка: iStock

В нашите очи няма абсолютно никакво съмнение, че всички кучета са добри домашни любимци. От гиганти като Немските догове до дребните, но своенравни Чихуахуа – всяка порода има своите силни, слаби страни и привлекателни странности. И всяка една от тях е просто още една причина защо ги обичаме толкова!

Въпреки че няма нито една порода, която да е официално класифицирана като „най-дружелюбна“, тъй като този критерий силно варира, има някои четириноги, които са известни със своя мек и приятелски нрав. Кучетата, които ще видите по-долу едва ли са най-добрите пазачи на дома ви и е факт, че по-скоро ще се зарадват на потенциален крадец или натрапник. Но за сметка на това в тяхно лице ще откриете верен спътник, който с лекота създава нови приятелства (човешки и кучешки), където и да отиде! 

И така, кои са най-дружелюбните породи кучета? Ето нашите топ 10!

Наистина ли е изненада за някого, че Голдъните оглавяват нашия списък? Тези сладки кучета със „златни“ сърца са толкова дружелюбни, колкото и красиви! Неслучайно те неизменно се нареждат в топ 10 на най-популярните породи в света - заради нежното си поведение, топла усмивка и общителна личност. 

Dogsandcats.bg

Типични семейни кучета, Голдъните отдавна са предпочитани домашни любимци благодарение на своя забавен, приятелски темперамент. Отглеждането им обаче изисква да сте физически активни, както и да сте готови за много игри! Е, не звучи толкова сложно, нали?

голдън ретривърСнимка: iStock

Ако предпочитате домашен любимец – джобен формат, Бишоните са фантастична опция за вас! Не позволявайте на ниския им ръст да ви заблуди – тези пухкави сладури имат силен характер, забавни са по душа и винаги готови за игри. Всеки собственик на такова куче ще ви каже, че с Бишон у дома скуката се появява рядко! А като бонус – тези симпатяги се считат за хипоалергенна порода, тъй като тяхната копринена, къдрава козина по същество не линее. 

бишон фризеСнимка: iStock

Макар името им да звучи доста заплашително за някои, Боксерите всъщност са просто големи, приятелски настроени глупчовци! И всичко, което действително искат, е да се забавляват заедно с вас! Те са енергични, игриви и обикновено на лицето им има изписана широка усмивка. Лоялността е една от основните им черти, за това колкото повече внимание им отделяте, толкова повече ще се привържат към вас. 

боксерСнимка: iStock

Тези шпаньоли са не само една от най-спокойните породи кучета, но и една от най-дружелюбните. Произхождащи от Англия, където породата се появява някъде в началото на 18-ти век, тези великолепни четириноги са откраднали милиони сърца по целия свят със своя спокоен, нежен характер. 

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Ако търсите космат другар, с когото да можете спокойно да се отпуснете на дивана, вместо да излизате на продължителни разходки. Подходящи за отглеждане в апартамент, те се адаптират бързо към нуждите на стопанина им. 

Смята се, че породата е възникнала още през 11 век. Няма да сбъркаме обаче, ако кажем, че днес тези кучета са също толкова обичани, колкото и преди стотици години. С техния сладък външен вид, интелигентност и способност за обучение, съчетани с мил темперамент, не е чудно, че Бигълите са сред най-популярните породи семейни кучета. А, за наш късмет, те също обичат хората!

БигълСнимка: iStock

Вижте още: 10 любопитни факта за Бигълите

Казват, че не трябва да съдим за книгата по корицата й, но когато става дума за Самоеда, тази преценка е доста точна. Със своята мека козина и мила усмивка, тези подобни на бели мечета кученца се радват на нарастваща популярност през последните години. 

Макар да са известни с приятелската си природа обаче, козината на Самоедите не е създадена за места с твърде горещ климат. За това е важно да наблюдавате питомеца си през лятото – за да сте сигурни, че няма да прегрее. Климатик, охлаждаща постелка и замразени лакомства ще ви помогнат да му осигурите комфорт дори и в най-големите жеги.

Лошата репутация преследва тези кучета през годините, но зад всички предубеждения стои симпатична, лоялна и добра душа. Верни приятели, подобно на всички четириноги и Стъфитата просто искат да обичат и да бъдат обичани. А кой не би могъл да се влюби в животно с толкова голяма усмивка?

Стафордширски териерСнимка: iStock

Както при всяка порода, темпераментът на бултериерите зависи до голяма степен от отношението на стопаните им. Естествено приятелски настроени, ако им демонстрирате привързаност и безусловна обич, това само ще ги направи още по-дружелюбни!

Ако има нещо, в което Мопсовете са страхотни, това е да създават приятелства! Те са забавни, игриви и повечето собственици без съмнение ще ви кажат, че са сред най-дружелюбните в кучешкия свят. Произхождат от далечен Китай, където в миналото са развъждани като компаньони, тези четириноги са самото определение за щастие!

мопсСнимка: iStock

Бъдещите собственици трябва да имат предвид, че предвид, че спадат към брахицефалните породи, Мопсовете са предразположени към проблеми с дихателните пътища. Въпреки това, с подходящи грижи, хранене и упражнения, те могат да се радват на дълъг и здравословен живот.

Добри очи, очарователна усмивка, вечно размахваща се опашка – няма спорт, че Лабрадорите са сладки! Но те са нещо много повече от кучета с добър представителен външен вид. Популярни по целия свят, в днешно време едва ли можете да посетите кучешки парк, без да попаднете поне на едно от тези приятелски настроени четириноги. 

лабрадорСнимка: iStock

Свидетелство за дружелюбния им нрав е използването им отново и отново като кучета придружители. Те се поддават с лекота на дресура и са толкова надеждни, че са нещо като синоним на кучета-водачи. Но дори и когато не са на служба, Лабрадорите са едни от най-добрите приятели, на които можете да се надявате!

Дългогодишни любимци на кралица Елизабет II, запазена марка на коргитата е лоялността. Въпреки че в миналото често са използвани като пастирски кучета и пазачи на стадата, това не им пречи да се наслаждават на човешка компания. Те обичат да бъдат със своите стопани и са склонни да ги следват, където и да отиват. 

уелско корги пембрукСнимка: iStock

Смятате ли, че кучето ви заслужава титлата на „най-дружелюбната порода“?

Списъкът по-горе в никой случай не е изчерпателен, така че ще се радваме да споделите с нас, ако сме пропуснали някоя порода. Защото, смятаме, ще се съгласите, че няма две еднакви кучета, независимо дали са от една и съща порода!

 

 

 

 

Виж още