Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол Снимка: Istock

Други имена

Cavalier King Charles Spaniel

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

23 см. 28 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Англия

История

Малко куче със забележително дълго име и аристократично излъчване – това е Кавалер Кинг Чарлз шпаньола. Историята на породата ни води до XIII век, когато келтите докарали във Великобритания тези красиви и симпатични кученца. От тогава те се споменават често в легенди и дори в песни на уличните музиканти през Средновековието. 

Представителите на породата са се използвали за лов, но бързо се превръщат в изцяло декоративни компаньони. Кинг Чарлз са едни от любимите кучета на аристократите по цял свят. Техен „кръстник“ и страстен любител е крал Чарлз Втори, живял през XVII век. 

Външен вид

Аристократично излъчване и компактен размер, Кинг Чарлз шпаньолът е дребно куче – мъжките представители достигат до 33 см височина и тегло межди 5-8 кг. Главата е пропорционална на тялото, муцуната – издължена, а най-голямо впечатление правят очите – огромни и изразителни. Ушите са клепнали, покрити с мека и дълга козина, приличаща на „коса“. Опашката е права, образува една линия с гръбнака, много подвижна. 

Козината е копринено-мека при допир, дълга, на леки вълни. Макар че можете да ги срещнете във всякакви вариации, стандартът на породата допуска само четири основни оцветявания на козината – „блейнхейм“ – кестеняви или златисто-рижи петна на бяла основа, „триколор“ – перлено бяла основа с черни или рижави петна, „черно-рижав“ – черна основа с рижави петна и „рубинов“ – тъмно червеникаво или ярко рижаво.

Dogsandcats.bg

Характер

За Кинг Чарлз шпаньолите един британски комик казва, че „това са кучета, за които всички са приятели, дори и непознатите“. Дружелюбно, спокойно, уравновесено и любвеобилно куче, то се чувства най-добре в компанията на стопанина си, привързва се силно и иска да е с вас навсякъде. Тези кучета обичат да пътуват, с удоволствие ще ви оставят да ги обгрижвате, обличате с различни дрешки през зимата, дори да им плетете плитки – толкова силна е обичта им към техния „човек“. Наричани от англичаните „кучетата за комфорт“, любима поза на Кинг Чарлз е да дремва в скута ви, а това сваля неминуемо нивото на стрес. 

Недостатък на тази близост и привързаност е, че понасят зле самотата – лишени от вниманието и присъствието ви, те могат да развият деструктивно поведение, включващо унищожаване на личните ви вещи или мебелите вкъщи. Умни и схватливи по природа, тези шпаньоли с удоволствие участват в тренировките и се поддават лесно на обучение, стига то да се провежда под формата на игра. Само така можете да задържите интереса им по-продължително. В никакъв случай не трябва да използвате физическо насилие или наказания при дресурата на Кинг Чарлз – това може да озлоби кучето и дори да го накара да ви нападне. С лакомство и похвали лесно ще го научите на основни команди – имайте търпение! 

Здраве

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са склонни към различни болести, някои от които генетично обусловени. Сред по-честите от тях са хроничен порок на сърдечните клапи, проблеми с гръбнака, хидроцефалия, епилепсия, глаукома, котаракта, ушни инфекции, инфекции на ушите, както и така наречения „синдром на висящия език“ – те просто не могат да затворят плътно уста, прибирайки езика навътре. Кинг Чарлз могат да имат и проблеми с дишането – тогава издават хриптящи звуци, дават се или хъркат силно. При тичане или скокове от високо, могат да получат и усукване на колянната капачка.

Грижа

Кинг Чарлз шпаньолът е умерено енергично куче, което го прави подходящо както са хора с активен начин на живот, така и на по-възрастни, спокойни стопани. Най-важно за представителите на породата е, да са близо до вас, независимо с какво се занимавате. Две разходки дневно са достатъчни, за да бъде кучето в добра форма. Тъй като не са ловни кучета, късите крака на тези шпаньоли не им позволяват развият голяма скорост, така че в общия случай те ще се разхождат спокойно и бавно около вас дори без повод.

Козината на Кинг Чарлз трябва да се разресва веднъж дневно. Обръщайте специално внимание на областите, където космите са по-дълги и има опасност да се заплетат – зад ушите, на лактите, между задните лапи. Къпането е препоръчително да е веднъж месечно, като се използва специален, мек шампоан. Почиствайте редовно ушите и учите, за да предотвратите инфекции или възпаления. 

Хранене

Най-добре е да храните Кавалер Кинг Чарлз шпаньола с висококачествена кучешка храна, суха или от консерва, съобразена с ръста и килограмите на породата. По този начин любимецът ви ще получи всички необходими му хранителни вещества, витамини и минерали. Можете да разнообразявате менюто му с протеини – растителни или животински, под формата на месо – телешко, пилешко, пуешко или агнешко, различни зеленчуци и плодове, извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца, хрущяли, пилешки шийки и дреболийки – задължително преминали термична обработка. Не се препоръчват свинско, пържено и пикантно, тестени и солени храни.

Деца и домашни любимци

Кавалер Кинг Чарлз се разбират чудесно с вече пораснали хлапета (над 6-7 годишна възраст), с които могат да играят по цял ден, да им хвърлят топка и да ги учат на нови трикове. Не са най-подходящата порода за прекалено малки деца, тъй като не приемат добре неволния „тормоз“ и могат да проявят агресия. Тези шпаньоли се разбират добре с други кучета, могат да станат и първи приятели с котки, стига да са отгледани заедно. Някои Кинг Чарлз шпаньоли се погаждат дори с папагали, канарчета и други домашни птици, други обаче ги дебнат – всичко зависи от правилната социализация.

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още