5 неща, които правите редовно, а кучето ви не харесва

куче човек Снимка: iStock

Р азбира се, че някои наши навици или привички не са съвсем понятни за домашните ни любимци. Но знаете ли, че има неща, които кучето ви не просто не харесва, но и искрено би предпочело да не правите? Ето няколко на пръв поглед невинни навика, които искрено дразнят косматия ви другар.

  • Често и силно прегръщане

За нас силната и искрена прегръдка е един от най-добрите начини да изразим обич. Включително и към домашния си любимец – все пак искаме той да знае колко ни е грижа, нали? И макар да не може да се отрече, че на някои четириноги им допада или поне толерират тази форма на физическа обич, като цяло... не съвсем. 

куче човек прегръдкаСнимка: iStock

Прегръщането не е механизъм, който кучетата използват, за да се свържат или да се социализират. Така че, когато вие обвиете ръце около животното, това е чужда за него концепция, а понякога може дори да се разтълкува като агресия. 

Dogsandcats.bg

Ако сте един от милионите собственици на кучета, които не са убедени, че домашният ви любимец обича прегръдките, вгледайте се в езика на тялото му. Дали се сковава, когато го докоснете? Отклонява ли поглед, опитва ли се да се измъкне? Всичко това са все признаци, че животното не се чувства удобно, не му е комфортно и е най-добре да го освободите от прегръдките си. Буквално.

куче прегръдкаСнимка: iStock

  • Да мързелувате

Да, има някои породи кучета, чиито представители обичат повече да си дремват, но в общия случай четириногите не могат да стоят затворени у дома по цял ден. Просто не ги свърта! Ако питомецът ви е стоял сам цял ден, докато вие сте били на работа, а щом се приберете у дома решите, че сте твърде уморени, за да го изведете на разходка, бъдете сигурни, че това никак няма да му допадне. И не е изключено животното да се позабавлява с любимите ви обувки, да разрови боклука или да направи друга демонстрация на недоволството си. 

куче прегръдкаСнимка: iStock

Знаем, че графикът ви е натоварен, но е важно да отделяте време, за да стимулирате и да се упражнявате с кучето си. 

  • Когато сте болни

Знаем, че това не е точно навик, но истината е, че всеки път, когато сте болни предпочитате да прекарвате максимално много време вкъщи, да хапвате топла супа и да се сгушите под одеялото, нали? За съжаление, това не са неща, които кучето ви харесва. Дори съвсем никак. Кашлицата и кихането обикновено стряскат четириногите, а невъзможността да се насладят обичайните дейности с вас определено ги кара да искат да се оправите възможно най-бързо. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Общуване единствено чрез думи

Въпреки че кучетата разбират няколко думи и фрази (най-вече „лакомство“ и „разходка“!), те използват предимно езика на тялото за комуникация със стопаните си. За това и животните се объркват, когато стопанинът им казва едно, а тялото му сочи друго. Например, ако дадете команда на кучето си да стои мирно, но след това се наведете напред, то вероятно ще приеме този ви жест като знак, че може да тръгне към вас. 

Ако установите, че линията на комуникацията между вас и домашният ви любимец е изкривена, помислете за физическите действия, които самите вие предприемате, когато говорите. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Говорите му като на бебе постоянно

Всеки собственик го прави и в това няма нищо лошо! Истината е, че трудно можем да се въздържим да не говорим като на бебе с домашния си любимец от време на време – та той е толкова сладък!

В някои ситуации обаче, бебешкият ви глас може да бъде интерпретиран по различен начин от страна на кучето ви. По-точно – високият хленчещ тембър, който някои четириноги виждат като сигнал, че сте уплашени или притеснени. И ако сте забелязали, че кучето ви идва при вас всеки път, когато използвате подобен глас, то е защото животното иска да се увери, че сте добре! 

куче дресураСнимка: iStock

 

Виж още