Защо кучетата унищожават неща, когато са сами

куче беля Снимка: iStock

П рибирате се у дома след дълъг работен ден, а на вратата ви посреща кучето ви – с махаща опашка и небрежни целувки. Усмихвате се, благодарни на това мило посрещане. И тогава погледът ви отива леко в страни. Към възглавниците, които купихте миналата седмица, които сега са разхвърляни по пода, а пълнежът им е навсякъде... До тях „гордо“ почиват новите ви маратонки, също разкъсани, а любимият ви пуловер, който явно е служил за постелка на кучето ви, също е сред останките. 

куче беляСнимка: iStock

Ако тази трагична сцена ви звучи познато, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Много собственици на кучета са се разделили своевременно с някои от любимите си вещи по този начин. Защото голяма част от домашните любимци са склонни да унищожават неща, когато са сами. Но защо го правят? Причината варира в зависимост от нуждите и темперамента на животното, но самотата и скуката се открояват като най-честите мотивиращи фактори. 

Коренът на поведението

Според д-р Грегъри Бернс, невролог от университета Емори в Атланта, Джорджия, кучетата имат емоционалния и интелектуален капацитет на малко дете. Те са способни да изпитват обич и привързаност, но е доста вероятно да не разбират, че когато излезете от къщата, скоро ще се върнете. Потиснати и стресирани, те действат, като разкъсват и хапят всичко, което се намира в обсега им. Разбира се, не всички четириноги реагират по този начин. За това и ветеринарните лекари все още не са сигурни защо някои домашни любимци понасят самотата по-добре от други. Статистиката показва, че осиновените кучета са по-податливи на тревожност при раздяла, отколкото тези, които са редом до своите стопани от кутрета. Обикновено тревожността при раздяла възниква след промени в обичайната рутина и начин на живот на кучето, като например нова работа, която налага да оставате до по-късно извън дома си.

Dogsandcats.bg

куче беляСнимка: iStock

Не е изключено и вашето куче просто да скучае. Всички четириноги, дори и по-малките породи, имат нужда от редовна физическа и умствена активност. Домашните ни любимци се чувстват най-добре, когато имат редовен график, който включва различни игри, упражнения и социализация. Това, разбира се, варира в зависимост от породата. Но във всички случаи куче, което не е имало достатъчно от тези неща, може да се опита да си набави това, от което се нуждае, по по-малко конструктивни начини.

Насърчаване на поведението

Кучето няма как да ви каже дали се чувства отегчено или тревожно, така че ваша задача като негов собственик е да се опитате да разберете какво се опитва да ви покаже чрез поведението си. Ако смятате, че графикът му се нуждае от повече активност, опитайте първо това. Не забравяйте да го насочите и към играчките, докато сте там, за да може да се досети сам за тях, когато отсъствате. 

куче беляСнимка: iStock

Понякога може и да си мислите, че сте направили всичко възможно, за да предпазите кучето си от прояви на разрушително поведение във ваше отсъствие. Извели сте го на дълга разходка, отделили сте внимание за игра и гушкане, за хапване и лакомства… До тук добре! Но още щом грабнете ключовете си, питомецът ви сякаш по команда става нервен. Професионалният треньор на кучета Карин Лайлс от Торонто сподeля пред PetMD, че понякога кучетата търсят знаци, че стопаните им скоро ще ги оставят и те ги стресират.

Понякога нещо толкова просто като това да вземете ключовете или да обуете обувките си в другата стая, може да скъса връзката, която животното прави и това да му попречи да свърже тези действия с вашето заминаване.

Дори ако сте сигурни, че знаете какво кара домашният ви любимец да унищожава вещи във ваше отсъствие, добре е да го обсъдите и с ветеринарния си лекар. Професионалният опит на специалиста ще ви помогне да разберете дали поведението на животното показва наченки на тревожност при раздяла, безпокойство или скука. 

куче беляСнимка: iStock

Какъвто и да е проблемът обаче, не забравяйте, че коригирането му ще отнеме време. И по време на този процес не бива да забравяте, че домашният ви любимец не унищожава любимите ви неща злонамерено. То се опитва да изрази своето емоционално състояние – било то скука или безпокойство, като нито едно от тях няма да изчезне, ако го накажете в последствие. 

Пренасочете го, дайте му алтернативи, но се опитайте да не викате и да не се опитвате да го накарате да се почувства зле.

куче беляСнимка: iStock

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

5 неща, с които дразните кучето си

Виж още