10 начина, по които притеснявате кучето си

куче объркано Снимка: iStock

В ашето куче ви обича безусловно. Но това не означава, че домашният ви любимец харесва всичко, което правите. Всъщност, голяма част от стопаните на четириноги правят всеки ден някои неща, които не само не допадат, а могат дори да дразнят питомците им. Мислите си, че това не се отнася за вас? Ето 10 начина, по които притеснявате кучето си – може би, без дори да се усетите!

куче стресСнимка: iStock

  • Нямате график

Кучетата намират комфорт в рутината. Знаейки какво да очаква – кога ще се приберете или кога е време за вечеря, четириногото се чувства спокойно и по-малко стресирано. Същото важи и за времето за игра, разходките и ходенето до тоалетна. Ако не дадете на домашния си любимец определена рутина, това може да причини безпокойство и проблемно поведение. И със сигурност не е сред нещата, които му допадат по отношение на грижите, които полагате за него.

  • Оставяте кучето си твърде често само

Кучетата са социални същества, които се нуждаят от човешка компания, за да се чувстват добре. Ако оставяте питомеца си сам твърде често или за дълги периоди от време, това ще го натъжи и разочарова. Разбира се, ние добре знаем, че няма как да сте с кучето си през цялото време. Но истината е, че прекомерната изолация прави домашните любимци нещастни. Плюс – носи със себе си куп проблеми, включително безпокойство при раздяла, разрушително дъвчене, прекомерен лай и други.

Dogsandcats.bg

куче паркСнимка: iStock

  • Отегчавате кучето си 

Голяма част от любимите ни породи днес, първоначално са разработени за извършване на определени дейности като пастирска работа или преследване на вредители. Така че, от гледна точка на самото куче, да няма какво да правиш, освен да лежиш по цял ден... Е, това е ужасно скучно! А скучаещите четириноги лесно стават разрушителни и стресирани. Това се отнася дори за породите, разработени като компаньони. За да избегнете появата на скука, осигурете достатъчно физически упражнения и умствена стимулация на домашния си любимец.

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

  • Силни прегръдки

Естествено е да прегръщате любимите си хора, включително и косматия си другар. Много четириноги обаче не харесват подобни жестове, точно както за някои от нас това е нахлуване в личното пространство. Прегръдките са форма на ограничаване – четириногото не може да избяга и се чувства приклещено. И въпреки че някои домашни любимци нямат нищо против прегръдките от страна на любимите си хора, по-добре е да намерите по-комфортни за четириногите начини за демонстриране на обич. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Потупване по главата

По някаква причина хората обичат да потупват кучетата по главата. Освен че не им допадат ръце, които се протягат над тях обаче, четириногите като цяло не разбират този жест. Всъщност, ако се научите да четете езика на тялото на питомеца си, вероятно ще забележите сигналите на стрес, когато го потупвате по главата. 

  • Гледате го продължително в очите 

Когато вие и домашният ви любимец се гледате в очите, това освобождава „хормона на щастието“ окситоцин, който засилва чувството на обич и заздравява връзката помежду ви. Но това предполага, на първо място, че самото куче ще се наслаждава на продължителния зрителен контакт. И въпреки че много домашни любимци могат с часове да се взират в стопаните си, много от тях не са особено щастливи и вие да ги гледате втренчено в отговор. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Дразните кучето си

Когато става въпрос за дразнене, обикновено смятаме децата за главните виновници. Те могат да дърпат опашката на кучето, да крият играчките му или да го притесняват по време на хранене. Всъщност обаче, и възрастните могат да притесняват животните. Преструването, че му хвърляте топка, например, за вас може и да е смешно, но е доста нечестно към самото животно. Не само е досадно, но може и да подкопае доверието на вашия четириног другар.

куче беляСнимка: iStock

  • Разчитате само на говоримия език

Без съмнение да говорите на кучето си е нещо чудесно! В крайна сметка, няма по-добър слушател от домашния ни любимец, нали? Важно е обаче да запомните, че въпреки че могат да разбират човешката реч, косматите ни другари не я обработват по същия начина, както ние. Освен това, кучетата могат да научат ограничен брой думи. За това, бъдете една идея по-внимателни как устно общувате с питомеца си. Разчитайте на думите, които той разбира, бъдете последователни в начина, по който ги използвате и добавяйте сигнали с ръце към командите си.

  • Повишаване на тон и викане

За едно куче крещенето е човешкият еквивалент на лаенето. То знае, че вие сте ядосани за нещо, но тъй като не може да разбере смисъла на речта ви, няма представа защо. И това е освен смущаващо, и доста объркващо. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

  • Претупвате разходката

От ваша гледна точка, разходката на кучето ви може да означава физически упражнения и няколко кратки паузи за тоалетна. Но домашният ви любимец вижда нещата по съвсем различен начин. Всъщност, това отношение от ваша страна може да съсипе напълно разходката на питомеца ви. Защото за него излизанията са шанс за умствена стимулация, социализация и подушване.

Без съмнение сте правили поне едно от нещата в този списък. Добрата новина е, че нашите кучешки другари прощават бързо. А сега, след като вече знаете как действително се чувства вашият домашен любимец, можете да подходите с повече разбиране и внимание към неговите нужди. 

Вижте още:

Как да помогнем на куче, което се страхува от непознати

Смятат ли кучетата, че плюшените животни са истински?

Виж още