5 неща, които трябва да знаете за Стафордширските бултериери

Стафордширски териер Снимка: iStock

А ко притежавате Стафордширски бултериер (известен още като Стафорд или Стафи), то вече знаете колко сладки, мили и леко шантави могат да бъдат тези кучета! Смятаме, че е важно да акцентираме върху някои от фактите, свързани с тази порода именно, защото освен жизнени, любящи и лоялни, тези четириноги често остават неразбрани. Предлагаме ви заедно да погледнем отвъд митовете за свирепата и нападателна природа на бултериерите, за да ги опознаем по-добре.

Стафордширски териерСнимка: iStock

  • Стафитата съществуват от векове

Смята се, че породата Стафордширски бултериер произхожда от 19 век и е създадена в района на Стафордшир и северен Бирмингам. Тези силни и пъргави териери първоначално са отглеждани като работни кучета, за борба с вредителите и, за съжаление, и за битки. След като кучешките боеве окончателно са забранени през 1835 г., бултериерите стават по-популярни като надеждни, лоялни домашни любимци. Породата е официално призната от Английския кенел клуб през 1935 година.

Стафордширски териерСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Те са умни, смели и надеждни

Официалният клуб на почитателите на Стафордширските бултериери изброява техните характеристки, сред които се открояват „силен темперамент“ и личност, която се отличава с „традиционно несломима смелост и упоритост“. 

Тези кучета са изключително интелигентни и силно пръвързани към стопаните и семейството си. Смели, безстрашни и надеждни. Скорошно проучване на марката за кучешка храна Еukanuba дори е установило, че Стафордширските бултериери, заедно със Западнохайлендските бели териери (Уеститата), са сред „най-привързаните и комуникативни“ породи кучета. 

Стафордширски териерСнимка: iStock

  • Обичат да угаждат на стопаните си

Една от най-отличителните черти на бултериерите е, че обичат да угаждат на стопаните си. Те буквално нямат търпение да ви зарадват! Колкото и зле да се отнася с тях, те пак ще правят това, което собствениците им искат. Но, подчертават специалистите, това не е бойна порода, нито тези кучета са родени бойци. Точно обратното – за това, подходете към тях с необходимите внимание, грижи и внимание. 

  • Жертва са на „черен пиар“ 

Преди години нещата не изглеждат никак добре за Стафордширските бултериери. Обичайно името им се свързва с плашещи заглавия, акцентиращи колко са опасни, как са главни участници в кучешки боеве и до каква степен са свързани с гангстерската култура. 

Стафордширски териерСнимка: iStock

По това време приютите на Острова са пълни с представители на породата, изоставени от стопаните си именно поради този „черен пиар“. Вестниците използват снимки на Стафордширски бултериери, когато съобщават за „опасни кучета“, независимо дали въпросното животно е такова или не. И е естествено хората да започват да свързват едното с другото.

Опасни ли са действително Стафитата? Истината е, че всяко куче може да бъде обучено да действа чрез агресия, благодарение на подхода и „грижите“ на безотговорни собственици. Представителите на породата Стафордширски бултериер не правят изключение. Ако стопанинът им има правилна нагласа обаче, те могат да се превърнат в най-милите домашни любимци, които можете да имате. 

Стафордширски териерСнимка: iStock

  • Те са страхотни семейни кучета

Понякога наричани „кучета-бавачки“, Стафордширските бултериери държат едно от челните места в класацията на Американския кенел клуб за препоръчвани породи за семейства с малки деца. Защо? Ами те просто са страхотни семейни кучета!

Много породи са склонни да избират един човек в домакинството си, когото виждат като свой лидер. Стафитата обаче, обичат еднакво цялото си семейство – с еднакъв ентусиазъм и всеотдайност!

Стафордширски териерСнимка: iStock

В заключение, бихме искали да ви дадем един съвет – винаги, когато решите да си взимате куче, независимо дали сте решили да осиновите или сте се спрели на конкретна порода, не подхождайте с предразсъдъци. Постарайте се да бъдете обективни, потърсете различна информация от разнообразни източници. И помнете – всяко куче иска да има семейство и да бъде обичано. Какво му се е случило преди да се озове при вас – не е негова вина, но пък във вашите способности е да му осигурите толкова добри грижи, обич и всеотдайност, че постепенно да забрави всичко лошо. 

Виж още