5 неща, които трябва да знаете за суровите диети за кучета

куче храна Снимка: iStock

Т ъй като интересът към здравето и храненето на кучетата ни е по-висок от всякога, все повече собственици на домашни любимци избират да преминат към сурова диета. Ползите от този начин на хранене си заслужават времето и усилията, дори и ако в началото ви изглежда страшно! 

Въпреки че има много хора, които не са съгласни със суровите диети и имат определени възражения, ние винаги се стремим да сме максимално обективни и да насърчим читателите си да се запознаят с всички факти и да се информират максимално, преди да направят своя избор. 

куче хранаСнимка: iStock

Ето 5 неща, свързани със суровите диети за кучета, които е добре да знаете.

Dogsandcats.bg
  • Кости

Всеки собственик на домашен любимец е чувал, че не бива да храни кучето си с кости, особено с пилешки. Докато варените кокали действително са много опасни и трябва да се избягват, суровите всъщност са доста меки. Това ги прави лесни за дъвчене от питомеца ви, без да има риск от раздробяване.

Когато храните четириногия си другар със сурова диета, най-добре е да се съсредоточите върху сурови месести кости – т.е. кости, които животното може да натроши и да дъвче (бутчета, пилешки шийки и тн.). Разбира се, видът на костите, които са подходящи за косматия ви другар, зависи от размера, възрастта и здравословното му състояние.

куче хранаСнимка: iStock

  • Баланс във времето

Много хора се фокусират върху създаването на оптималното хранене всеки път, когато дойде време питомецът им да яде. Търговските марки отдавна се рекламират като „всичко, от което има нужда кучето ви“, но при суровите диети целта по-скоро е да се постигне баланс във времето, а не към настоящия момент. Какво имаме предвид?

Помислете за начина, по който се храните – ядете ли напълно балансирана храна с подходящи нутриенти всеки път, когато се храните? Вероятно не. Вместо това, вие се стремите да получите всичко необходимо в диетата си като цяло. Добавките винаги са полезни, ако смятате, че са необходими.

куче хранаСнимка: iStock

  • Болести, причинени от храна

Един от най-големите страхове, свързан със суровите диети са болестите, които се смята, че храната причинява. Да, това не е лишено от логика, тъй като безспорно има шанс боравенето със сурово месо да носи някои рискове, но ако се спазва елементарна безопасност при приготвянето на храната, то няма защо да се притеснявате. Освен това, кучетата са еволюирали с времето, изграждайки силна чревна флора. Това означава, че те са способни да се справят със салмонела и други патогени, без изобщо да се разболяват (в повечето случаи).

куче хранаСнимка: iStock

Помислете за животните в дивата природа – те доста често похапват развалено месо и това далеч не ги тревожи!

  • Всички храни влизат в менюто

Забавната част при суровото хранене е, че можете да включите в менюто на домашния си любимец почти всичко, което животното харесва.

Това включва сурови месести кости, мускулно месо и месо от органи. Някои стопани добавят плодове и зеленчуци, но не всеки го прави. Колкото повече разнообразие има вашият домашен любимец – ако приемем, че може да се справи с него без никакви алергични прояви или други неблагоприятни ефекти, толкова по-добре! 

Помислете и за различни източници на протеини, които са достъпни, като пилешко, пуешко, говеждо, свинско, патешко и риба. Ако има нещо, което домашният ви любимец действително харесва, нека то преобладава!

куче хранаСнимка: iStock

  • Можете да пресметнете колко ще ви струва

Колко и как храните домашния си любимец зависи от различни фактори. Кутретата, бременните или кърмещите женски се нуждаят от повее, възрастните вероятно пък ще имат необходимост от по-малко. Добре е да вземете под внимание и породата на кучето, за да сте сигурни, че му осигурявате необходимите хранителни вещества. 

Както при всяка нова диета, има крива за обучение при преминаване към суров тип хранене. Въпреки това, ползите значително надвишават рисковете и вашият домашен любимец вероятно няма да изпита нищо повече от стомашно разстройство от време на време. 

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Могат ли кучетата да получат хранително отравяне

Как да приготвим домашна храна за кученцето ни

 

Виж още