Как да приготвим домашна храна за кученцето ни

куче храна Снимка: iStock

Д омашно приготвената храна за кучета може да ви спести малко пари и да ви позволи да създадете индивидуална диета, която отговаря на специфичните нужди на домашния ви любимец. Не бива да забравяме обаче, че всички подрастващи четириноги се нуждаят от добре балансирано меню. Тук именно идва трудната, за някои – дори непосилна задача. 

Ако сте решили да храните кученцето си с домашно приготвена храна или искате да я включите на ротационен принцип към менюто му (много хора са против това домашният им любимец да консумира само гранули или консерви, например), това изисква известна ангажираност от ваша страна. Важно е да се уверите, че разполагате с достатъчно време, за да приготвите храната правилно. Има и още някои неща, които е добре да имате предвид, преди да се захванете с изготвянето на този тип меню за косматия си другар.

куче хранаСнимка: iStock

Здравословна ли е домашната храна за кученца?

Подобно на хората, кучетата имат специфични калорийни изисквания и се нуждаят от определени витамини и минерали, за да бъдат здрави и във форма. При подрастващите домашни любимци тези нужди са още по-специфични, за да могат да растат с подходяща скорост и да се развиват добре. Храната, която давате на домашния си любимец, трябва да бъде пълноценна и добре балансирана. 

Dogsandcats.bg

Една от най-големите грешки, които собствениците на четириноги правят, когато решат да хранят питомците си с домашно приготвена диета е, че не следват правилните (или изобщо – никакви) рецепти. 

Подготвянето на подходящо меню за кученца е нещо повече от просто хранене с достатъчно богата на калории храна. Необходимо е да се намери правилния баланс на протеини, мазнини и калории, като същевременно диетата да съдържа правилните и необходими витамини и минерали за животното.

куче хранаСнимка: iStock

Още в началото, когато започнете да разработвате домашно приготвената диета на домашния си любимец, добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар. Съвместно със специалиста и следвайки насоките му, можете да създадете план за хранене, който отговаря на всички нужди на вашия космат другар. 

Как да приготвите домашна храна за кученца

Като цяло, кученцата се нуждаят от около два пъти повече калории на ден, в сравнение с по-възрастните четириноги. На база последни проучвания и препоръки на ветеринарни лекари, ориентировъчно, кученце с тегло около 10 кг, което се очаква да тежи между 15 и 20 кг в зряла възраст, трябва да приема около 990 калории на ден. В допълнение, кутретата се нуждаят от повече протеини, мазнини, витамини и минерали в сравнение с възрастните четириноги.

Домашната диета за кученца трябва да съдържа правилния баланс на:

  • Протеини като пилешко, пуешко, риба, крехко говеждо
  • Въглехидрати като ориз, паста, картофи
  • Зеленчуци като грах, зелен фасул, моркови
  • Мазнини, често под формата на растително масло
  • Витамини/минерални добавки (закупени от реномирана компания, желателно – по съвет на ветеринар)

След като сте избрали рецепта, идва време да я приготвите за вашето куче.

Много собственици, които предпочитат домашно приготвените диети, си създават редовен график, като отделят време седмично или месечно за приготвяне и разпределяне на порциите. 

Храната може да се приготвя в по-големи количества и да се разпределя в кутии/контейнери. За ваше удобство (а и пести време!), можете да съхранявате ястията замразени за няколко месеца или в хладилник, но за не повече от 5 дни. Когато предварително подготвените запаси свършат, е време да направите нова партида. А ако искате максимално разнообразна диета, можете едновременно да сготвите няколко ястия, водейки се от цветен код по съставките, редувайки различни рецепти.

куче хранаСнимка: iStock

Не забравяйте да увеличавате порциите по подходящ начин, докато вашето кученце расте. Най-добре е да го претегляте всяка седмица или две, до навършване на една годинка, за да сте сигурни, че приема правилното количество калории. 

Готвени срещу сурови диети за кученца

Няма съмнение, че домашно приготвената храна за кученца може да бъде една здравословна алтернатива, когато се отделя време, за да се приготви правилно. Но какво да кажем за суровата храна?

Около диетите, основани на сурова храна за кучета, има много спорове. Някои специалисти предупреждават за рисковете от опасни патогени, съдържащи се с в месото, което не е преминало термична обработка. Други пък са на мнение, че този тип хранене има своите ползи, главно при по-възрастните четириноги. 

Що се отнася до малките кученца обаче, специалистите се обединяват около тезата, че суровата храна може да бъде опасна за тях, тъй като подобно на децата, и кутретата все още нямат силна имунна система, за да се борят с потенциалните патогени, съдържащи се в нея.

куче хранаСнимка: iStock

Въпреки това, ако смятате, че можете безопасно да се справите със суровата храна и сте готови да поемете рисковете, обсъдете с ветеринарния си лекар преминаването към сурова храна. Добре е това да се случва постепенно – в началото можете да изберете комбинация между варени и сурови храни, за да видите как ще се чувства и самото животно.

Вижте още: 

Първи месеци с малко куче вкъщи

Кога кученцата сменят бебешките зъби

Виж още