Могат ли кучетата да получат хранително отравяне

куче Снимка: iStock

П ри хората хранителното отравяне се възприема като поглъщане на продукти, които е заразени с бактерии, вируси, паразити или токсини от тези агенти. Неща, които ни разболяват. За това и най-честите признаци на хранително отравяне при хората са гадене, повръщане, диария, треска и коремни болки. Всички те се проявяват до няколко часа след изяждане на вредната храна. 

Със сигурност всеки, който отглежда или в миналото е имал куче, вероятно е изпитвал „радостта“ от подобни симптоми при домашния си любимец. Най-често те се появяват в случаите, когато животното е изяло нещо, което не трябва и ние сме сигурни, че след като клиничните признаци са идентични, това трябва да е хранително отравяне. Но дали това действително е така?

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да получат хранително отравяне?

Макар въпросът да е сравнително прост, отговорът му далеч не е еднозначен. Всъщност – и да, и не.

Dogsandcats.bg

Хранителното отравяне при кучетата е малко по-нюансиран проблем. По-често, отколкото при хората, не се касае за действително натравяне, а по-скоро за консумация на неподходяща храна, която организмът на животното не може да преработи качествено. Но и не само. 

Освен „забранените“ неща, които всяко куче е склонно да яде, въпреки че многократно сте му се карали, че го прави, има още няколко елемента, които могат да причинят истинско хранително отравяне при четириногите ни приятели. 

Истински причини за хранително отравяне при кучета

Отговорност на стопаните на кучета е да са наясно с това до какво имат достъп питомците им у дома (в тяхно отсъствие) или докато са навън. Ето няколко неща, които могат да причинят хранително натравяне при четириногите, което може да има много неприятни последици. 

 • Боклук или компост

Нашите кучета може да смятат боклука за деликатес, но това, което е попаднало в кофата автоматично става забранено и опасно за консумация от косматите членове на семейството ви. Буквално всичко, което животното открие в боклука може да му причини хранително отравяне. 

кучеСнимка: iStock

Поради тази причина трябва да се уверите, че кофата или компоста (ако използвате) са на място, недостъпно за кучето ви. Боклукът може да съдържа бактерии, които могат да доведат и до по-сериозни заболявания. 

 • Мъртви животни

Ако домашният ви любимец прекарва много време навън, възможността да се натъкне на мъртво или разлагащо се животно е по-голяма. Бъдете внимателни, защото това може да доведе до заразяване с бактерии и/или паразити, които могат да причинят стомашно разстройство, а някои случаи – и по-сериозни заболявания. 

 • Фекална материя

Консумацията на изпражнения от всякакъв вид (които, както знаем, са изключително интересни и примамливи за много четириноги) могат да им причинят сериозни стомашни разстройства. 

кучеСнимка: iStock

 • Кучешка храна с изтекъл срок на годност

Бъдете внимателни и следете срока на годност на храната, която давате на домашния си любимец. Дори и да не е отваряна или да ви изглежда, сякаш й няма нищо – по-добре е да не рискувате. 

 • Сурова/недостатъчно обработена храна

Въпреки че БАРФ диетата има много поддръжници, суровото/недоварено месо, яйца и кости могат да причинят сериозни заболявания на домашния ви любимец. Освен хранително отравяне, натрошените кокалчета могат потенциално да причинят запушвания или разкъсвания на вътрешни органи, което да изисква намесата на хирург.

кучеСнимка: iStock

Симптоми на хранително отравяне при кучета

Обикновено симптомите на хранително отравяне при кучетата включват комбинация от повръщане, диария, намален апетит, летаргия и дехидратация. При някои четириноги може да се наблюдават и неврологични признаци като липса на координация и треперене, а при най-тежките случаи – припадъци и колапс. 

В зависимост от това какво е яло вашето куче, количеството на погълнатата храна и колко чувствителен е организмът му – признаците и тежестта им могат да варират.

Вероятно най-честите симптоми на хранително отравяне при кучета са повръщане и диария.

Как да помогнем на кучето ни, ако получи хранително отравяне?

Като основно правило – погрижете се домашният ви любимец да не яде нищо в продължение на 24 часа след започване на повръщането. Уверете се, че има на разположение прясна вода, но не и храна. 

кучеСнимка: iStock

Ако симптомите продължават повече от едно денонощие – задължително следва да го заведете на ветеринарен лекар. В случай, че животното не е повръщало повече през 24-те часа глад, но след това започне отново да го прави – посещението в близката спешна клиника е наложително. 

Следете за езика на тялото и поведението на домашния ви любимец – ако ви изглежда нещастен или показва някакви неврологични признаци (в съчетание с повръщане на вода) – също има нужда от лекарска помощ.

Помнете – винаги по-добрият и безопасен вариант е да заведете косматия си другар на ветеринар. Лечението, макар и просто, е далеч по-ефективно и вероятно – по-евтино, ако се извърши бързо. Освен това – ще спестите голяма част от неразположението на домашния си любимец. 

Хранително отравяне срещу хранителна токсичност

Понякога това, което възприемаме като симптоми на хранително отравяне при кучетата, всъщност може да е признак на токсичност към определени храни. За това – винаги, когато включвате човешки продукти в менюто на любимеца си, проучете дали те са безопасни или препоръчителни за консумация от четириноги.

кучеСнимка: iStock

Човешки храни, които са токсични за кучета

Има много човешки храни, които могат да причинят стомашно-чревно разстройство при домашния ви любимец, без всъщност това да е хранително отравяне. Те обаче могат да причинят сериозни здравословни усложнения. Най-опасните сред тях са:

 • Алкохол
 • Шоколад
 • Кафе
 • Ядки макадамия
 • Други сурови или печени ядки
 • Мляко/млечни продукти
 • Лук, див лук и чесън
 • Сол и солени закуски (чипс, снакс, солети)
 • Ксилитол (подсладител, заместител на захарта в дъвки и бонбони)
 • Тесто с мая 
 • Котешка храна (някои видове са с много високо съдържание на мазнини)

Някои от изброените храни са безопасни в малки количества, докато други могат да се окажат смъртоносни – дори и само от една хапка. За това – уверете се, че съхранявате всички тях на място, до което домашният ви любимец няма достъп. 

Остатъци от масата и намерена храна на улицата

Стомасите на някои кучета са по-чувствителни, отколкото на други. Така че – малко количество човешка храна може да не повлияе на едно четириного, докато може да е и напълно достатъчно, за да разболее друго. 

Бъдете внимателни по време на разходките с домашния си любимец и следете за остатъци от пица, корички хляб или кокалчета от пиле, които може да са разпилени по земята около кофата за боклук. 

кучеСнимка: iStock

Някои хора обичат да споделят и части от вечерята с кучето си, но както сме споменавали и преди, това по-често е по-вредно, отколкото полезно за животното. Като цяло – най-безопасно е да игнорирате умоляващите очи на домашния ви любимец и да се придържате към добре балансираната му диета, в основата на която стои висококачествена формула, съобразена с индивидуалните му нужди.

Вижте още: Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

Макар някои кучета да имат, както ги наричат ветеринарните лекари „бомбоустойчиви коремчета“, които сякаш нямат проблем за смелят всичко, други могат да се почувстват зле дори и само от една хапка по-мазно пиле, например. 

Познаването на вашия домашен любимец и реакциите му на различните храни, на които бива изложен в ежедневието си, е дълъг път. Но трябва да го извървите с ясната цел – да осигурите по-здравословен живот на косматия си спътник.

 

Вижте още:

Как да отучим кучето си да краде храна

Кои кости и кокалчета са опасни за кучето ни

Виж още