5 основни причини защо женските кучета маркират територия

куче пикае Снимка: iStock

П овечето стопани или любители на кучета знаят, че некастрираните мъжки животни са най-честите виновници за „маркирането на територия“. Въпреки това, ако имате женски домашен любимец, чието поведение подозрително напомня маркиране – уриниране в малки количества на много и различни места, то може би се питате дали това е нормално? 

Вижте още: Защо кучетата маркират територия

Бързаме да ви успокоим – нямате причини за притеснение! Женските кучета – без значение дали са стерилизирани или не, също маркират територия. Понякога те го правят по различни причини. Ако женската е разгонена, тя може да маркира с урина в определен момент от цикъла си, за да насърчи мъжките с цел потенциално чифтосване. Стерилизираната женска пък има друга цел – заявяване на териториални претенции. А ето и още 5 причини, поради които женските кучета маркират територия.

куче разходкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Общуване с други кучета

Ако вашият квартал е дом на голяма популация от кучета, домашният ви любимец може да изпита нуждата да съобщи, че определено място му принадлежи. И докато маркирането най-често е териториално поведение, понякога то може да бъде и приятелска форма на комуникация между две четириноги. В урината на животните се съдържа много информация, чрез която те научават много едно за друго.

куче пикаеСнимка: iStock

  • Предупреждение към други животни да стоят настрана

Ако друго куче или животно е влязло в двора ви, женското ви четириного може да е усетило чужда миризма. За да я прикрие и да уведоми натрапника, че това е нейният двор, вашата женска може да маркира със собствения си аромат. Обикновено това е вид предупреждение към другото животно да стои настрана.

  • Привличане на приятели

Ако имате нестерилизирана женска, то тя може да маркира, за да привлече потенциални партньори по време на периода на разгонване. Знаем, че урината е богата на феромони, които действат като магнит за други четириноги. Гледайте на това като на аромат от парфюм – той позволява на мъжките в района да разберат, че наблизо има женска. 

куче пикаеСнимка: iStock

  • Безпокойство

Безпокойството, произтичащо от промени в средата или рутината на кучето, може да доведе до маркиране с урина. Ако това е причината, то най-вероятно женската ще маркира вътре в къщата ви.

Големи събития като появата на още един домашен любимец, раждане на бебе или преместване в нов дом, могат да причинят стрес на кучето ви. В този случай маркирането е насочено срещу стресовия фактор, като форма на затвърждаване на увереността в себе си. А не е изключено и да е начинът на питомеца ви да уведоми новодошлия, че е тук първо. Ако наскоро сте се преместили в ново жилище, женската ви може да маркира, за да внесе миризмата си и да направи мястото по-познато.

куче пикаеСнимка: iStock

  • Среща или посещение на нови хора

Независимо дали посрещате гост в дома си или заедно с кучето си сте на гости, четириногият ви другар може да маркира, за да установи или заяви своята територия, особено ако другият човек също има куче. 

Други причини, поради които женските кучета уринират по-често

Важно е да отбележим, че само защото женското куче уринира по-често, това не означава непременно, че то маркира територия. Има и други причини, които карат четириногите да се облекчават по-често. Някои от тях са напълно нормални, но други може да са признак на основно заболяване, което да налага ветеринарна намеса. 

куче уринаСнимка: iStock

  • Липса на последователни хигиенни навици

Кучета, които са били непоследователно или неправилно научени къде и кога да вършат нуждите си, са по-склонни да уринират на неподходящи места. Ако смятате, че имате пропуски в това обучение, консултирайте се с ветеринарния си лекар или дресьор на кучета за съвет. Помнете – никога не е късно да се поправите, стига да установите същината на проблема.

  • Покорно уриниране

Това се случва, когато кучето уринира от страх. Може да се дължи на отхвърляне, силен шум или приближаване на човек, от когото животното се бои… Покорното уриниране обикновено е съчетано с подчинена поза на тялото – животното кляка леко или ляга по гръб, разкривайки корема си. В тази ситуация ще се наложи да поработите върху постепенното изграждане на увереността на животното чрез положително подсилване.

куче уринаСнимка: iStock

  • Свръхстимулация или възбуда 

За някои кучета звукът на звънеца на вратата е достатъчно вълнуващ, за да скочат на мига от дивана и да се изпуснат на пода… или в краката на гостите ви. Добрата новина е, че повечето четириноги надрастват тази черта, но някои, за съжаление, не успяват. 

  • Инфекция на пикочните пътища

Кучета, които уринират често в малки количества, може да страдат от ИПП – Инфекция на пикочните пътища, особено ако забележите кръв в урината им. Това изисква задължителна среща с ветеринарния ви лекар.

  • Неволно изпускане на урина

Уринарната инконтиненция е неволно изпускане на урина и често се случва в леглото или на мястото, където кучето обича да лежи. Има различни причини за появата на това състояние – от вродени аномалии на пикочните пътища (обикновено при млади четириноги) и слаб сфинктер на пикочния мехур (по-често срещано при възрастните кучета).  При някои породи може да има връзка между ранното стерилизиране и повишения риск от уринарна инконтиненция. 

куче уринаСнимка: iStock

В заключение, маркирането на аромат чрез урина е естествено кучешко поведение. Въпреки че понякога то може да се превърне в проблем, ако домашният ви любимец започне да го практикува в къщата ви. То е по-често срещано при некастрираните мъжки животни, но се наблюдава и при женските. 

Вижте още:

По колко пъти е нормално да уринира кучето

Защо кучето завърта в кръг преди да отиде до тоалетна

 

Виж още