Kак да поддържаме ума на възрастното куче бистър

възрастно куче Снимка: iStock

В ъзрастните кучета имат нужда от специални грижи и внимание. С напредването на годините някои от сетивата на косматите ни приятели отслабват и те стават все по-зависими от нас. За това е важно да сме насреща, за да им подадем ръка в ежедневните си дейности и рутина.  

Ако домашният ви любимец е достигнал „златния си период“, уверете се, че освен умерени физически упражнения, поддържате ума му бистър. Психическото здраве на кучето и умствената му стимулация могат да бъдат от решаващо значение в борбата със симптомите на деменция, тревожност или скука. 

Предлагаме ви пет начина, по които можете да се погрижите ума на възрастния ви четириног приятел да остане бодър и остър. За да му гарантирате по-щастлив и пълноценен живот. 

Dogsandcats.bg
  • Дайте имена на играчките му

Всички сме чували старата поговорка, че „не можеш да научиш старо куче на нови номера“, но всъщност, поне що се отнася до домашните ни любимци, тя е доста подвеждаща. Не само, че възрастното животно може да усвои някои нови трикове и движения, но това ще помогне на ума му да остане във форма. 

Една от най-забавните и лесни за изпълнение команди, които можете да приложите, е да дадете имена на играчките му. Това, впрочем, работи и при малките кученца.

възрастно кучеСнимка: iStock

Започнете с предпочитаната играчка от кучето. Ако това е любимата му топка, то целта ви е животното да разбере, че ако не разпознае името й, а след това да ви я донесе, няма да играете с него. Ще се учудите колко бързо кучето ще схване какво се иска от него – след като това води до забавления със стопанина му! 

Постепенно можете да добавяте още някои имена, докато домашният ви любимец започне да разпознава всичките си играчки. 

  • Хранете го правилно

Може да не ви се струва, че има връзка между храненето и умствените упражнения, но много ветеринарни лекари и професионални треньори за кучета се обединяват около мнението, че правилната диета ще помогне на възрастните четириноги да водят оптимално пълноценен живот. Освен това – хранителните нужди на вашия четириног приятел се променят с годините. 

Уверете се, че яденето, което давате на вашето куче, съдържа витамините С и Е, заедно със селен, бета-каротин и омега-3 мастни киселини.

За да изберете правилната храна, която ще се отрази най-добре на възрастния ви четириног другар, не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар. Не се притеснявайте да се обръщате към специалиста за всичко, което ви вълнува. И е желателно – винаги преди да промените диетата на кучето или въведете нови продукти в нея. 

вързастно кучеСнимка: iStock

  • Бъдете максимално физически активни

Точно както при хората, упражненията са от полза за кучетата не само физически, но и психически. Вашият възрастен космат приятел може да се движи по-бавно, отколкото в по-младите си години, но все още има много дейности, в които да участвате заедно. 

Опитайте се да правите кратки, ненатоварващи разходки на места, където няма толкова други хора и кучета. Ако домашният ви любимец има желание – можете да се забавлявате и с някои от любимите му игри. Разбира се, на по-бавни обороти и с повече почивки. 

старо кучеСнимка: iStock

  • Играйте на криеница

Тази игра е полезна за възрастните кучета, защото ги кара да използват обонянието си, за да намерят скрито съкровище – любима играчка или лакомство. Така стимулирате всичките им сетива (дори някои да са по-слаби от други), а като бонус – заздравявате връзката на доверие между себе си и животното.

За да научите възрастното си куче как да играе на криеница, първо му отправете команда за сядане. След това – скрийте наградата на очевидно място, така че кучето да види къде я поставяте. След това – дайте сигнал за освобождаване. Респективно – четириногото веднага ще отиде и ще я открие. 

Щом намери играчката – похвалете го и го наградете допълнително с лакомство. Веднъж свикнало с правилата, увеличете трудността на упражнението като скриете същата играчка в другата стая или под някоя възглавница на дивана, например. Бъдете креативни – колкото по-нестандартно е мястото, толкова по-добре!

  • Вземете удобни за дъвчене играчки

По-възрастния ви домашен любимец може да е обичал (и да е бил в състояние) да разкъса и най-здравите играчки на малки парченца за секунди в младостта си. Но в „златния си период“ заниманията с такива груби играчки могат да му подействат обезкуражаващо. 

За да поддържате духа на косматия си приятел – вземете му играчки от мека гума или плюшки, които ще бъдат лесни за дъвчене и няма да натоварват излишно челюстта му. 

старо кучеСнимка: iStock

Фактът, че любимото ви куче е достигнало възрастния етап от живота си под вашите грижи, може само да ви радва. Макар и тъжно (защото знаем, че кучетата не живеят толкова дълго, колкото нас), това е и невероятно възнаграждаващо преживяване. Защото свидетелства за добрите грижи, любов и отношение, с които четириногото е било обградено през живота си. Поддържайте ума на косматия си спътник бодър и така той ще изживее последните си години с вас възможно най-пълноценно и качествено. 

 

Вижте още:

Как кучето ни се променя с годините

7 причини да осиновите възрастно куче

Виж още