5 причини защо да споделяме леглото си с кучето си е страхотно!

куче легло Снимка: iStock

П овечето собственици на кучета позволяват на домашните си любимци да се намърдат в краката им през нощта. И това се случва по-често, отколкото биха искали да признаят. 

Добрата новина за всички (нас) е, че има някои съвсем основателни и логични причини, поради които споделянето на леглото с кучето ни всъщност е полезно! В крайна сметка – четириногите със сигурност могат да бъдат най-добрите спътници, нали? Така че, ако търсите идеалното извинение да оставяте вашия домашен любимец в леглото с вас всяка вечер, без да изпитвате чувство на колебание дали постъпвате правилно – хвърлете око на този списък!

куче леглоСнимка: iStock

  • Кучетата облекчават безпокойството

Известно е, че домашните любимци влияят положително, облекчавайки безпокойството при хората и понижавайки нивата на стрес. Неслучайно терапията с помощта на четириногите става все популярна и се прилага все по-често при пациенти с тежки тревожни разстройства. 

Dogsandcats.bg

Кучетата улесняват хората да излязат навън и да живеят пълноценно, а понякога дори самото им присъствие кара стопаните им да се чувстват по-спокойни и отпуснати. Не само през деня, но и през нощта. Споделянето на леглото с домашния ви любимец може да ви помогне да спите по-добре и да ви осигури по-пълноценна почивка.

куче леглоСнимка: iStock

  • Кучетата ни карат да се чувстваме в безопасност

Една от водещите причини за повечето хора да си вземат домашен любимец на първо място, е да се чувстват по-сигурни и защитени. Без значение е дали домашният ви любимец е обучен за лична защита или имате питомец, който смята за свой дълг да ви алармира чрез лай за всичко подозрително (или не чак толкова…). Понякога, когато сме сами вечер, всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме една идея по-сигурни, е домашният ни любимец, който кротко се е сгушил до нас. Усещането, че не сме сами със сигурност подобрява почивката ни през нощта.

  • Кучетата го обожават!

А всички ние обичаме да глезим нашите домашни любимци! Четириногите са опортюнисти, колкото и да не ни се иска да го признаем. Или с други думи – ако им се даде възможност да спят на спалнята до своя човек, те ще се възползват на секундата от нея! Това ги кара да се чувстват също толкова спокойни и сигурни, колкото и нас. 

куче леглоСнимка: iStock

  • Кучетата са топли и уютни

Да, плетено одеяло, което купихте на промоция наскоро също създава чувство на мекота, но просто няма как да се сравни с топлото тяло и меката козина на едно куче. Много собственици на четириноги дори потвърждават, че споделянето на леглото с косматият им приятел е чудесно именно, защото им държи по-топло и комфортно през нощта. А най-добрата част – без значение колко е голямо животното!

  • Кучетата облекчават депресията

Изследванията доказват, че кучетата намаляват симптомите на депресия и тревожност. Домашните любимци ни предлагат безусловна обич, която много хора смятат, че не могат да намерят другаде. Или поне – не в същия чист и безкористен вид. 

куче спиСнимка: iStock

Да имате куче за галене през нощта или дори самото усещане, че не сте сами – това няма как да не ви накара да се чувствате добре. Независимо дали търсите облекчение за по-сериозно депресивно състояние или просто се опитвате да предотвратите всякакви неоправдани страхове – споделянето на леглото с домашния ви любимец е чудесно решение.

Вижте още: 

Как да накараме кучето да спи до по-късно

Да позволим ли на кучето да спи на дивана

Виж още